![Enflasyon Günlükleri: İşiniz güvende mi? Enflasyon Günlükleri: İşiniz güvende mi?](https://www.marketingturkiye.com.tr/wp-content/uploads/2024/12/Yeni-Proje-31.png)
Enflasyon Günlükleri: İşiniz güvende mi?
Ekonomik dalgalanmalar, yalnızca şirketlerin finansal dengesini değil, çalışanların iş güvencesine olan inancını da sarsıyor. Enflasyonun etkisiyle her gün daha fazla kişi, “İşim güvende mi?” sorusunu kendisine sorarken buluyor. Bir yanda artan işsizlik korkusu ve rekabet baskısı, diğer yanda mobbing ve düşük motivasyon, çalışanları tükenmişlik noktasına yaklaştırıyor. Kariyer planlamasını erteleyen, istenmeyen işlere yönelen ve ek gelir arayışına giren çalışanlar için bu dönem, iş-özel hayat dengesini sağlamakta da ciddi zorluklar yaratıyor. Peki, ekonomik zorlukların gölgesinde iş dünyasında neler değişiyor ve çalışanlar bu süreci nasıl yönetiyor? Yanıtlar, Twentify Araştırma’nın yapay zeka destekli araştırma platformu Quals.ai ile yürüttüğü Enflasyon Günlükleri’nden geliyor…
Şüpheli ekonomi
Kendine güven, çalışılan işten çıkarılma korkusunun önüne geçiyor. Fakat ekonomik durumun şirketleri de zorladığı düşünülüyor ve bu da her zaman bir soru işareti olarak çalışanların aklında kalıyor.
“Bugünün koşullarında tamamen güvende hissetmek mümkün değil.” 32 yaş, Erkek
“Ekonomik koşullar endişe verici ve bu iş arama konusunda beni teşvik ediyor.” 34 yaş, Erkek
Kariyer planlaması
Ekonomik belirsizlikler, çalışanların kariyer planlamalarını olumsuz etkiliyor. Birçok kişi, mevcut pozisyonunu korumak için daha fazla çaba sarf ediyor. İstenilen değişimler için cesaret bulmak mümkün görünmüyor. Bununla birlikte daha iyi şartlar için istenilmeyen işler tercih edilebiliyor.
“Kesinlikle sürekli bir iş arayışında oluyoruz.” 28 yaş, Kadın
“Yeni iş aramak istesem de çalışabileceğim sektör çok dar ve iş bulamamaktan korkuyorum.” 29 yaş, Kadın
Stres yükü
Genel olarak gerginlik, iş yerinde baskıyı ve yer yer “mobbing” olarak tanımlanabilecek davranışları artırmış durumda. Bu, çalışanların sıklıkla dile getirdiği ve bu yüzden işten ayrılma noktasına geldiklerini belirttikleri bir durum.
“İş ortamında mobbing uygulanıyor ve ben mecburum diye katlanıyorum.” 48 yaş, kadın
“Mobbingden dolayı işimi kaybetme endişem var.” 30 yaş, Kadın
İş yerinde rekabet
Aynı şekilde işini kaybetme düşüncesi çalışanlar arasında rekabeti artırıyor. Bu rekabet, çalışanların stres seviyelerini artırırken, iş güvenliği endişelerini de iyice körüklüyor. Aynı şekilde, uzun vadeli kariyer hedeflerinin de etkilendiği düşüncesi yaygınlaşıyor.
“Ekip halinde çalışma olmuyor. Genelde herkes birbirinden bilgi saklıyor.” 28 yaş, kadın
“Çalışma arkadaşları arasındaki rekabet işlerimi zorlaştırıyor.” 40 yaş, Erkek
Ek iş, ek gelir
Ekonomik durumdan ötürü ek iş arama ve yapma eğilimi artıyor. Hem finansal olarak daha iyi planlama hem de ek gelir ihtiyacı çalışanların gündemindeki önemli konular.
“Ek iş yapmayı düşünüyorum ve bu kararımda ekonomik koşullar etkili. Şu an ikinci el ürünler alıp satıyorum.” 45 yaş, Erkek
“Ek iş yaparak ekonomime katkı sağlamaya çalışıyorum.” 41 yaş, Kadın
İş-özel hayat dengesi
Çalışanlar, iş hayatı ile özel hayat arasındaki dengeyi sağlamakta zorlanıyor. Bu durum, ekonomik zorluklarla birlikle derinleşiyor ve genel yaşam memnuniyetlerini etkiliyor.
“Yeni iş bulana kadarki bekleyiş kaygı verici. Özel hayatımı ve sosyal yaşamımı etkiliyor.” 38 yaş, Kadın
“Sosyal hayat falan kalmadı zaten çok mutsuzlaştım.” 29 yaş, Erkek
Motivasyon algısı
İş güvenliği algısı, çalışanların motivasyonunu ve iş performansını doğrudan etkiliyor. Güvencede hisseden çalışanlar, işlerini daha verimli yapabiliyor, fakat bu konuda şüphesi bulunan kişiler demotive durumda. Bu durum çalışanları ekstra çaba harcamaktan alıkoyuyor ve uzun vadede hem çalışan hem işveren tarafında çok yönlü bir memnuniyetsizlik ortaya çıkıyor.
“Motivasyonum düştü, ekstra işler yapmıyorum.” 45 yaş, Erkek
“Maalesef ki motivasyonumu etkiliyor. Sürekli huzursuz ve mutsuz çalışıyoruz ve ne yazık ki bütün gün yüzümde tebessüm maskesiyle dolaşmak zorunda kalıyorum.” 38 yaş, Kadın
Eğitim, kişisel gelişim, motivasyon
Eğitim ve kişisel gelişim imkanları, çalışanların iş güvencesi algısını güçlendiriyor. Bu tür imkanlar çalışanların kendilerini daha değerli hissetmelerini sağlıyor ve motivasyonlarını artırıyor.
Sonuç olarak…
Çalışanların büyük bir kısmının iş güvencesi konusunda endişeler taşıdığı ve bu durumun iş performanslarını olumsuz etkilediği ortada. Ekonomik koşullar, çalışanların kariyer planlamalarını ve motivasyonlarını doğrudan etkiliyor. Mobbing ve iş yerindeki rekabet, çalışanlar arasında stres ve kaygıya yol açarken, iş güvencesi algısını zayıflatıyor. Ancak, kişisel gelişim ve eğitim fırsatları, iş güvencesi algısını güçlendirerek çalışanların kendilerine olan güveni artırma konusunda çok önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.
Fiyat algısının sosyal yansımaları: “Herkes zengin, bir ben mi fakirim?”