Çalışanların 2024 yılı asgari günlük yemek bedeli açıklandı! | Son 24 saatin gündemi
Çalışanların en önemli yan haklarından biri olan öğle yemeği hakkı, ekonomik açıdan zorlu koşullardan geçtiğimiz bu günlerde çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmak adına şirketler için büyük önem taşıyor. 2024 yılı için şirketlerin gelir vergisinden istisna tutulacağı günlük yemek bedeli belli oldu. Yeni tutar, geçen yıla oranla yüzde 54,54 artışla KDV dahil 187 TL olarak belirlendi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, günümüz ekonomik koşullarında çalışanların yemek kartı bakiyelerinin ayın yarısını bile göremediğinin altını çizerken: “TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu genel enflasyondan daha hızlı artıyor ve dolayısıyla belirlenen vergi istisnası seviyesinde yapılan yemek ödemesi çalışanın bir aylık öğle yemeği ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor. Amacı, çalışanın dengeli beslenmesini desteklemek olan günlük yemek bedeli istisnasının, çalışanın sağlıklı beslenebileceği bir tutarda olması gerektiğini her zaman savunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yurt dışından telefon getirtmek isteyenlere kötü haber: IMEI kayıtlarına yüzde 58 zam!
Bilindiği üzere yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılması için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. IMEI kayıt ücreti, ülkemizde geçmiş yıllarda 6 bin lira civarındayken, 2023 yılında Temmuz ayında 20 bin liraya yükseltilmişti.
2024 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranıyla birlikte yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de aktif edilebilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt ücretine yüzde 58,46 zam geldi. Bu zamla birlikte IMEI kayıt ücreti 20 bin liradan 31 bin 692 liraya çıktı. Yeni yıldaki zamla birlikte IMEI kayıt ücreti, bir yıl içerisinde yüzde 420 artmış oldu.
Özel İletişim Vergisi ve Telsiz Kullanım Ücreti’ne zam
Her yıl olduğu gibi 2024’te zamlarla başladı. Geçtiğimiz hafta asgari ücretin açıklanmasının ardından açıklanan zamlar arasında Özel İletişim Vergisi ve Telsiz Kullanım Ücreti de yer aldı.
Bu kapsamda yeni hat alımlarında 12 ay taksitle ödenen Özel İletişim Vergisi 260 TL’den 400 TL’ye yükselirken, Telsiz Kullanım Ücreti ise 9,43 TL’den 15 TL’ye yükseldi.
Özel İletişim Vergisi yalnızca yeni hat alan bireylerden alınıyor ancak Telsiz Kullanım Ücreti her ay faturalara yansıtılarak tahsil ediliyor.
Marketing Türkiye Almanak özel sayısı yayında!
Cumhuriyetin 100. yılını ardımızda bırakırken 2024 ile birlikte de yeni bir yüzyıla adım atıyoruz. Sektörümüzün objektif karnesi Marketing Türkiye 2024 Almanak Özel Sayısı geride bıraktığımız bu zorlu yıla panoramik bir bakış atarken geleceğe ilişkin de akıl açan içgörüler sunuyor. Almanak ile ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.
Türkiye’nin sofralarını hangi markalar süslüyor?
Her toplumun kendi örf ve adetlerine göre şekillenen bir sofra kültürü var. Tarih yazımlarından eski sanat eserlerine dek sıklıkla sofra kültürüne dair ögelere rastlıyoruz. Bunların en ünlüsü kuşkusuz Leonardo Da Vinci’nin 15. YY sonlarında resmettiği “Son Akşam Yemeği” eseri. Bugün sofra kelimesi her ne kadar zihinlerde güzel yemekleri canlandırsa da büyük bir kitle için bütünleşmeyi, birlik olmayı ve dayanışmayı sembolize eden bir ritüel olarak görülüyor. Zira Marketing Türkiye için VeriNays’ın gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Sofraları” araştırmasına göre “sofra kurmak”, yorgunluk, masraf, zaman kaybı gibi tüm negatif sonuçları bertaraf edecek güçte pozitif duygular yaratıyor. Misafir ağırlama sıklığında bir azalma görülse de kalabalık sofralara olan özlem baki. Muhtemelen bu özlemin bir yansıması olarak yemek takımları ve çatal-kaşık-bıçak setleri hep 12 kişilik alınıyor. Ve sofra ürünlerinin pek çoğunda görsellik fiyat bariyerini kırıyor. Araştırmayla ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.