Alarko Carrier’ın iklimlendirme uzmanlığı “eğitimde fırsat eşitliği”ne dönüştü
İklimlendirme alanındaki uzmanlığını, iyiliğe ve duyan herkesin içini ısıtacak bir projeye dönüştürmek için kolları sıvamış Alarko Carrier. Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Demir, Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, Genel Müdür Yardımcısı Koray Fedar ve Pazarlama Direktörü Volkan Arslan’ın ev sahipliğinde 28 Eylül’de Mardin’de düzenlenen basın toplantısında “Okulların Havası Değişiyor” sloganını duyduğumda umutlu bir proje dinleyeceğimin farkındaydım. Ancak projenin yalnızca sürdürülebilirlik üzerinden okunmaması gerektiğini, bunun aynı zamanda “eğitimde fırsat eşitliği” adına atılmış bir adım olduğunu anlamam için Çaldere İlkokulu’na varmam gerekiyormuş. Gördüklerim ve duyduklarımdan sonra zihnimdeki iklimlendirme tanımına artık “iyilik ateşi yakmak” da eklenmiş oldu…
Basın toplantısı başladığında sözü ilk olarak Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan alıyor ve bizlere Alarko Carrier’ın yaklaşık iki yıl öncesinde “kurumsal vatandaşlık” kimliklerine güç katmak için harekete geçtiklerini söylüyor. İki yıl öncesinde aldıkları bu kararın arkasındaki içgörünün ne olduğunu sorduğumdaysa Akan, Alarko’yu “İyi insanların bir arada çalıştığı iyi bir mühendislik şirketi” olarak tanımlarken sözlerine bir de ve bu toplumdan aldıklarını topluma geri vermek üzere ellerini taşın altına koyduklarını ekliyor…
Söz sırası Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Demir’e geldiğinde bu kez neden Çaldere İlkokulu’nun seçildiğini daha iyi anlıyoruz. Çaldere İlkokulu Mardin Merkez’e yaklaşık 2 saat uzaklıkta, taşımalı öğrencilerin öğrenim gördüğü, kışın sobayla ısınan ve sıklıkla elektriklerin kesildiği bir okulmuş.
Basın toplantısının hemen ardından Çaldere İlkokulu’na vardığımızda ise çatısındaki güneş panelleriyle kendi elektriğini üreten, bu sayede de elektrikleri artık kesilmeyecek olan, sobaların yerini; ısı pompası, ısı geri kazanım cihazı, fancoil, hava temizleme cihazı, sirkülasyon pompası ve fotovoltaik panelden oluşan ileri teknoloji sistemin aldığı bir okul karşılıyor bizi. Her çocuğun temel hakkı olan eğitimde fırsat eşitliği için elini taşın altına koyan Alarko Carrier, örnek projesiyle bugüne olduğu kadar yarınlara da bir yatırım yapmış oluyor. Eğitimde fırsat eşitliğinin bir hayatı nasıl dönüştürdüğüne yakından tanıklık etmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki; Çaldere İlkokulu’ndaki her bir çocuğun yarını dünden daha umutlu. İklim krizinin alarmları kulağımızda çınlarken ortaya konan bu proje daha iyi bir gelecek için “yeşil” ışık yakmasıyla da çok anlamlı…
Peki okulların havası nasıl değişiyor?
“Temiz Hava Herkesin Hakkı” diyerek yola çıkan Alarko Carrier’ın kurduğu yeni sistemde, okulun temel ısınma ve soğutma ihtiyacı bundan böyle, geleceğin ürünü olarak gösterilen ve çevre dostu bir teknoloji sunan ısı pompası ile karşılanıyor. Isı pompası ile aynı zamanda “sıcak su” ihtiyacı da karşılanabiliyor. Fosil yakıt tüketmeyen ve çevreye duyarlı bir çözüm sunan ısı pompası ile çok daha konforlu bir iklimlendirme böylelikle sağlanmış oluyor.
Sınıflara yerleştirilen fancoiller, ısı pompasının ürettiği sıcak veya soğuk suyu kendi içinden geçirerek iç havayı ihtiyaca göre ısıtıyor ya da soğutuyor ve çocukların eğitim gördüğü sınıfların yazın serin, kışın sıcak olması sağlanıyor. Sınıflardaki taze hava ihtiyacını ise ısı geri kazanım cihazları sağlıyor.
Bununla birlikte her sınıfa, içerideki havayı altı kademeli filtrelerden geçirerek temizleyen hava temizleme cihazları yerleştirilmiş. Böylece öğrencilerin mikroorganizmalardan arındırılmış, sağlıklı ve bulaşıcılığa izin vermeyen bir ortamda eğitim görmesi sağlanıyor.
Tüm okulun elektrik ihtiyacının karşılanması için fotovoltaik panellerin (PV) kurulumu yapılmış. Bu sayede daha önce kömür sobası ile ısınan Çaldere İlkokulu’nda yıllık kömür masrafı, zahmeti ve kirliliği olmayacağı gibi çok daha konforlu ve sağlıklı bir iklimlendirme sistemi oluşturularak fotovoltaik paneller (PV) sayesinde hiçbir elektrik masrafı olmadan kullanıma sunuluyor.
“Hem eğitimi desteklemek hem de iklimlendirmenin önemi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla yola çıktık”
Uzun yıllardır dünyanın geleceğini gözeten, çevre dostu ve yeni kuşakların yarınlarını pozitif yönde etkileyecek teknoloji üretimini desteklediklerini ifade eden Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, proje hakkında yaptığı açıklamalarında “Projemiz ile bir yandan çocukların eğitimlerini desteklemeyi, diğer yandan ise iklimlendirmenin çocukların gelişimi ve eğitim yaşamı üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Çünkü iç ortam hava kalitesine en duyarlı grupların başında okul çağındaki çocuklar geliyor.
Pek çok ülkede yapılan akademik çalışmalar, çocukların günlük hayatlarının büyük bir kısmını geçirdikleri okullardaki iç ortam hava kalitesinin çocukların sağlığı ve akademik performansını doğrudan etkilediğini gösteriyor.
Biz de bu alanda sorumluluk alarak hem eğitimi desteklemek hem de iklimlendirmenin önemi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Okulların Havası Değişiyor’ mottosuyla yeni projemize hayat verdik. İyilik projemiz kapsamında ana bina ve bir ek binadan oluşan okulumuza; ısıtma, soğutma ve iç ortam hava kalitesi ihtiyaçlarına yönelik olarak son teknoloji bir sistem kurduk. Tamamı kendi üretimimiz cihazları kullandığımız ve bu yılın Temmuz ayında başlattığımız çalışmalarımızı Eylül ayı itibarıyla tamamladık” diyor.
Çaldere İlkokulu’nda çevre dostu bir ekosistem oluşturduklarını ifade eden Akan, sözlerini “Okulun iklimlendirmesinde köklü bir değişim yaratan projenin en önemli bileşenlerinden biri ise fotovoltaik paneller. Günümüzün en önemli temiz enerji kaynağı güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bu teknoloji sayesinde Midyat Çaldere İlköğretim Okulu artık kendi elektriğini üretir hale geldi. Fotovoltaik paneller ile, okulda kurulu olan iklimlendirme sisteminin yanı sıra diğer elektrikli cihazların elektrik tüketimi de karşılanacak” cümleleriyle noktalıyor.
Ortak dilek: Projenin yaygınlaşması…
Çaldere İlkokulu’na gerçekleştirilen ziyarette yer alan Midyat Kaymakamı Ömer Faruk Özdemir ise konuşmasında, “21. yüzyılda gelişen teknolojinin imkanlarından faydalanılarak dünyaya daha az zarar verecek bir sistemin geliştirilmesine katkı koyan Alarko Carrier’a teşekkür ederim. Bu sistemle, öğrencilerimiz temiz bir havada fosil yakıt kullanılmadan eğitimlerine devam edecekler ve onlar için sağlıklı bir ortam oluşturulduğu için çok mutluyum. Ümit ediyoruz ki bütün okullarımızda bu sistem yaygınlaşır. Hatta tüm kamu kurumlarında ve ilerleyen süreçte de evlerimizde çevre dostu ısınma ve soğutma sistemlerini kullanırız” ifadelerini kullanıyor.
Toplantıda söz alan Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Demir ise “Projenin yapım aşamasından bu yana tüm süreçleri yerinde inceledim. Oldukça faydalı bir iş olduğunu düşünüyorum. Okullarımızda eğitim gören tüm çocuklarımızın temiz havaya kavuşması temel ihtiyaçların başında geliyor. İhtiyacı olan tüm okullarda da projenin hayata geçirilmesini arzu ediyorum” diyor.