Sokak lezzetlerine gülümseten destek: Bu sokak pilavcısı kim?
Türkiye’nin sokak lezzetlerinin çeşidini, lezzetini arttırmak; sokak satıcılarının varlığına ve yaşadıklarına dikkat çekmek ve sokakta hesaplı, lezzetli yemekler olup satabileceğini eğlenceli bir şekilde anlatmak isteyen Refika Birgül yeni bir YouTube serisine başladı.
Bu yeni video serisinin ilki Refika’nın Mutfağı YouTube kanalında seyirci ile buluştu. “Sokak lezzetlerimizi benim yaşadığım süre içinde bile kaybetmekteyiz. Var olanlar sıradanlaşmakta hatta vasatlaşmakta. Oysa sokaklara, mutluluk ve canlılık getiren sokak esnafları korunup kollandıkça hareket, bereket ve mutluluk olarak bize geri dönecektir.” diyen Refika, yeni serisinde farklı ürünler satmaya çalışacak ve “Pilavı çeşitlendirsem ne olur? Acaba sokakta çorba satsam tutar mı? Neden sokak kısırcısı yok?” gibi hayatımızın farklı dönemlerinde aklımızdan geçmiş olan sorulara yanıt arayacak.
İlk Bölüm: Üsküdar Meydanı’nda Pilav Satışı
Projenin açılışında, Refika Üsküdar Meydanı’nda sade, domatesli ve körili pilav çeşitlerini tavuk ile yerel halkın ve turistlerin beğenisine sundu. Yabancı turistler bu çeşitlerin hepsinden denemek isterken, yerli müşteriler sade ve körili pilava yöneldi. Beklenilenin aksine dometesli pilav en az satan oldu.
Refika’nın ketçapla imtihanı
Aşçıların kabusu olarak bilinen güzel ve tane tane yapılmış bir pilava ketçap ve mayonez koymak isteyenler burada da çıktı. Kılık değiştirerek bu satışı yapan Refika bu konuya itiraz etmeyip, peki derken epey zorlandı.
Neden kılık değiştirdi?
Refika, kılık değiştirerek bıyıklı, göbekli bir amca görünümünde pilavını satmaya çalışmasının sebebini “Eğer ben Refika olarak sokağa çıkıp satış yapsaydım o zaman herkes Refika olduğum için alacak ve istediğimiz testi gerçekleştiremeyecektik. Oysa bu şekilde tanınmayarak gerçekten almak isteyenlerin dikkati çekildi.” İfade etti.
Gün sonunda elde edilen gelir, çevredeki diğer esnafla paylaşıldı, ayrıca tezgâhta son kalan yemekler yine çevredeki esnaf ve halka ikram edilerek satış tamamlandı.
Sokak lezzetleri ile kültürün devamlılığını sağlamak
Bu proje, Türkiye’nin köklü sokak lezzetleri kültürünü sürdürülebilir bir yapıya taşımayı hedefliyor. Üsküdar Belediyesi destekleri ile gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde, hem esnaflar ön plana çıkarıldı hem de yerli ve yabancı turistlere farklı lezzetler ekonomik bir şekilde sunulmuş oldu.