
Dünyanın zengini en bol şehirleri: ABD liderliğini koruyor, Türkiye ise yükselişte
Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık danışmanlığı alanında dünyanın önde gelen firmalarından Henley & Partners ile küresel veri istihbarat şirketi New World Wealth iş birliğiyle hazırlanan “2025 Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu” yayımlandı. Rapor, en fazla milyoner barındıran şehirleri mercek altına alırken, dikkat çekici veriler de ortaya koyuyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu yıl da listeye damga vurarak 11 şehirle “En Zengin 50 Şehir” listesinde liderliğini sürdürüyor. Listenin zirvesinde yer alan New York, 384 bin 500 yüksek gelirli bireyle (HNWI) ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Kentte 818 centi-milyoner ve 66 milyarder bulunuyor. New York’u, 342 bin 400 milyonerin yaşadığı ve San Francisco ile Silikon Vadisi’ni kapsayan Bay Area izledi. Bay Area, 82 milyarderle New York’u geride bırakarak teknoloji zenginliğinin küresel merkezi konumunu güçlendirdi. Son 10 yılda yüzde 98’lik bir büyüme kaydeden bölge, dikkate değer bir yükseliş sergiliyor.
Servet büyümesinde şampiyon: Shenzhen
2014–2024 yılları arasında en hızlı büyüyen şehir Shenzhen oldu. Milyoner sayısını yüzde 142 artıran şehir, Çin’in yükselen finans ve teknoloji gücünü yansıtıyor. Onu yüzde 108’le Hangzhou ve yüzde 102’yle Dubai takip etti. Dubai, geçtiğimiz yıl 21. sıradayken bu yıl 18. sıraya yükselerek liste içinde en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. Şehirde 81 bin 200 milyoner, 237 centi-milyoner ve 20 milyarder yaşıyor.
Çin’in yükselişi sürüyor
Geçtiğimiz yıl listede beş şehirle yer alan Çin, bu yıl Guangzhou’nun da katılımıyla altı şehirle temsil edilerek ABD’nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Shenzhen ve Hangzhou dışında ABD’den Scottsdale (yüzde 125), West Palm Beach (yüzde 112) ve Hindistan’dan Bengaluru (yüzde 120) da milyoner sayısını ikiye katlayan şehirler arasında yer aldı. Miami (yüzde 94), Washington DC (yüzde 92) ve Austin (yüzde 90) gibi şehirler de dikkat çeken bir büyüme kaydetti.
Londra ve Moskova geriliyor, Tokyo ve Singapur ilk 5’te
Bir zamanlar listenin üst sıralarında yer alan Londra, son yıllardaki düşüş eğilimini sürdürüyor. Bu yıl 215 bin 700 milyonerle 6. sıraya gerileyen şehir, son 10 yılda yüzde 10’dan fazla düşüş yaşadı. Benzer şekilde Moskova da yüzde 25’lik bir düşüşle 40. sıraya kadar geriledi. Bu iki şehir, İlk 50 listesinde negatif büyüme kaydeden nadir merkezler arasında.
Öte yandan Tokyo, Nikkei 225 borsasındaki toparlanmanın da etkisiyle 292 bin 300 milyonerle 3. sıradaki yerini korurken, Singapur 242 bin 400 milyonerle 4. sırada yer aldı. Londra’nın gerisinde kalan Los Angeles ise 220 bin 600 milyonerle 5. sıraya yükseldi.
Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen’e göre, yatırım özgürlüğü ve yüksek yaşam kalitesi sunan şehirler 2025 itibarıyla mobil sermaye yarışında öne çıkıyor. İlk 10’daki 7 şehrin, yatırım yoluyla oturum programları sunan ülkelerde bulunması da bu tezi destekliyor.
Lüksün başkentleri: Monako, New York ve Hong Kong
Kişi başına düşen servetin 20 milyon doların üzerinde olduğu Monako, bu alanda dünyanın en zengin ve aynı zamanda en pahalı şehri olarak öne çıkıyor. Lüks konutların metrekare fiyatı 38 bin 800 doları aşan Monako’yu, sırasıyla New York (27.500 USD), Hong Kong (26.300 USD), Londra (24.000 USD), Saint-Jean-Cap-Ferrat (21.200 USD), Paris (20.400 USD) ve Sydney (19.500 USD) izliyor.
Türkiye, zenginlik haritasında yükselişte!
Raporda Türkiye de dikkat çekici bir yer ediniyor. 2024 sonu itibarıyla ülkede 40 bin 200 milyoner, 131 centi-milyoner ve 16 milyarder bulunuyor. Bu servetin merkezi olan İstanbul, 15 bin milyoner, 58 centi-milyoner ve 10 milyardere ev sahipliği yapıyor. Özellikle Bodrum, yüksek sayıda centi-milyonerin ikamet ettiği bölgeler arasında yer alıyor.
Türkiye’de kişi başına düşen ortalama likit servet yaklaşık 11 bin 200 dolar seviyesinde. Toplam likit servetin 945 milyar dolar olduğu ülkede, bu rakam BRICS ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça sağlıklı bir tabloya işaret ediyor.
Ayrıca Türkiye, özellikle İstanbul gibi cazibe merkezleri sayesinde süper zenginlerin seyahat rotasında da önemli bir konuma sahip. Her yıl Avrupa ve Orta Doğu’dan gelen 110 binin üzerinde yüksek gelirli birey, Türkiye’nin lüks otellerini ve tatil destinasyonlarını tercih ediyor. Bu da Türkiye’yi, süper zenginler için dünyanın en popüler 18. seyahat noktası haline getiriyor.
“İstanbul, Avrupa ile Orta Doğu arasında bir geçiş kapısı”

Henley & Partners Türkiye Yönetici Ortağı
Henley & Partners Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:
“İstanbul, sadece Türkiye’nin finansal merkezi değil, aynı zamanda Avrupa ile Orta Doğu arasında bir geçiş kapısı. Yüksek net servetli bireyler için sunduğu yaşam tarzı, yatırım fırsatları ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul ve Bodrum, küresel servet haritasında her geçen yıl daha görünür hale geliyor. Türkiye, yatırım yoluyla oturum programlarına gösterilen yoğun ilgiyle birlikte, uluslararası yatırımcılar için artık sadece bir tatil destinasyonu değil, aynı zamanda güçlü bir alternatif yaşam ve varlık merkezi.”
Raporun tamamını okumak için TIKLAYIN.