Marketing Türkiye Kasım sayısı yayında: “Arkadaşlar sizce bu dergi alınmalı mı?” – Yorumlarda buluşalım!
Ufuk açan, bugünü anlamlandırmayı ve yarına hazırlanmayı kolaylaştıran dopdolu içeriğiyle Marketing Türkiye Kasım sayısı yayında!
Word of Mouth (WOM) biçim değiştirse de pazarlamadaki tesirini hiç kaybetmedi, aksine dijital dünyanın olanaklarıyla daha da güçlendi. Pek çok araştırma, özellikle e-ticarette kullanıcıların yorumlara bakmadan alışveriş yapmadığını çarpıcı rakamlarla ortaya koyuyor. Bir başka deyişle ürünün tüketicinin sepetine girmesi “yorum”dan geçiyor. İşte bu büyülü güç de Marketing Türkiye’nin Kasım sayısında kendisine kapakta yer buluyor. Üstelik Yorum.io’nun 1 yıl boyunca topladığı verilerle de yorumun gücüyle büyüyen 16 farklı ürün grubundan markaları sıralıyor…
“Türkiye’nin global yerlileri”nden “Yükselen trend: Pop-up mağazalar”a, kaybolan bir nesil “Ev gençleri”nden Türkiye pazarına “yeni gelenler”e dek gündem yaratan dosyalarının yanı sıra Kasım sayısı, Özlem Gürses, Fatih Karaca, Ebru Şenel Erim ve Duygu Badem Uylukçuoğlu röportajlarıyla da dikkat çekiyor.
Marketing Türkiye’nin yeni sayısına D&R’lardan ulaşabilir, Dijital Abonelik ile Marketing Türkiye web sitesi üzerinden ve Türk Telekom e-Dergi uygulaması aracılığıyla okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar…
Yorumun gücü!
Herkesin deneyimin peşinde olduğu bir çağda, aktarılan deneyimlerin etkisi de elbette yadsınamayacak kadar büyük. Pazarlama sektörünün en önemli ikna kanallarından biri olan Word of Mouth (WOM) etkisi, dijitalleşen dünyayla birlikte biçim değiştirerek “yorum” ve “değerlendirmelere” dönüştü. Öyle ki yemek siparişinden teknoloji alışverişine dek kullanıcılar muhakkak diğer kullanıcıların yorumlarını, deneyimlerini inceliyor. Satın alma kararı üzerindeki bu büyülü gücü mercek altına alırken; Yorum.io verileriyle de 16 farklı ürün grubunda yorumun gücüyle fark yaratan markalara ışık tutuyoruz!
Ali Saydam yazdı: “İletişim mezunlarına neden iş yok?”
Türkiye’deki 60’ı aşkın iletişim fakültesinden birinin dekanıyla sohbet ediyoruz… Sordum kendisine: “Reklamdan halkla ilişkilere çeşitli iletişim ajanslarında çalışanlar, firmaların kurumsal iletişim departmanında görev yapanlar, yazılı, sözlü, görsel, dijital basın, sosyal medya yöneticileri de dahil, ülkemizin iletişim sektörünün tamamında çalışanların sizce yüzde kaçı iletişim fakültesi mezunudur?”
Karaca Grup “esnaf ruhlu iyi çocuklar” ile büyüyor…
Karaca Grup’un son yıllardaki yolculuğu tam bir başarı hikayesi… Bünyesine kattığı markalarla, dev iş birlikleriyle, Fatih Karaca’nın “anlamlı yenilikler” dediği inovatif ürünleriyle sektöründe liderliği ele geçiren marka; Türkiye pazarına getirdiği SharkNinja ve Flying Tiger’la da başarısını katlamayı planlıyor. Ancak markanın çok daha büyük bir planı var. Karaca Ailesi’nin odağında markayı büyütmek olduğunu söyleyen Fatih Karaca 2030’a kadar global arenada ilk üçe girmeyi hedeflediklerini belirtiyor… Hem bugüne kadar elde ettikleri başarıların sırrını hem de bu iddialı hedefe nasıl ulaşacaklarını konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Fatih Karaca, yönetimdeki “esnaf ruhlu iyi çocuklar”ı işaret ediyor…
Gençler evde kayboluyor
Bugün dünyada milyonlarca genç, yaşamlarının en verimli dönemlerinde ne eğitimlerini sürdürüyor ne de istihdama karışıyor. Ölçeği küçültüp Türkiye özelinde rakamlara baktığımızda ise hayli sarsıcı bir tablo çıkıyor karşımıza. Türkiye’de 15-29 yaş aralığındaki her 3 gençten biri ev genci konumunda… Peki, toplumun gözünde çoğu zaman görünmeyen, ama geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol oynayan bu gençler neler hissediyor? Hayalleri neler? Hayatlarını nasıl idame ettiriyorlar ve dahası sahip oldukları imkanlar ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu? Marketing Türkiye adına Sia Insgiht’ın gerçekleştirdiği “Ev Genci Araştırması” karanlıkta kalan 4 milyon gencin dünyasını gün yüzüne çıkarıyor…
Özlem Gürses: “Yalaka olmayana muhalif gazeteci diyorlar!”
Geleneksel medyanın ağırbaşlı temposundan dijital dünyanın dinamizmine uzanan bir kariyer Gazeteci Özlem Gürses’inki… Televizyon ekranlarında yıllar boyu edindiği tecrübeyi şimdilerde YouTube’da farklı bir formatla bütünleştirerek her hafta milyonlarca izleyiciye ulaşan Gürses, Medya Takip Merkezi’nin Marketing Türkiye için hazırladığı “YouTube Rating Report” endeksine göre de en çok izlenen, en çok abonesi olan kadın gazetecilerden… İki medya dünyası arasındaki farkları; değişen ve dönüşen gazeteciliği konuşmak için bir araya geldiğimiz Gürses, “Muhalif gazeteci lafına acayip sinir oluyorum. Bu iktidarın buluşu. Kendilerinin basın açıklaması okur gibi konuşan ekran yüzlerine ‘yalaka’ denilmesin diye gerçek gazetecilere ‘muhalif’ dediler” diyor.
“Sürdürülebilirlik, proje değil iş yapış şeklimiz”
Unilever, 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de iş dünyasına ve topluma yön veren önemli bir oyuncu. Güzellik ve sağlık, kişisel bakım, gıda, dondurma ve ev bakımı gibi farklı kategorilerdeki lider markalarıyla hemen her haneye giren Unilever, yalnızca ekonomik katkılarıyla değil, sürdürülebilirlik alanında attığı öncü adımlarla da dikkat çekiyor. Bu kapsamda, Unilever Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Kurumsal İlişkiler ve İletişim Başkanı Ebru Şenel Erim ile şirketin sürdürülebilirlik vizyonunu, ekonomiye sağladığı katma değeri, çevresel sorumluluklarını ve Türkiye’nin bu alandaki küresel rolünü konuşmak için bir araya geldik. Erim, Unilever’in sürdürülebilirlik stratejisinin bir projeden öte, iş yapış biçiminin kalıcı bir parçası olduğunu vurgularken, şirketin inovasyon ve sürdürülebilirlikteki bölgesel liderliğinin de altını çiziyor…
Ekonomik krizlerde başarılı medya planı nasıl yapılır?
Ekonomik durgunluk dönemlerinde tüketici davranışları ve önceliklerinde önemli değişimler yaşanır. Marka yönetiminde çalıştığım 2001 ve 2008 krizlerinde bu değişikliklerin ürün, promosyon, iletişim ve fiyat gibi unsurlara olan etkisini deneyimledim. Bugün de Mindshare olarak benzer bir süreci yönetiyor; medyaya ayrılan bütçelerin sıkılaştığı bu dönemde her harcamanın değerini en üst seviyeye çıkarıyoruz. Bu değişimleri anlamak ve medya planlarını buna göre uyarlamak, planlamacılar için kritik hale geliyor.
Türkiye’nin sos haritası
Yemeklerin tadını zenginleştirmek, sıradan bir öğünü ziyafete dönüştürmek isteyenlerin vazgeçilmezi soslar… Kimi zaman basit bir kızartmaya renk katıyor, kimi zamansa meşakkatli bir yemeği tamamlıyorlar. Tercihler de çeşitlendikçe çeşitleniyor, ketçapmayonez ikilisinin dışına çıkarak acı sostan chipotle’ye, ranch sostan trüflü mayoneze kadar pek çok farklı tadı sofralara taşıyor… Peki, Türkiye’de en çok hangi soslar tercih ediliyor? Hangi bölgelerde hangi sos tercihleri öne çıkıyor? Soslarıyla fark yaratan markalar hangileri? Yanıtlar Marketing Türkiye için Twentify Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Sos Haritası” araştırmasında…
Türkiye’nin global yerlileri
“Glokalizasyon” pazarlama evreninin ve sınırları aşan markaların anahtar terimlerinden biri. Bu anahtarı elinde sıkı sıkıya tutan markalarsa tam anlamıyla “içimizden biri” hissini uyandırıyor… Gelin önce pazarlama evreninin gözde tabirlerinden glokalizasyonu derinlemesine inceleyelim ardından da sözü global yerlilere bırakalım…
Vestel artık çok daha büyük düşünüyor
Türkiye’nin en güçlü “bayrak taşıyıcılarından” Vestel… Tam 26 yıldır kendi alanında ihracat şampiyonu olan marka yenilenen stratejisiyle de hedef büyüttü: Önümüzdeki üç yıl içinde marka değerini tam iki katına çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Bu iddialı hedefe ulaşmakta ne denli kararlı olduğunu ise Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarı IFA’da açtığı devasa stantla gösterdi. Dünya devleriyle boy ölçüşen Vestel, IFA’nın da en dikkat çeken, en ilgi gören markası oldu. Biz de Vestel’in bu global gövde gösterisine yerinde şahitlik ederken, etkileyici standın ortasında Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu ile markanın dönüşümünü ve yeni dönem hedeflerini konuştuk…
Kozmetikte yerli markaların yükselişi
Marka sayısıyla, ürün çeşitliliğiyle hayli renkli bir pazar kozmetik sektörü. Her ihtiyaca, her bütçeye göre ürün bulmak mümkün. Bu çetin rekabette son yılların parlayan yıldızı ise yerli kozmetik markaları… Pek çok yerli marka pazardaki ağırlığını günbegün artırıyor… Peki, sektörde öne çıkan yerli kozmetik markaları hangileri? Tüketicilerin yerli markalara olan ilgisi nasıl bu denli arttı? Yanıtlar, başarılı yerli markaların temsilcilerinden geliyor…
Yeni gelenler!
SharkNinja, Forever 21, Flying Tiger Copenhagen, lululemon, Alo Yoga, Gymshark, Primark, Five Guys… Kimi kapısında kuyruklar oluşturan mağazasıyla pazara adım attı, kimi ise Türk tüketicisiyle buluşmak için gün sayıyor. Peki sektörlerinin ezber bozan markaları Türkiye pazarına hangi stratejilerle giriyor? Pazarın yenileri rekabeti nasıl şekillendirecek? Gelin küçük ev aletlerinden spor giyime dek pek çok alanda rekabete renk katacak markalara hem bir “hoş geldiniz” diyelim hem de Türkiye stratejilerini kendilerinden dinleyelim…
Golden Drum’dan Türkiye’ye ödül yağdı!
Türkiye temsilciliğini Marketing Türkiye’nin üstlendiği Uluslararası Yaratıcılık Festivali Golden Drum’ın kazananları belli oldu. Festivalde Türkiye’nin karnesi ise oldukça etkileyici! Geride bıraktığımız yıl festivalden yalnızca 2 ödülle dönen sektör, bu yıl; 7’si Bronz, 5’i Gümüş, 1’i Altın ve 2’si Grand Prix olmak üzere toplam 15 ödül aldı… TBWA\Istanbul’un BirGün gazetesi için hazırladığı ve ülkemizdeki kadın cinayetlerine dikkat çektiği kampanyası “Kadın Cinayetlerinin Üzeri Örtülmesin” ve Rafineri Istanbul’un Caché Istanbul için hayata geçirdiği, odağında toplumsal cinsiyet eşitliği olan “Sembollerin Değişimi” kampanyaları Grand Prix’ye uzandı…
Yükselen trend: Pop-up mağazalar
Alışılmış perakende deneyimlerinden farklı olarak, beklenmedik lokasyonlarda tüketicilerin karşısına çıkan pop-up mağazalar son yılların da hızla yükselen trendlerinden biri… Peki, pop-up mağazalar markalara ne tür avantajlar sunuyor? Neden bu kadar popüler hale geldiler? Tüketiciler üzerinde nasıl bir etki yaratıyorlar?