YouTube’dan dezenformasyona karşı “etiketli” müdahale…
YouTube, Kasım ayında duyurduğu yapay zekâ önlemlerini uygulamaya koymaya başladı. Bu kapsamda, içerik üreticileri artık yapay zekâ ile oluşturulan videoları etiketlemek zorunda kalacak.
Yapay zekayla oluşturulmuş görsel içeriklerin, video montajlarının ne derece inandırıcı bir boyuta ulaştığını her geçen gün görüyoruz. Öyle ki deepfake teknolojisinin bunca ilerlemiş olması kimileri tarafından endişe verici olarak da adlandırılıyor. Zira özellikle seçim döneminde yayınlanan sahte videoların ne gibi etkileri olabileceğini hep birlikte deneyimlemiştik. Hal böyleyken içerik yayınlama platformlarına da sorumluluklar düşüyor. YouTube, bu alanda sorumluluğunu yerine getiren ilk platformlardan biri olarak, yapay zeka ile üretilen içeriklere ilişkin önlemleri Kasım ayında duyurmuştu.
Bu önlemlerden biri olan etiketleme sistemi, bugünden itibaren kullanıma sunuldu. İçerik üreticileri, Creator Studio’da yer alan “değiştirilmiş veya yapay içerik” seçeneğini işaretleyerek videolarını etiketlemek zorunda. Bu sayede, kullanıcıların videoların gerçek olduğunu düşünmesi engellenmiş olacak.
Gerçekçi olmayan, animasyon veya özel efekt içeren videoların etiketlenmesine gerek olmayacak. Ancak; gerçek bir kişinin sesinin yapay versiyonunun kullanıldığı, kişinin yüzünün başka bir kişinin yüzüyle değiştirildiği, gerçek bir binanın zarar görüyormuş gibi yansıtıldığı ya da doğal afetlerin oluşturulduğu görüntülerde etiketleme zorunlu olacak.
Etiket zorunluluğu noktasında hayli katı bir politika güdeceklerini açıklayan YouTube, gerekliliğe rağmen eklenmemiş içerikler için ceza verebileceğini söylüyor. Kalıcı etiketler bu cezalardan biri. Ayrıca bu tutumu tekrarlayan içerik üreticisinin para kazanmayı sağlayan “İş Ortağı”nın programından da çıkartılabileceği belirtiliyor
İletişim dünyasının mega derdi: Misinformation! Marketing Türkiye Mart sayısında…