Peki, biz şimdi neyiz?
Aşk, insanlık tarihinde tanımı en zor duygulardan biri olarak değerlendirilir. Schopenhauer aşkı bir tuzak, Goethe zaman kaybı, Platon ise akıl hastalığı olarak tanımlar. Bununla birlikte Sofokles’e göre aşk, hayatın ağırlığını ve acısını unutturan tek şey… Schopenhauer’in “gaslighting” sonucu bu yorumu yapmadığını, Sofokles’in “love bombing” tarifi vermediğini, Platon’un aradığı aşkı bulduktan sonra fikrinin değişmediğini ya da Goethe’nin “toksik” bir ilişkiden sonra bu sözleri sarf etmediğini nereden bilebiliriz ki! Zira yüz binlerce kişi tarafından farklı yorumlanan ve farklı his yoğunluğuyla yaşanan aşk, bir o kadar yıldır da merak unsuru olmaya devam ediyor. Ve bu süreçte ilişkilerin tanımı da günden güne değişiyor… Tam da bu noktada Marketing Türkiye için VeriNays’ın gerçekleştirdiği “Günümüzde İlişkiler Nasıl Şekilleniyor?” araştırması günümüz ilişkilerinin dinamiklerini tüm detaylarıyla ortaya koyuyor…
Oxford Sözlüğü’nün yılın kelimesi olarak sunduğu üç öneriden biriydi; “situationship.” Aslında bu sözcüğü sosyal medyada sıklıkla rastladığımız “Biz şimdi neyiz?” kurgularının karşılığı olarak tanımlayabiliriz. Konu öyle bir yere vardı ki “çıkma teklifi geri gelsin” diye imzalar toplanmaya başladı. Sadece sarılmak için bir partner (cuddle buddy), cinsel ilişki için başka bir partner (f*** buddy), sevgililiğin sorumluluğunu almadan sevgili olmak için farklı bir partner (love buddy), birinin üstüne çok düşüp boğmamak için edinilen partner (bariyer ilişki) derken çarşı pazar fena halde karıştı. Haliyle günümüzde “Biz şimdi neyiz?” sorusunun karşılığını bulmak hiç de kolay değil. İdeal ilişkinin tarifini güncellemeye kalksak herhalde şöyle olurdu; Love bombing’in ölçüsünün kaçırılmadığı, benching’den uzak ve tarafların birbirini ghostlamadığı güvenli bir liman… Marketing Türkiye adına VeriNays’ın gerçekleştirdiği “Günümüzde İlişkiler Nasıl Şekilleniyor?” araştırmasına göre en bilinen ilişki modeli love buddy, en sık rastlanan flört tabiri ise love bombing. Dating app’lerin hanesine kocaman bir eksi yazılırken en sağlam birlikteliklerin temeli arkadaşlarla atılmaya devam ediyor.
Partnerinizle nerede tanıştınız?
Love bombing etkisi yayılıyor
Dijitalleşme, jenerasyon değişimi gibi faktörler ilişkiyi yaşayış ve algılayış biçimlerini de hızla değiştiriyor. Öyle ki ilişkide durumsallığı ifade eden “situationship” kelimesiyle birlikte, vaatler ve sadakat olmadan “sevgili” olmayı ifade eden love buddy (yüzde 45,5) ve sadece sarılma üzerine geliştirilen ilişkileri kapsayan cuddle buddy (yüzde 10,75) gibi farklı ilişki biçimlerine aşina oluyoruz. Yanı sıra ilişkideki davranış biçimlerini ifade eden trendler de yaygınlaşıyor. Bunlardan en bilinenleri ise love bombing (yüzde 47,5), ghosting (yüzde 36,25) ve gaslighting (yüzde 25,5) oluyor.
Dating app’lerin en büyük rakibi arkadaşlar
Kişilerin partnerleriyle nasıl tanıştıklarını incelediğimizde karşımıza çıkan “arkadaşlar” yanıtı dating app’lerin en büyük rakibini de ortaya koyuyor.
Bunun ardındaki en büyük neden arkadaşların sürece dahil olmasının güven aşılaması. Bununla birlikte sosyal medyanın modern zaman ilişkilerini şekillendirme gücünün giderek arttığı aşikar. Birbirini hiç tanımadan sosyal medya üzerinden iletişim kuran insanlar kadar daha önceden tanışan ancak samimiyeti sosyal medya üzerinden geliştiren insanlar da var.
Geçmiş araştırmalarda, özellikle beyaz yakalı çalışanlar için, partnerle tanışma konusunda en önemli kanal olan iş yerlerinin pandemi sonrası etkisini kaybettiği dikkat çekiyor. Son dönemlerde oldukça popüler olan dating app’lerde aşkı bulanların oranı ise sadece yüzde 3. Bu noktada uygulamaların güvenilirlik ve doğru eşleşme üzerine yoğunlaşması faydalı olabilir.
Erkekler kadınların kendilerinden daha romantik olduğunu kabul ediyor
Erkeklerin yüzde 60’ı kendilerini ilişkide romantik biri olarak tanımlarken partnerlerini romantik bulanların oranı yüzde 68 olarak kaydediliyor. Yani erkekler genel olarak partnerlerini kendilerinden daha romantik olarak değerlendiriyor. Erkeklere yakın bir oranla kadınların yüzde 56’sı da kendilerini romantik olarak tanımlıyor.
En çok tercih edilen ilişki modeli hala sevgililik
Katılımcıların içinde bulundukları ilişkiyi nasıl tanımladıklarına baktığımızda büyük bir çoğunluk sevgililik kavramını kullanıyor. Henüz ilişkinin flört aşamasında olduğunu belirten yüzde 20’lik bir kitle mevcut. Yüzde 11’lik bir kitle içinse mesafeler aşka engel değil gibi görünüyor.
Erkeklerin yüzde 66’sı ilişkilerinde ilk adımı kendilerinin attığını söylüyor. Kadınlar da buna paralel bir biçimde ilk adımın partnerlerinden geldiğini (yüzde 69) belirtiyor.
İş ne zaman ciddiye biner?
Peki, ilişki hangi boyuta geçtiğinde “Biz şimdi neyiz?” sorusu raflara kaldırılıyor? Yani hangi aşamada “Evet, biz artık sevgili olduk!” diyoruz? Burada ilk sırada sürekli iletişim kurulmaya başlanması geliyor. Sabah günaydın mesajıyla başlayıp gece telefonu ilk önce kimin kapatacağıyla biten konuşmalar artık ilişkinin başladığını düşünmemizi sağlıyor. Biraz da toplumsal normların etkisiyle kadınlarda “aile ile tanışıldığında” flörtleşmenin artık daha ciddi bir boyuta taşındığı düşünülüyor. Erkeklerde ise birlikte seyahat planları yapılmaya başlandığında ilişkinin resmiyete döküldüğü fikri daha güçlü. Sosyal medyaya birlikte fotoğraf yüklemek ve partnerin arkadaşlarıyla tanışmak flört aşamasında da olması beklenen davranışlar.