Yapay zekayı kullanmayı öğrenmenin maaşa etkisi yüzde 25’leri aştı
PwC’nin Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki 15 ülkede 500 milyondan fazla iş ilanının analizini temel alınarak hazırladığı rapor, yapay zeka becerisi gerektiren işlerin, gerektirmeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek ücretler sunduğuna işaret ediyor.
Danışmanlık firması PwC, geçen yıl yayınlanan, uygulama programcısı, avukat ve muhasebeci gibi çeşitli mesleklere ait iş ilanlarını inceledi. Araştırma, yapay zeka ile ilgili rollerin, Amerika Birleşik Devletleri’nde aynı alanda yapay zeka becerisi gerektirmeyen benzer işlere göre ortalama yüzde 25 daha yüksek ücret sunduğunu ortaya koydu. Bu fark, Birleşik Krallık’ta yüzde 14, Kanada’da ise yüzde 11 olarak belirlendi.
Belli mesleklerdeki fark ise daha da belirgin: Amerika Birleşik Devletleri’nde yapay zeka becerisine sahip avukatlar, eşdeğer geleneksel işlerde çalışanlardan yüzde 49 daha yüksek ücret alabiliyorken, finansal analistler yüzde 33 daha yüksek ücret alabiliyor.
PwC Birleşik Krallık’ta kıdemli ekonomist olarak görev alan Mehdi Sahneh, “Yapay zeka becerilerine yüksek talep olan ülkeler ve sektörler, özellikle nitelikli profesyonellerin az olduğu durumlarda, daha yüksek ücret primleri verme eğilimindeler” dedi.
Rapora göre, 2012 ile 2023 yılları arasında yapay zeka becerisi gerektiren işlerin sayısı, incelenen ülkelerdeki toplam iş sayısından 3.5 kat daha hızlı arttı.
Yapay zeka ile entegre sektörlerde verimlilik 4.8 kat daha hızlı artıyor
Rapor ayrıca, yapay zekaya en çok maruz kalan endüstrilerde iş gücü verimliliğinin diğer sektörlere göre 4.8 kat daha hızlı arttığını ortaya koydu.
Bir şirket, aynı miktarda mal veya hizmeti daha az personelle veya çalışanlarının daha az saat çalışmasıyla üretiyorsa daha verimli hale gelir. Daha yüksek iş gücü verimliliği, daha yüksek yaşam standartlarının anahtarıdır.
Member of the Bank of England’s Financial Policy Committee Randall Kroszner, salı günü yaptığı konuşmada, “Verimlilik artışı, gerçek ücret artışını ve ekonomik büyümeyi sürdürebilmek için kritik öneme sahiptir. Özellikle nüfusun yaşlanması nedeniyle ekonomide çalışılan saatlerin azalabileceği durumlarda…” açıklamasında bulundu.