
Kahve Posasından Sürdürülebilir Geleceğe: Arzum OKKA’dan Doğaya Dost Bir Yenilik
Her sabah içilen bir fincan kahve, doğaya verilen bir söz olabilir. Türkiye’nin önde gelen elektrikli ev aletleri markalarından Arzum, 58 yıllık geçmişi boyunca olduğu gibi sadece ürün teknolojisiyle değil, doğaya olan duyarlılığıyla da fark yaratıyor. Sürdürülebilirliği iş yapış biçiminin merkezine yerleştiren Arzum; atık yönetimi, enerji verimliliği, kadın istihdamı ve spor gibi birçok alanda gerçekleştirdiği sosyal ve çevresel sorumluluk projeleriyle topluma ve gezegene karşı sorumluluğunu yerine getirmeye devam ediyor. Bu yaklaşımın en yeni ve dikkat çeken adımlarından biri ise kahve atıklarını ileri dönüştürerek ürettiği sürdürülebilir ölçü kaşıkları oldu.
Arzum, çevre, toplum, çalışan mutluluğu ve kapsayıcılık gibi alanlarda sürdürülebilirlik çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. 2022’den bu yana yedek parça sevkiyatlarını karton yerine çok kullanımlı plastik kasalarla yapıyor, Koli Dönüştürme Projesi ile kâğıt israfını azaltıyor, Rota iyileştirme çalışmalarıyla yakıt tüketimini düşürüyor; bayilerden dönen ürünleri yenileyerek yeniden satışa sunuyor. Marka son olarak, Wastespresso iş birliğiyle hayata geçirdiği “Kahve Atıklarından Üretilen Sürdürülebilir Kaşık” projesiyle ise sürdürülebilirlik alanında ufuk açmaya devam ediyor.
Arzum, kahve posalarından biyoplastik bileşenler üreten Wastespresso ile yaptığı iş birliğiyle hem kendi ürünlerinde çevresel ayak izini azaltmayı hem de döngüsel ekonomi prensiplerini üretim süreçlerine entegre etmeyi başardı. 2023 yılının mart ayında başlayan “Sürdürülebilir Kaşık” projesi kapsamında, Arzum OKKA Minio Türk Kahvesi Makinesi’nin ölçü kaşıkları artık kahve posalarından üretilen çevre dostu biyoplastik malzemeyle hazırlanıyor. Böylece atık haline gelen kahve posası, değerli bir hammaddeye dönüşüyor.
Bu dönüşümün arkasında titiz ve uzun soluklu bir çalışma süreci yer alıyor. Projeyi hayata geçirmek için Arzum’dan iki AR-GE uzmanı, bir partner üretici ve Wastespresso ekibinden iki AR-GE çalışanı toplamda beş kişilik bir ekip olarak yaklaşık bir buçuk yıl süresince yoğun bir şekilde çalıştı. Bu süreçte toplam 17 enjeksiyon denemesi, 4 ürün revizyonu ve 3 ayrı test analizi gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalar sonucunda, 1 ton kahve posasından elde edilen ham madde ile 160 binden fazla ölçü kaşığı üretildi. Üstelik bu ham maddenin önemli bir kısmı Arzum’un kendi bünyesinde tüketilen kahvelerin atıklarından elde edilerek doğaya katkı sağlandı.
Kahve posası, dünya genelinde günde tüketilen yaklaşık 2,5 milyar fincan kahve sonrasında ortaya çıkan, ama yalnızca yüzde 1’i geri dönüştürülen büyük bir atık. Arzum, proje ile bu atıkların çevresel zararını azaltırken, plastik kullanımını da önemli ölçüde düşürmeyi amaçladı. Bu doğrultuda geliştirilen sürdürülebilir ölçü kaşıklarıyla, kullanıcılarına çevre dostu ürünlerle temas etme fırsatı sunarken, tüketici alışkanlıklarında da farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Projenin çevresel etkileri ölçümlerle kanıtlandı. Geleneksel yöntemle üretilen kaşığa kıyasla, kahve posası bazlı üretimle karbon salımı kaşık başına 2,55 gram azaldı. 1000 kaşıkta bu fark; 1,09 litre benzin, 0,95 litre dizel ya da 168 telefon şarjına denk karbon salınımını önlüyor. Yenilenebilir enerji kullanıldığında ise bu azalma yüzde 44’e ulaşıyor. Arzum, döngüsel ekonomiye katkı sunan çözümleriyle sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek hareket ediyor.