Teknoloji şirketleri ne kadarlık ücret artışı planlıyor?
Endeavor Türkiye ile teknoloji şirketleri için yönetim, strateji ve insan & kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’ın ortak yürüttüğü Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırma Raporu yayınlandı. Araştırma kapsamında Türkiye’nin hızlı büyüyen 90 teknoloji şirketinden alınan verilere göre şirketlerin 2024 için uygulayacakları ücret artış ortalaması, yüzde 40 civarında olacak. Bazı şirketlerde bu rakam yüzde 50’lere kadar çıkacak. Öte yandan planların belirsizliği nedeniyle her üç şirketten biri yıl sonu ücret artışı planını paylaşamıyor.
Geçtiğimiz iki yılın raporlarındaki verilere dayanarak, şirketlerin ücret politikalarında ve çalışma modellerinde önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemdeyiz. 2023 yılına ait sonuçlara göre, şirketlerin çoğu ekonomik belirsizliklere rağmen çalışanlarına daha sık ücret artışları yapmaya devam ediyor. Şirketler ücret artışlarını artık yılda en az iki kez gözden geçiriyorlar, mevcut durumda, şirketlerin yüzde 94’ü yılda iki veya daha sık maaş artışlarına gidiyor. Bu, bir önceki yılın yüzde 81’lik oranına kıyasla önemli bir artışı temsil ediyor.
Planlar değişti
2023 yılında planlanan bileşik ücret artış oranları, öngörülenin üzerinde gerçekleşti. Yazılım rollerinde planlanan yüzde 82’lik artış, yıl sonunda yüzde 91 olarak gerçekleşti. Uzman ve yönetici rollerinde de benzer trendler gözlemlendi.
2023 sene başı ücret artışı hariç, şirketlerin yüzde 70’i yüzde 30’un üzerinde ek ücret artışları uyguladılar.
Ücret artışları konusunda belirsizlik ne olacak?
2024’te, yıl başı itibarıyla uygulanacak tahmini ücret artışı ortalaması yüzde 40, tavan oran ise yüzde 50 olarak belirtiliyor. Planlarının belirsiz olması nedeniyle, araştırmaya katılan her üç şirketten biri yıl sonu ücret artış planını paylaşamıyor.
Sağlık sigortalarının önemi artıyor
Geçtiğimiz iki yılda neredeyse bütün şirketler, çalışanlarına özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası sağlıyor.
Şirketlerin yüzde 94’ü çalışanlarına tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası sunuyor. Özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranı ise yüzde 60. Bu oran son iki yılda toplam yüzde 10 artış göstermiş durumda. Özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranında son üç senede belirgin bir artış gözlemleniyor.
Yemek ödemeleri vergiden muaf tutarın üzerinde
Şirketlerin neredeyse tamamı çalışma modelinden bağımsız olarak çalışanlarına yemek ücretini yan hak olarak sağlamaya devam ediyor.
Ara dönemde 113 TL olarak belirlenen medyan yemek ücreti yıl sonunda yüzde 33’lük artışla 150 TL’ye yükselmiş durumda. Yasal düzenleme ile belirlenen taban uygulama 100 TL olurken, şirketlerin çalışanlarına uyguladıkları en yüksek günlük yemek desteği 280 TL olarak verilere yansıyor.
Şirketlerin yüzde 28’i çalışanlarına “pay” opsiyonu sunuyor
Pay opsiyonu (hisse senedi) sağlayan şirketlerin bir kısmı kritik rollere ya da yönetici rollerdeki çalışanlara bu planı sunarken, tüm çalışanlara sunan şirket oranı yüzde 48. Pay opsiyonu sağlayan şirketlerin yüzde 80’i ise performansı pay opsiyonu tanımak için bir kriter olarak görüyor.
“Kar paylaşımı yapıyorum” diyen her iki şirketten birinde tüm çalışanlar bu opsiyondan yararlanabiliyor. Kar paylaşımı yapan şirketlerin yarısı performansı paylaşım için kriter olarak görüyor.
En yüksek ücretler de en hızlı devir oranı da hala yazılım geliştirme rollerinde
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da en yüksek ücret alan roller yazılım rolleri olarak öne çıkıyor. Buna rağmen şirketlerde kalma süresi 12 aydan az olan roller de yine yazılım rolleri.
Şirketlerin yüzde 91’i ücret artışlarının bireysel performansa göre ayrıştığını belirtse de bir performans değerlendirme sistemine sahip değiller. Her üç şirketten ikisi performansı, hedeflere göre değerlendirdiği bir sisteme sahip değil. Geçtiğimiz yıldan bu yana bu oran yüzde 33 artmış görünüyor.