Türk futbolu ilk “stratejik plan”ına kavuştu! Peki planda neler var?
Türkiye Futbol Federasyonu tarihinde ilk kez 4 yıllık bir stratejik planlama hazırladı. Riva’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Kamp ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye Futbolu 2024-2028 Stratejik Plan Lansmanı’na; Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Süper Lig, 1’inci Lig, 2’nci ve 3’üncü Lig Kulüpleri’nin başkan ve temsilcileri ile spor dünyasından isimler ve basın davetlileri katıldı.
Lansmanın açılış konuşmasında göreve geldiklerinde strateji planı olmayan 3 federasyondan biri olduklarını ve futbolun paydaşlarıyla birlikte bu konuda çalışmalara başladıklarını ifade eden Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Artık Türk futbolunun stratejik planı var. Günü değil geleceği kurtarmak için 13 Ocak 2023 tarihinde Türk futbolu stratejik planı hazırlığı için startımızı verdik. Stratejik planı olmayan dünyadaki üç federasyondan birisi olarak hedefe giden yolda stratejinin öneminin altını çizerek başladık. Büyük futbol ailemizin tüm paydaşlarının aktif katılımlarıyla 1.5 senedir çalıştaylar düzenledik. Kulüp temsilcilerinin, futbolcuların, hakemlerin, akademisyenlerin, medya mensuplarının aktif çalışmaları ve katılımlarıyla bugün stratejik planımızı sizlere paylaşabilecek hale getirdik” açıklamalarında bulundu.
Stratejinin temelinde dijitalleşme var
Türkiye Futbolu 2024-2028 Stratejik Planı sunumunda dijitalleşmenin stratejik planın önemli bir maddesi olduğu dikkat çekti. Kurumsal yapının güçlendirilmesi için atılacak 5 adımda da yine dijitalleşme öne çıkıyor.
Konuşmasında Türkiye yüzyılının dijitalleşme projeksiyonuyla Türk futbolunun da dijitalleşme sürecini başlattıklarını dile getirdi Mehmet Büyükekşi.
Dijital dönüşüm atılımları ise;
- Türk Futbolunun veri, analitik ve dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi
- Tesis kullanımının dijital alyapıyla optimizasyonu
- Türk Futbolu Scouting ağının oluşturulması olarak sıralanıyor.
6 odak grubu
TFF, stratejik planlama kapsamında 6 ana odak grubu oluşturulduğunu aktardı.
Yeni profesyonellerin yetişmesini kapsayan Futbol Gelişim Akademisi’nden Kadın ve Erkek Futboluna, Dijitalleşmeden Sürdürülebilirliğe önemli adımlar atılacağının vurgulandığı lansmanda Finansal Sürdürülebilirlik de dikkat çeken başlıklardan birini oluşturdu.
Futbol gelişim projesi
Lansmanda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığında Türk futbolunun geleceğini inşaa etmek için birlikte çalışacakları açıklandı.
Yerel ve ulusal turnuvalar düzenlenmesi, futbol okullarının ülke çapında yaygınlaştırılması, antrenörlük eğitimlerinin organize edilmesi ve elit sporcu sayısının artırılması projenin temel hedeflerini oluştururken her yıl 81 ilde 1 milyon çocuğa erişim sağlanması amaçlanıyor olması da heyecan uyandırdı.
Çevresel sürdürülebilirlik yatırımları
Avrupa Yeşil Mutabakatı ile birlikte ülkemizin yenilenebilir enerji politikaları doğrultusunda TFF öncülüğünde yatırımlar yaparak, Türk futbolu adına rekabet gücünü artıran hamlelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Bu hedefler doğrultusunda ise;
- Mevcut stadyum ve tesislerin çevresel sürdürülebilirliği,
- Spor tesislerine GES yatırımlarının teşvik edilmesi,
- 2 ayrı bölgede GES yatırım projesinin hayata geçirilmesi,
- Geri dönüşümlü tüketim ürünleri teşvik projesi,
- Atık yönetimi ve karbon ayak izi ölçümü projelerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Kadın Futbolu’nun güçlendirilmesi
Türkiye’de kadın futbolunun profesyonelliğe geçişi, kadın futbolcu ve futbol takımı sayısının artırılmasıyla birlikte kariyerlerinin en iyi şekilde yönetimi için sürdürülebilir bir sistem kurulması hedefleniyor.
Bu doğrultuda alınacak aksiyonlar şöyle sıralanıyor:
- Kadınlar süper liginin yarı profesyonelleştirilmesi,
- U15 ve U17 kız futbol liglerinin kurulması,
- Kadın Futsal Milli Takımının oluşturulması,
- U23 Kadın Milli Futbol Takımının kurulması,
- UEFA kadın antrenör geliştirme programına katılım…
Geride kalan 2 yılda neler oldu?
Lansmanda TFF’nin geride kalan 2 yıl boyunca aldığı aksiyonlar ve başarıları da aktarıldı. İşte öne çıkan satırbaşları:
- Trendyol Süper Lig’de 2023-2024 sezonunda ikinci yarıdan itibaren uygulamaya başlanan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi İtalya’dan sonra ilk kez ülkemizde hayata geçirildi.
- Var kayıtları her hafta paylaşılmaya başlandı.
- Nisan 2023 tarihinde; Türkiye Futbol Federasyonu, Futbol Akademileri Projesi kapsamında Belçika merkezli yetenek geliştirme ve oyuncu potansiyeli optimize etme üzerine uzmanlaşmış Double Pass firmasıyla iş birliği protokolü imzalandı.
- 22 Eylül 2023 tarihinde; T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu arasında Futbol Gelişim Projesi İş Birliği Protokolü imzalandı.
- Süper Lig karşılaşmalarını yönetecek hakemler için Dijital Atama Yöntemi hayata geçirildi, TFF Hakem Akademisi oluşturuldu, 4 yıldır artış yapılmayan hakem ücretleri 4 kat artırıldı.
- 2. ve 3. Lig Takım destekleri 5 kat artırıldı.
- Yayın Gelirleri 80 milyon dolardan 182 milyon dolara çıkarıldı. Yayın gelirlerinde Avrupa’daki 5 büyük ligin ardından Süper Lig 6. sıraya yükseldi.
- Kadın A Millî Takımımız, UEFA Uluslar B Ligi’nde yer aldı.
- Uluslararası organizasyonlarda ev sahiplikleri kazanıldı. 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali, 2027 UEFA Konferans Ligi Finali ve Euro 2032’de İtalya ortaklığı ile Türkiye ev sahibi oldu.
“Türk futbolu stratejik planının oluşmasında katkısı olan büyük futbol ailemizin her bir ferdine ve kurumuna teşekkürü bir borç bilirim” diyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Stratejik planımızın uygulanması, hayata geçirilmesi, sürdürülebilir ve devamlı olması için hepimize görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu görev ve sorumluluk bilinciyle Türk futbolunun amir kurumu olan Türkiye Futbol Federasyonu görevlerine kesintisiz olarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Futbolu 2024-2028 Stratejik Planı’na ilişkin detayları incelemek için TIKLAYIN!