Doktorlar ve Hastalar için Oluşturulan Canlandırma (roleplay) Programları Antibiyotik Reçetelerini Azaltmak için Kullanılabilir mi?
Günümüzde toplum sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri ne kanser ne de diyabet. En ciddi toplumsal sağlık problemlerinden biri antibiyotik direnci. Antibiyotiklerin gereksiz ve fazla kullanılması veya gereken süre kadar kullanılmaması bu direnci tetikleyen faktörler arasında sayılabilir.
Bunun sizin için anlamı şudur: Bugün zatürre geçirdiğinizde kullandığınız ve sizi tedavi eden antibiyotik, toplumsal bazda gelişen direnç sebebiyle bundan 2 yıl sonra bir başkasının yaşadığı zatürrede tedavi sağlamayabilir. Yani durum korkutucu.
ABD merkezli Kognito Solutions şirketi, bu durumun temelinde bir iletişim sorununun yattığını düşünerek bir proje geliştirmiş. Antibiyotikle ilgili tutumlarını değiştirmek için hasta ve doktorlara bir canlandırma (role-playing) programı hazırlamış.
Kognito Solutions, bahsi geçen simülasyon programını doktorların hastalarıyla travma sonrası stres bozukluğu veya çocukluk obezitesi gibi zor konularda konuşmalarından yola çıkılarak hazırlamış. Bu program sadece doktora değil hastaya da rol yapma imkanı tanıyacak şekilde düzenlenmiş.
Kognito’nun kurucusu Ron Goldman konuyla ilgili şu detayları veriyor:
“Biz bireysel ve toplumsal sağlık için tutum ve davranışları değiştirmek adına ‘konuşmanın gücüne’ odaklandık. Doktorlar için tamamlanmış programlarımız var, bu programlar travma sonrası stres bozukluğu, madde bağımlılığı, çocuk obezitesi gibi zor konularda etki ediyor. Sadece doktorların bu konular üzerinde konuşmasına ve sıkıntı yaşamamasına değil, hastalara da yardımcı olmaya odaklandık.”
Kognito’nun bir diğer sanal gerçeklikle hazırlanmış eğitim modülü de 2-5 yaş arasındaki çocuklar ile nasıl konuşulması gerektiğine dair ailelere yardımcı olmayı amaçlıyor.
Goldman’ın bu işin arkasında gördüğü iki faktör var. Çoğu hasta reçete verilmediği sürece kendini doktor tarafından tedavi edilmiş hissetmiyor. Kısa süreli hekimlik tecrübeme dayanarak Türkiye’de bunun çok daha belirgin olduğunu söyleyebilirim. Doktorların, olması gerekenden daha çok antibiyotik reçete etmelerinin sebeplerinden birinin, hasta tarafından gelen; bunun tıbbi olarak gerekli olduğuna dair baskı olduğu da düşünülüyor.
Antibiyotik simülasyon programı iki aylık pilot çalışmasına ekim ayında New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayacak. 35 hasta ve 35 doktor ile çalışılacak. Pilot program sonunda, şirket sonuçları Robert Wood Johnson Vakfı’na (finansal desteği sağlayan kurum) sunacak.
Program, bireysel davranışları değiştirme yoluyla toplum sağlığını etkilemeyi başarabilecek mi hep beraber göreceğiz.