Bir şehrin dönüşümüne “lezzetli” bakış
Baylan’ın şehrin yıllar içindeki sosyolojik ve kültürel değişimine tanıklık eden hikayesi Sevecen Tunç’un kalemiyle ölümsüzleşti. 1923’ten günümüze markanın yolculuğunu, tarihi dönemeçlerin, değişimlerin, toplumsal ve ekonomik gelişmelerin izlerini sürerek kronolojik bir akışta anlatan “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” bir kültür mirasını gelecek nesillere aktarma amacıyla raflarda yerini aldı…
Bir kurum hikâyesi olmasının ötesinde “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” ülkenin geçirdiği sosyolojik ve kültürel değişimleri ve günümüz modern Türkiye’sine uzanan süreci ele alıyor. Baylan’ın asırlık lezzet yolculuğunda yeme-içme dünyasına yaptığı katkılar, gerçekleştirdiği “ilk”ler ve her daim koruduğu yenilikçi tavrı okurlara ilham veriyor.
Şekerleme ve pastacılık kültürünün başlangıç ve gelişim yıllarını anlatan kitap, aynı zamanda gastronomi literatürüne de bir katkı sağlıyor. Bir dönem kültür ve sanat insanlarının buluşma mekânı haline gelen ve “Baylancılar” olarak anılan bir edebiyat ekolüne ev sahipliği yapan Beyoğlu şubesinin öyküsü, edebiyat tarihimize düşülen kıymetli bir not niteliği taşıyor.
Tasarımını Bülent Erkmen’in danışmanlığında BEK Tasarım’ın üstlendiği kitapta, kurum arşivinden daha önce gün yüzüne çıkmamış etkileyici fotoğraflar da yer alıyor. “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven”e; Minoa, Pandora, Patika ve Remzi Kitabevi şubelerinin yanı sıra Baylan mağazalarından ulaşılabiliyor.
Künye
- İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven
- Yazar: Sevecen Tunç
- Editör: Ali Eroğul
- Kitap Tasarımı, Kitap İllüstrasyonu ve Baskı Öncesi Hazırlık: Emre Çelik, BEK
- Tasarım Yönetmeni ve Kapak Tasarımı: Bülent Erkmen
- Yapım: BEK Tasarım ve Danışmanlık
- Düzelti: Serpil Kurtay
- Baskı: Ofset Yapımevi