“Bütünleşik sosyal medya yönetimi” çağı başlıyor
Marka evreninin kutsal kitabı der ki; “Markanın tek bir kişiliği olmalı!”. Peki, bu kural günümüzde tüketiciye ulaşmanın yolları bunca çeşitlenmişken ve üstelik her bir yolun kendi dinamiği varken de geçerli olabilir mi? Tüketici günlerini sosyal medyada geçirirken marka evreni de elbette tüketiciyle olan bağını güçlendirmek ve rakiplerinden farklılaşmak için sosyal medyayı güçlü bir alan olarak belirliyor. Ortada büyük bir fırsat olduğu su götürmez bir gerçek. Ama fırsatı yakalayabilmek için de önce veriyi okumak ve yorumlamak gerekiyor. Öyleyse gelin We Are Social Dijital 2023 Raporu’na biraz daha yakından bakalım…
Günümüzde sosyal medyayla olan ilişkimizin ne derece güçlü olduğunu yalnızca kişisel alışkanlıklarımızın değişimiyle dahi gözlemlemek mümkün. Ancak elbette yeterli değil. Bu gözlemi güçlendirmek için veriye başvurduğumuzda We are Social 2023 Türkiye raporunda Türkiye’de 62 milyon 550 bin sosyal medya kullanıcısı olduğu ortaya çıkıyor…
En çok vakit geçirdiğimiz platformlara ayırdığımız vakitlere bakıldığındaysa Türkiye’de sosyal medya kullanıcısının ortalama olarak aylık 21,5 saatini Instagram’da, 21 saatini Tik- Tok’ta, 18,5 saatini YouTube’da ve 12 saatini WhatsApp’ta geçirdiği gözlemleniyor.
Türkiye’de her 10 kişiden 7’sine sosyal medyadan ulaşmak mümkün
We are Social’ın 2023 verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 83,4’ü internet kullanıyor. Toplam nüfusun yüzde 95,4’ü mobil bağlantı sahibiyken, yüzde 73,1’i aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Bir başka deyişle Türkiye’de aktif olarak sosyal medya kullananların sayısı 62 milyon 550 bin…
Türkiye günde 7 saat 24 dakikayla internette en çok vakit geçiren ülkeler arasında 15. sırada yer alıyor.
Türkiye’de internet kullanımının 15 temel nedeni
We Are Social 2023 Türkiye raporunda, Türkiye’de internet kullanıcılarının interneti kullanma sebepleri de yüzdesel olarak sıralanıyor.
Facebook dünyanın zirvesinde
We are Social 2023 raporunun verilerine göre Facebook açık ara farkla dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformu konumunda. YouTube’un Facebook’a en yakın rakip olduğunu gösteren verilere göre WhatsApp ve Instagram da 2 milyar kullanıcısıyla en popüler sosyal medya platformları arasında rekabete ortak oluyor.
Türkiye en çok Instagram’ı seviyor
Küresel verilerin aksine Türkiye’de en popüler sosyal medya uygulaması olarak zirvede Instagram yer alıyor. Öyle ki 62 milyonluk sosyal medya kullanıcısının yüzde 90,6’sı Instagram kullanıyor. WhatsApp en popüler ikinci platform olarak verilere yansırken yüzde 72’lik bir kitle Facebook, yüzde 66,5 ise X (Twitter) kullanıyor. Son yıllarda giderek popülaritesini artıran TikTok ise Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 47,8’i tarafından tercih ediliyor.
Instagram ve TikTok’tan gözümüzü alamıyoruz
Türkiye’de yapılan araştırmaya göre kullanıcı başına aylık sosyal medya kullanımında ilk sırayı 21 saat 24 dakika ile Instagram alıyor. Bu veri küresel ortalamalarla kıyaslandığında ise Türkiye’de Instagram kullanım süresinin, dünya ortalamasının neredeyse iki katı olması dikkat çekiyor. Türkiye aynı zamanda reklam erişim oranı sıralamasında da dünyada ilk sırada yer alıyor.
Peki sosyal medyada öne çıkmanın anahtarları hangi stratejilerin ardında gizli? Bunca sosyal medya platformu arasında kişilik bölünmesine yol açmayan bütünleşik bir marka duruşu yaratmak mümkün mü? Tüm bu soruların yanıtları “Bütünleşik sosyal medya yönetimi” çağı başlıyor -2′de sizleri bekliyor…