Sosyal mecralar da seçime hazır: Manipülasyonu önleme ekipleri kuruldu
Facebook ve Instagram, 31 Mart yerel seçimlerine müdahaleyi engellemek için manipülasyonu engelleme ekipleri kurulduğunu açıkladı. Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri sırasında usulsüz müdahaleleri engellemek amacıyla uzmanlaşmış ekipler oluşturduklarını söyledi.
BirGün’de yer alan habere göre Yeşil, seçimlere yönelik kapsamlı önlemler aldıklarını söyledi. Yapay zekâ ve dijital teknikleri de kullanarak yanlış bilgilendirme ve manipülasyonla mücadele çabalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Yeşil, Facebook veya Instagram’da sosyal meselelerle, seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamın dijital olarak oluşturulması ya da üzerinde oynanması halinde insanların bunu anlamasına yardımcı olduklarını belirtti.
Yeşil özetle şu ifadeleri kullandı: “Seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduk. Bu ekipler sayesinde, sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı sayfalar, gruplar ve hesaplara yani koordineli kötüye kullanım konusuna odaklandık. Platformlarımızda bu tarz faaliyet tespit ettiğimizde, özellikle de seçimlerle ilgili olduğu durumlarda aksiyon alıyoruz. Facebook ve Instagram’da, spam ve yanlış bilgiler de dahil ‘Topluluk Standartları’na aykırı olan ve insanların seçimlere katılımına müdahale etme riskine katkıda bulunabilecek içerikler hakkında işlem yapılıyor. Ayrıca, dünya çapında WhatsApp kullanan kişiler, mesajın paylaşıldığı ülkedeki güvenilir doğruluk kontrol kuruluşlarına olası yanlış bilgileri bildirebiliyor. Bu bilgi teyit kuruluşlarına doğrudan WhatsApp üzerinden mesaj gönderildiğinde, kuruluşlar bilgi teyit makalesi paylaşarak yanıt veriyor. Türkiye’de de WhatsApp üzerinden doğrulama hizmeti sunan iki kuruluş bulunuyor.”
Siyasiler için filtre
Yeşil, seçimlerle veya siyasetle ilgili bir reklam yayınlamak isteyen reklam vereni, kim olduğu ve nerede yaşadığını da kanıtlaması gerektiğini belirterek şeffaflık ilkelerine paralel olarak paylaşımların üzerine reklam verenin kim olduğunu gösteren etiketlerin eklendiğini söyledi. İnsanların seçimler ve siyasetle ilgili daha az reklam görmelerini sağlayan kontroller de eklediklerini belirten Yeşil, “Kullanıcılar bu kontrolleri kullandığında etiketlenmiş reklamları görmüyor. Bununla birlikte, reklam verenlerin hem tüm içerik türlerine uygulanan Topluluk Standartları’na hem de ücretli reklamlara uygulanan Meta Reklam Standartları’na uymasını şart koşuyoruz” dedi.