Türkiye’de bir marka “Eşitlik Birimi” kurdu
Çalışan kadrosu ağırlıklı mühendislerden oluşan test, denetim ve belgelendirme hizmetleri firması TÜV AUSTRIA TURK, farklı iş gücünün ihtiyaçlarına ve bakış açılarına saygı göstermek, insan kaynağının değerini ve potansiyelini ortaya çıkarmak için “eşitlik birimi” kurdu. Bu kapsamda farkındalık yaratmak için eğitimler düzenleyen, üniversitelerle iş birliklerinde bulunan şirket, çeşitlilik ve kapsayıcılık bildirgesi yayınladı.
Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke tarafından yoksulluğu ortadan kaldırmak, dünya gezegenini korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak üzere 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından biri de eşitsizlik ve yoksullukla mücadele.
Eşitsizliklerin azaltılması için konular hedefler arasında ise ‘sürdürülebilir gelir artışı ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması’, ‘yaşa, toplumsal cinsiyete, engelliliğe, etnik kökene, ırka, dine, ekonomik statüye bakılmaksızın herkesin güçlendirilmesi’ gibi hedefler yer alıyor.
Öte yandan McKinsey’nin araştırmaları, çeşitliliği sağlayan kültürlerin yüzde 36 daha kârlı iş sonuçları olduğunu ortaya koyuyor. Yine McKinsey araştırmasına göre kadınların üst yönetimde yer aldıkları şirketler yüzde 19 daha fazla gelir, eşit sayıda kadın ve erkek çalıştıran organizasyonlar ise yüzde 41 daha fazla gelir elde ediyor.
Sürdürülebilir kalkınma için eşitliğin önemini gören şirketler başta kadın erkek eşitliği olmak üzere din, dil, ırk, etnik köken gibi her alanda eşitliği ve adaleti sağlamak için bir dizi politikalar geliştiriyor. Bu şirketlerden biri de Türkiye pazarında 25 yıldır test, denetim ve belgelendirme hizmeti veren TÜV AUSTRIA TURK.
Türkiye üzerinden, Asya ve Afrika dahil bölgedeki 20’den fazla ülkeyi yöneten ve toplam kadrolu çalışan sayısı 2300’e ulaşan şirketin Türkiye’de ise TÜV Austria Ekspertiz, TÜV Austria Marine, TÜV Austria SyberCode gibi iştirakleri dahil 575 çalışanı var. Başta endüstri mühendisi, mekatronik, elektrik, elektronik, çevre mühendisleri olmak üzere ağırlıklı olarak mühendis kadrosunu istihdam eden şirkette kadın çalışan oranı yüzde 35.
TÜV AUSTRIA TURK, iş hayatında çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı sağlamak adına geçtiğimiz yıl temmuz ayında eşitlik birimini kurarak çalışmalara başladı.
Çek bildirgesi oluşturuldu
TÜV AUSTRIA TURK Kurumsal İletişim ve Eşitlik Müdürü olarak görev alan İpek Keskin, çalışanlara eşitlik konulu eğitimler verilip, farkındalık etkinlikleriyle sürece başladıklarını söylüyor: “İç eğitimlerimizin ardından gönüllü bir komite kurmayı planlıyoruz. Bu ekip strateji doğrultusunda projeler ve aksiyonların takibini yapacak. Hedefimiz uluslararası bir şirket olduğumuz ve çok farklı kültürlerden çalışanı bünyemizde barındırdığımız için etnik köken, yaş, milliyet, zihin gelişimi, kültür geçmişi, cinsel kimlik, dil ve aksanlar, zihin sağlığı, anne baba olma durumu, fiziksel yapabilirlik, ırk, din ve mezhep farklılıkları, cinsel eğilim ve sosyo-ekonomik düzey gibi eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık şemsiyesi altında yer alan tüm kavramları şirket kültürümüze adapte edebilmek. Bunun için de bu yıl köklü üniversiteler ile projeler gerçekleştireceğiz.”
Çeşitlilik anlayışının yetenek yönetimine dahil edildiği, çalışanların daima saygı gördüğü ve kendileri gibi davranabildikleri bir iş ortamı oluşturmayı hedefleyen TÜV AUSTRIA TURK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (ÇEK) Bildirgesi”ni duyurdu.
ÇEK Bildirgesi ile herkesin eşit muamele gördüğü ve sahip olduğu potansiyelle tam anlamıyla katkıda bulunabileceği bir kültür yaratılması taahhüt edildi. İşe alımdan terfiye, kullanılan dile her alanda eşitlikçi ve adil davranma sözü veren şirket, kadının güçlenmesi hedefleri ile sektörde var olan kadın girişimcileri ve bu kapsamda çalışan platformları, sivil toplum kuruluşlarını destekleme kararı aldı.
Lise ve üniversite öğrencilerine mentorluk verecekler
Şirket içinde farkındalık oluşturmak için bir dizi eğitimler düzenleyen Eşitlik Birimi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile “Çalışma Hayatında ve İş Dünyasında Eşitlik” ve “İş Yaşamında Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılıkla Mücadele Bağlamında Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının Rolü: TİHEK” içerikli oturumları organize etti. Ayrıca Kadın İnsan Hakları Derneği ile de eğitimler gerçekleştirildi. Sabancı Üniversitesi İş Hayatı Aile İçi Şiddete karşı şirketler ağına katılım için aday şirket olundu.
Dijital kız kardeşlik platformu Bin Yaprak’a kayıt olan TÜV AUSTRIA TURK, bu kapsamda lise ve üniversite öğrencilerine mentorluk yapacak.
Eşitlik Birimi olarak, iş gücünde farklı kültürlerden gelen çalışanlara eşit fırsatlar sunma ve ayrımcılığı engelleme konusundaki taahhütlerini vurgulayan İpek Keskin, “Şirketimizde herkesin kişisel ve profesyonel olarak gelişebileceği ilkesine dayanan başarılı bir iş yeri kültürü ve atmosferi yaratmak, sürdürülebilir başarıya ulaşmamızda kilit bir faktördür. Farklı geçmişlere sahip insanları bir araya getirmek yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasına yol açar. Daha da önemlisi ÇEK stratejisi, tüm çalışanların farklılıklarına rağmen değil, farklılıkları nedeniyle kendilerinin gerçek bir değere sahip olduklarını hissettikleri bir alana katkıda bulunur. Çalışanlarımızın potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmeleri ve iş ortamında kendilerini güvende hissetmeleri için çeşitlilik ve kapsayıcılığı destekleyen bir kültür oluşturmayı hedefliyoruz. Amacımız, uluslararası bir şirket olarak farklı kültürleri şirket kültürümüze adapte ederek herkesin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve adil bir iş dünyası yaratmaktır” açıklamasında bulundu.