Dijital cüzdana tüketici hazır ama mağazalar değil!
Pandemiyle hız kazanan dijitalleşme, Türkiye’de dijital cüzdan kullanımını da artırdı. VeriNays araştırma şirketinin Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği Dijital Ödeme Yöntemleri Araştırması, kullanımları günden güne artan dijital cüzdanların avantajlarını, kullanıcı alışkanlıklarını ve karşılaşılan zorlukları ortaya koyuyor. Sonuçlara göre kullanıcılar dijital cüzdanları hız, güvenlik ve kampanyalar açısından tercih ederken mağazaların da dijital ödeme yöntemlerine uyum sağlaması gerektiği düşünüyor.
Finansal teknoloji alanındaki inovasyonlar, özellikle pandemi süreciyle birlikte hız kazanınca, temassız ödeme, çevrimiçi alışveriş gibi pratik yöntemlere olan talep de büyük oranda arttı. Yükselen bu trendin sonucu olarak dijital cüzdan kullanımı da hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yükselişe geçti.
VeriNays araştırma şirketinin gerçekleştirdiği “Dijital Ödeme Yöntemleri Araştırması”nda dijital cüzdan kullanımına dair önemli veriler incelenerek teknolojinin yarattığı avantajlar, kullanıcı alışkanlıkları, kullanım bariyerleri ve gelecekteki projeksiyonları ele alındı.
Peki, dijital cüzdan nedir? Dijital cüzdan; banka kartı, kredi kartı veya ön ödemeli kartlarınızı tek bir dijital platformda birleştirerek çevrimiçi ve çevrimdışı ödemelerinizi kolaylaştıran bir uygulama. Dijital cüzdanlar, mobil cihazlar aracılığıyla çeşitli ödeme seçeneklerini bir araya getirerek kullanıcılarına hızlı, güvenli ve avantajlı ödeme imkanı sunuyor.
Dijital cüzdanın bilinirliği
Salt bir kavram olarak sorulduğunda tüketicilerin yüzde 90’ı dijital cüzdanı bildiğini belirtiyor. Fakat dijital cüzdanın basit tanımı tüketicilere sunulduğunda gerçek bilinirlik oranı yüzde 44’e düşüyor. Konu hakkında detaylı bilgisi olmayan bazı tüketicilerinse dijital cüzdanları; sanal kredi kartları ve kripto cüzdanlarla karıştırdığı görülüyor.
Gelecekte herkes dijital cüzdan kullanacak!
Artık gelişme çağına geçtiğimiz dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu düşünen tüketicilerin büyük çoğunluğu gelecekte herkesin dijital cüzdan kullanacağını düşünüyor. Tüketicilerin yaklaşık yüzde 70’i ise dijital cüzdan konseptinde geçen tanımlamalara göre dijital cüzdanların ihtiyaçlarına uygun olduğunu söylüyor.
Kredi kartı kalabalığına çözüm olacak
Tüketicilerin yüzde 47’sine göre dijital cüzdan konseptinin en beğenilen özelliği birden fazla kredi kartını tek bir ödeme platformunda birleştiriyor olması. Bunun haricinde kampanyalar, sunduğu avantajlar ve kullanım kolaylığı sağlaması yine en beğenilen özelliklerden bazıları…
Dijital cüzdan kullanmayan kişilerde bu konsepte dair en büyük bariyer ise güvenlik kaygısı. Genel olarak siber suçların ülkede yaygın olması ve tüketicilerin dijital cüzdanın detayları hakkında düşük bir bilinirliğe sahip olması tüketicilerde dikkat çeken endişelerden.
Dijital cüzdanın avantajları: Hız, kampanya ve güvenlik
Dijital cüzdanların kullanıcılar arasında popüler olmasının ardındaki en büyük etkenlerden biri, hızlı ve kolay ödeme imkanı sunması. Online alışverişlerde etkili bir özellik olan hızlı ödeme konusu fiziksel mağazalar için aynı öneme sahip görünmüyor. Halihazırda kredi kartlarıyla temassız ödeme yapılabildiği için dijital cüzdan kullanmanın daha yavaş kaldığı düşünülebilir. Dijital cüzdanların çeşitli kampanyalarla kullanıcılarına ödül/puan kazandırması ve çeşitli kampanyalarla sunduğu ekonomik fırsatlar tercih edilmelerinde etkili oluyor. Özellikle tüketicilerin kampanyalar konusunda algılarının çok açık olduğu bir dönemde sunulacak avantajların dijital cüzdan kullanımlarını da artıracağı düşünülüyor.
Dijital cüzdan kullanmayanların ise en büyük bariyer olarak sunduğu güvenlik faktörünün, dijital cüzdan kullanıcıları arasında da en önemli kriterlerden biri olarak öne çıkması dikkat çekici.
Kullanıcı dostu arayüz tüketiciyi çekiyor
Tüketicilerin dijital cüzdan markası tercihinde en çok önemsedikleri konu ise kullanımı kolay bir arayüzü sahip olması. Kullanıcı dostu arayüzün yanı sıra; alışveriş yapılan online alışveriş sitelerinde kullanılabiliyor olması, nakit iade avantajı sağlaması, 7/24 para transferi olanağı tanıması, güvenilir olması ve kullanıcılarına fırsatlar sunması dijital cüzdan marka tercihinde öne çıkan kriterlerden.
Tüketici hazır, sıra mağazalarda!
Aktif olarak dijital cüzdan kullananlar, ağırlıklı olarak online alışverişlerinde dijital cüzdanlarını kullanıyor. Bununla birlikte offline kanallarda da dönem dönem dijital cüzdanla ödeme tercih edildiği görülüyor. Özellikle sık alışveriş yapılan zincir süpermarketlerin de kendi ödeme yöntemlerini geliştirmesinin offline kanallarda bu ödeme türünün yaygınlaşmasını sağladığı söylenebilir. Tüketiciler bugüne kadar fiziksel kanallarda dijital cüzdan kullanmamalarının ana sebebi olarak “her yerde geçerli olmaması”nı belirtiyor. Bununla birlikte offline kanallarda kullanma pratikleri olmadığı için dijital cüzdan kullanımının akıllara gelmemesi de ana nedenlerden biri. Tüketicinin dijital cüzdan kullanımına hazır olup kullanmak istediği fakat fiziksel mağazanın bu duruma hazır olmaması da ödeme aşamasında bazı aksamalara sebep oluyor. Bu durum da fiziksel kanallarda dijital cüzdan kullanmak istememe nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Tüketici akıllı çözümler istiyor
Dijital cüzdan kullanıcılarının yüzde 77’si eğer dijital cüzdanı her yerde kullanabilecek olsalar daha fazla tercih edeceklerini belirtiyor. Bu durum bilgi eksikliği nedeniyle dijital cüzdanların az kullanıldığı fiziksel kanallarda da kullanımın artacağını gösteriyor. Elbette burada tüketicilerden ziyade fiziksel mağazaların da tüketicilerini dijital cüzdan kullanımına yönlendirmelerinin önem arz ettiği bir gerçek. Dijital cüzdan kullanımında önemli unsurlardan biri olan avantajlar da tüketici tercihlerini doğrudan etkiliyor. Yaklaşık her 4 katılımcıdan 3’ü avantajlı buldukları dijital cüzdan uygulamalarında yeni hesap açacaklarını belirtiyor. Bununla birlikte tüketiciler rasyonel faydaların yanı sıra bütçe yönetimlerini kolaylaştıracak avantajları da talep ediyor. Özellikle çoklu kredi kart kullanımlarında dönem dönem hesap kontrolleri zorlaşan tüketiciler için finansal analizler yapacak, onları en uygun kart kullanımına yönlendirecek çözümler sunan markaların bir adım öne geçeceğini söylemek mümkün.
Güven, dijital cüzdan için hem bariyer hem de avantajlı
Dijital cüzdan kullanmayanların neden kullanmadıklarıyla ilgili verdikleri cevapların çoğu tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Tam olarak ne olduğunu bilmemeleri, çevrelerinde kullanan kimsenin olmaması, daha önce kullanma gereği duymamaları ise ana nedenler.
Dijital cüzdan kullanmayanların ana eleştirisi olan güvenlik sorunu tercih noktasında da bariyer olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut tanımlamayla katılımcıların sadece yüzde 18’i gelecekte mutlaka dijital cüzdan kullanacaklarını belirtirken, kullanmayı düşüneceğini belirten toplam kullanıcıların oranı ise yüzde 60 seviyelerinde. Gelecekte kullanacağını belirten tüketicilerin de ana kullanım mecrası online kanallar olurken, fiziksel mağazaların birçoğunda dijital cüzdanın geçerli olmayacağını düşündükleri için buralarda kullanmayı tercih etmeyeceklerini belirtiyorlar. Dijital cüzdan kullanmayan katılımcıların yüzde 77’si ise tüm dijital kartlarını bir araya toplayabilecek güvenilir bir dijital cüzdanı kullanabileceklerini belirtiyor. Dijital cüzdanın avantajları ve finansal analiz özelliği sunması aktif olarak dijital cüzdan kullanmayanları kullanım noktasında ikna edecek özelliklerden.
En uygun kategori yüzde 55 ile moda
Kullanıcıların tercihlerine göre dijital cüzdanla alışveriş yapmak için en uygun kategori yüzde 55 ile moda kategorisi oluyor. Onu yüzde 52 ile süpermarket, yüzde 41 ile elektronik ve yüzde 37 ile de kozmetik/kişisel bakım kategorileri takip ediyor.
Yapılan tanımlamaların ardından tüketicilere dijital cüzdan ve fiziksel kredi kartı karşılaştırması yapmaları istendiğinde dijital cüzdanla ödeme yapmanın çok daha hızlı olduğu değerlendirmesine ulaşılıyor. Özellikle tekrar tekrar kart bilgisi girme gereksinimi olmaması dijital cüzdanın fiziksel kartlara göre daha hızlı olmasını sağlıyor.
Pazarı “güven” büyütecek…
Dijital cüzdanların, Türkiye’de finansal teknolojilerin hızlı gelişimiyle birlikte büyük bir potansiyele sahip olduğu bir gerçek. Ancak güvenlik endişeleri, kullanım zorlukları ve bilgi eksikliği gibi faktörler, dijital cüzdanların daha yaygın bir şekilde kullanılmasının önüne geçiyor. Son zamanlarda siber suçlarda ve devlet kontrolünde olması gereken verilerde dahi sızıntıların meydana gelmesi tüketicilerde ciddi bir endişe yarattı. Dijital cüzdan sağlayıcıları, bu engelleri aşmak için özellikle güvenlik standartlarını tüketicilere daha net anlatmalı. Bunun yanı sıra kullanıcı dostu arayüzler geliştirilmeli ve tüketicilere daha fazla avantaj ve kampanya sunulmalı. Bu adımlar atıldığında, dijital cüzdanların Türkiye’deki finansal ekosisteme olan katkısının artması ve dijital cüzdan kullanıcı sayısının yükselmesi kaçınılmaz.
Araştırmanın metodolojisi
“Dijital Ödeme Yöntemleri Araştırması” Marketing Türkiye ve Hepsipay adına VeriNays araştırma şirketi tarafından gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında ödeme yöntemleri içerisinde özellikle dijital cüzdanın tüm noktalarda değerlendirilmesi amacıyla 18-55 yaş aralığında toplam 600 kişi ile CAWI (online görüşme) tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında görüşülen kişiler, online alışveriş yapan kişilerden seçildi ve bu kişilerin yarısı dijital cüzdan hesabına sahip. Katılımcıların yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u ise kadınlardan oluşuyor. Çalışmaya katılanların yüzde 37’si 26-35, yüzde 31’i 36-45, yüzde 19’u 18-25, yüzde 13’ü ise 46-55 yaş aralığında. Görüşülen 600 kişinin yüzde 63’ü evliyken, yüzde 37’si bekar. 600 kişinin yüzde 31’i İstanbul’da, yüzde 14’ü Ankara’da, yüzde 9’u İzmir’de yaşıyor. Diğer şehirlerden katılanlar ise yüzde 45’lik kısmı oluşturuyor.