“Reklamı” bırak “rakama” bak: Hangi şirket ne kadar kadın çalıştırıyor?
Kadınların iş hayatında erkeklerle eşit fırsatlara sahip olamadığı, iş hayatında olan kadınların da erkeklerle aynı yeterlilikte olsa bile adil şartlarda çalışmadığı bilinen bir gerçek. Duygusal oldukları, işlerin üstesinden gelemeyecekleri, liderlik yapamayacakları gibi önyargılar iş dünyasında kadınların karşısına dikilen engellerden sadece birkaçı… Ancak her şeye karşın, “reklam yapmanın ötesinde”, kadınların karşısına dikilen cam tavanları kırmak için esaslı adımlar atan ve kadın istihdamını dengelemek için çalışan şirketler de yok değil.
Marketing Türkiye olarak biz de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde reklamın ötesinde, rakamlarla eşitliğe meydan okuyan markaları sizler için araştırdık…
Akbank:
Akbank’ta çalışanların yüzde 52’sini kadınlar oluşturuyor. Genel müdüre bağlı liderlik rollerinde ise kadın oranı yüzde 57’ye kadar yükseliyor. Teknoloji alanındaki yeni pozisyonlarda aynı yetkinliğe sahip adaylar arasında kadın profesyonelleri önceliklendirdiklerini belirten Akbank Teknoloji’ye 2023 yılında katılan kadın çalışanların oranı ise yüzde 36.
Camelot Maritime:
Camelot Maritime’da, turizm sektörünün yüzde 33’ü kadın çalışanlardan oluşmasına karşın ofis kadrosunun çalışanlarının yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor.
Sarar Grup:
Sarar, yüzde 80 kadın çalışan oranı ve yüzde 40 kadın temsil oranına sahip.
L’Oréal Grup:
L’Oréal’de kadınlar yönetim kurulu üyelerinin yarısını, icra kurulu üyelerinin yüzde 32’sini, üst düzey pozisyonların yüzde 57’sini ve uluslararası marka direktörlerinin yüzde 62’sini temsil ediyor.
Sapro:
Türkiye’de private label ıslak mendil üretimi ve ihracatı alanında faaliyet gösteren Sapro’da grup şirketleriyle birlikte 365 kadın çalışanı istihdam ediliyor. Sapro’da kadın çalışan oranı yüzde 45 civarında ve beyaz yakalı ofis çalışanlarının yüzde 55’i de kadınlardan oluşuyor.
Yemeksepeti:
Yemeksepeti’nin Liderlik Ekibi’nin yüzde 50’si, yönetici kadrosunun yüzde 45’i ve tüm merkez çalışanlarının yüzde 53’ünün kadınlardan oluşuyor. Ayrıca, üst pozisyonlarda daha fazla kadın çalışanın görev alması için geçen yıldan bu yana yönetim kademesi için yapılan işe alımlarda aday listelerinin en az yüzde 50’sinin kadınlardan oluşması sağlandığı söyleniyor.
Teknosa:
Teknosa’da son iki yılda genel müdürlükte çalışan kadınların oranı yüzde 5. Ayrıca, ilk kademe yöneticilerin yüzde 52’si ve orta kademe yöneticilerin de yüzde 38’i kadınlardan oluşuyor.
Boyner Grup:
Boyner Grup’un 2022 sürdürülebilirlik raporunda yer alan bilgilere göre, Boyner Grup merkez ofis çalışanlarının yüzde 52’si kadınlardan oluşuyor. Boyner Holding merkez ofis bünyesinde çalışanların yüzde 62’si, Boyner Büyük Mağazacılık’ın yüzde 48’i, Hopi’nin yüzde 46’sı, BR Mağazacılık’ın yüzde 49’u ve Altınyıldız Tekstil’in merkez ofis çalışanlarının yüzde 73’ü kadınlardan oluşuyor. Boyner Grup merkez ofislerde kadın yönetici oranı ise yüzde 52 olarak açıklanmış.
Sabancı Holding:
60 binden fazla kişinin istihdam edildiği Sabancı Holding’de çalışanların yüzde 30’u, yöneticilerin ise yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Ayrıca Sabancı Topluluğu’nda kadınlar yönetim kurulu başkanı ile birlikte yönetim kurulunda yüzde 44’lük temsile sahip.
LC Waikiki:
Toplam çalışan sayısı 54 bin olan LC Waikiki’de 33 bin 400 ile kadın çalışan bulunuyor. LC Waikiki bünyesinde kadın yönetici sayısı 2 bin 700, 10 yönetim kurulu üyesinin ise 2’si kadınlardan oluşuyor.
Shell Türkiye:
Shell Türkiye’de yönetim kurulunun yüzde 42, icra kurulunun ise yüzde 50’si kadınlar tarafından temsil ediliyor.
Markalardan kadının gücüne güç katan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü filmleri…