Türkiye’de dijital bankacılık kullanım oranları yüzde 80’i aştı!
16-17 Nisan 2024 tarihlerinde İstanbul Fişekhane’de düzenlenecek İstanbul Fintech Week’e (IFW’24) konuşmacı olarak katılacak olan Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, yapılan araştırmaların Türkiye’de mevcut dijital bankacılık uygulamaları kullanım oranının yüzde 83’e çıktığını gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Emre Alkin, bu sonucun Statista’nın 2022 Nisan ve 2023 Mart ayları arasında, dünya çapında 18-64 yaş grubunda yer alan yaklaşık 10.000 kişilik bir örneklem grubuyla gerçekleştirdiği araştırmasında yer aldığını kaydetti.
Prof. Alkin, araştırma sonuçlarının dijital paraya geçişin zor olmayacağını gösterdiğini ve bunun da özellikle gelişmekte olan ülkelerde “kayıt dışılık” şikayetini büyük ölçüde ortadan kaldıracağını da vurguladı.
Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenecek olan “Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finansal teknoloji etkinliği” İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan tarihleri arasında Fişekhane’de gerçekleştirilecek.
İstanbul Fintech Week’te Web3’ten dijital paralara, yapay zekâdan işletmelerde finansal teknolojilerin kullanımına, dijital bankacılıktan tokenlaştırmaya kadar çok çeşitli konu başlıkları konunun uzmanlarınca ele alınacak. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, IFW’24’e D&R sponsorluğunda konuşmacı olarak katılırken etkinlikte kendisinin yöneteceği “Finansal Kapsayıcılığın Ekonomiye Etkileri” başlıklı üst düzey bir yuvarlak masa toplantısı da düzenlenecek.
IFW’24 kapsamında finansal teknolojiler alanındaki çeşitli sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Emre Alkin, “Dijital teknolojilerin finansal kapsayıcılığı artırdığı bir gerçek” tespitinde bulunarak şunları söyledi: “Statista’nın 2002 Nisan ve 2023 Mart ayları arasında gerçekleştirdiği ve yaklaşık 10.000 kişiye yakın bir örneklem grubuyla her ülkede yapılan ciddi bir araştırma gösteriyor ki, bankacılıkta dijital uygulamalar oldukça yaygın hale gelmiş. Örneklem grubu 18-64 yaş arasında seçilmiş ve Türkiye ve Nijerya yüzde 83’lük kullanım oranıyla dijital bankacılıkta bir numarada yer almış. Hem personel hem de zamandan tasarruf sağlayan uygulamalar sayesinde bankacılık işlemleri bu ülkelerde ışık hızıyla tamamlanıyor. Kore, Endonezya, Singapur, Vietnam, Brezilya ve Filipinler de yüzde 70’ten fazla kullanım oranıyla göze çarpıyor. Bu ülkeler dijital paraya en çabuk geçiş yapan ülkeler olacak. Yani nakit parayı ortadan kaldırmak zor olamayacak. Böylece bu ülkelerdeki en büyük şikâyet olan ‘kayıt dışılık’ giderek azalacak diye düşünüyorum.”
“Almanya yüzde 47’lik oranla hala fiziki şube ile yola devam ediyor”
İngiltere’nin yüzde 69, Amerika’nın da yüzde 63’lük oranlarla iyi bir performans sergilediğini söyleyen Prof. Dr. Emre Alkin, Almanya’nın ise yüzde 47 ile hala fiziki şube ile yola devam ettiğinin görüldüğünü söylüyor. “Ancak bu ülkelerde de fintech yatırımları oldukça ileri düzeyde” diyen Prof. Alkin,”Özetle finansal aracılıkta bankaların dijitalleşmede geri kalmaları fintechleri öne çıkarırken, dijital altyapısını güçlendiren bankaların olduğu yerde fintechler ayakta kalmak için daha yaratıcı çözümler bulmak zorunda” şeklinde konuşuyor.
Gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek dijitalleşme oyunu değiştirecek unsur olacak
IFW’24’ün merakla beklenen konuşmacılarından biri olan Prof. Dr. Emre Alkin, tüm bunlara rağmen, oyunu değiştirecek unsurun ‘gelişmekte olan ülkelerin yüksek seviyedeki dijitalleşmesi olacağına’ dikkat çekiyor. “Bu durum önce nakit parayı ortadan kaldıracak. Hatta güçlü paralar yerine kriptoları tercih etmeye başlamaları sonucunu doğuracak gibi gözüküyor. Böylelikle arbitraj farkından veya güçlü paraların hegemonyasından dolayı güçlenmekte zorlanan ülkelerin, adaletsizliği azaltmak için ellerine önemli bir fırsat geçecek” şeklinde konuşan Prof. Alkin, bunların ‘iyimser beklentiler’ olduğu notunu da düşüyor
Bu yıl beşincisi gerçekleşecek olan ve finans ile teknolojinin kesişim noktasında Türkiye’nin öncü etkinliği olarak kabul edilen İstanbul Fintech Week (IFW’24), KOOP Ventures organizasyonu ve Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” teması altında, 16-17 Nisan tarihleri arasında Fişekhane’de sizleri bekliyor. Web3’ten dijital paralara, yapay zeka uygulamalarından finansal teknolojilerin işletmelerdeki yerine, dijital bankacılıktan tokenlaşmaya kadar geniş bir yelpazede konuların ele alınacağı etkinlikte, dünya çapında ve Türkiye’den 85 önde gelen konuşmacı finans ve dijitalleşme sektörlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek. İki gün sürecek olan etkinlik, 35’ten fazla sponsor ve partner desteği ile 6 farklı zirvede toplam 65 oturuma ev sahipliği yapacak. Etkinliğin öne çıkan konuşmacılarından biri de Prof. Dr. İlber Ortaylı olacak. Prof. Ortaylı, etkinliğin ilk günü sonunda düzenlenecek ödül töreni ardından “Finansın Kökenleri ve Medeniyetin Yükselişi” başlığı altında finans tarihine dair özel bir sohbet ile bizlerle olacak.
Bu heyecan verici etkinliğin parçası olmak ve finansal teknolojilerin geleceğine dair derinlemesine bilgiler edinmek için daha fazla bilgiye www.istanbulfintechweek.com adresinden ulaşabilirsiniz. İstanbul Fintech Week’in dinamik dünyasına adım atarak, yenilikçi fikirlerin ve ilham verici konuşmaların sizleri beklediği bu özel etkinlikte yerinizi alabilirsiniz.