Gazeteciliğin ön koşulu: Lahmacun
Yemeksepeti, dünyanın en stresli mesleklerinden birini yapan gazetecilerin enerjilerini nasıl koruduklarını merak etti ve yeni araştırmasıyla mesleğin beslenme alışkanlıklarını belirledi. Türkiye’nin 13 ulusal gazetesini içeren araştırmaya göre kimi gece saatlerinde yemeğe sarılıyor kimisi sabahın ilk ışıklarında. Bazısı ev huzurunu arıyor, bir diğeri çorbayla terapi yapıyor. Genel olarak bakıldığındaysa salata, zeytinyağlılar gibi hafif seçenekler yerine gazetecilerin tercihi lahmacun, kebap ve burger gibi yoğun lezzetlerden yana oluyor.
Stres değerleri tatlıyla düşüyor
Gazeteciler yemeklerinde genellikle hızlı ve pratik seçeneklere öncelik veriyor. En çok sipariş edilen yemek kategorilerinin ilk beşinde sırasıyla burger, pizza, tatlı, kebap ve döner bulunuyor. Tatlı kategorisinin ilk beşte yer alması ilgi çekici, belki de gazeteciler stres değerlerini tatlıyla düşürüyor. Özellikle Star Gazetesi yediği tüm yemekler içerisinde tahtı çikolatalı sufleye veriyor.
Lahmacun ve yine lahmacun…
Gazetecilerin en çok yediği lezzet Lahmacun. Araştırmaya dahil olan toplam 13 gazetenin yedi tanesinde lahmacun en çok sipariş edilenler listesinde ilk üçte yer alıyor. Manşetleri değişse de, tercihleri bir olan bu gazeteler Cumhuriyet, Dünya, Habertürk, Hürriyet, Türkiye, Vatan ve Yeni Şafak.
Siparişler akşam yemeği saatlerinde zirve yapıyor
Gazetecilerin Yemeksepeti’nden en çok sipariş verdikleri saatler 18.00-20.00 arası. Gündüz kurum içinde yenen yemekler akşam saatlerinde yerini Yemeksepeti siparişlerine bırakıyor. Geç saatlere kadar çalışacak gazeteciler, akşam yemeğinde farklı bir lezzetle kendini ödüllendiriyor, enerji toplayarak işe koyuluyor.
Günün ilk ışıklarında vefalı bir dost, tost
En zor günümüzde bile bizi yalnız bırakmayan vefalı dost, tost… Bu mütevazı lezzet hayatımızda hiçbir zaman ilk sırada yer alamıyor, gazetecilerin tercih listelerinde de hep ortalarda kendine yer buluyor. Tost siparişleri gazetenin baskıya gönderildiği sabah saatlerinde artmaya başlıyor. Saat 07.00 olduğunda ise tüm siparişlerin yüzde 62’sine ulaşıyor.
Akşam gazetesinde iddialı seçimler
Akşam, Türk mutfağının en iddialı tariflerini günlük hayatının odağına yerleştirmiş. Gazete ekibinin en çok sipariş ettiği yemeklerin başköşesinde İskender kebap ve mantı tüm heybetleri ile ışıldıyor.
Cumhuriyet’in çorba terapisi
Yoğun günlerde içilen bir kase çorba, adeta bünyeyi derleyip toparlayan bir terapi seansı yerine geçer. Cumhuriyet Gazetesi bu gücü keşfetmiş. Ekip listesinde bir değil tam üç farklı çorba çeşidine yer veriyor. İlk beşe girmeye hak kazanan tarifler ise ezogelin ve mercimek.
Dünya gazetesinde kültürler buluşması
Tüm siparişleri içinde birinciliği lahmacuna veren Dünya gazetesi, bizden lezzetlerden vazgeçmiyor gibi görünse de konu tatlı olunca Avrupai zevkiyle adeta fark yaratıyor. Dünya ekibinin en çok sipariş ettiği ilk 10 yemek içerisinde hem sufle hem de profiterol bulunuyor.
Gece acıkanlarda birincilik Habertürk’ün
Habertürk siparişlerinin yüzde 50’sinden fazlasını saat 21.00’den sonra veriyor. Ekip uzun çalışma saatlerine içinde et döner, tavuk döner, pilavüstü döner ve İskenderin olduğu, döneri bol bir beslenme programıyla göğüs geriyor. Gece acıkanlar listesinin sonraki sıralarında ise yüzde 42 ile Star ve yüzde 38 ile Milliyet bulunuyor.
En lahmacuncu Hürriyet
Hürriyet Gazetesi en çok sipariş ettiği ilk 10 lezzet arasında dört farklı çeşit lahmacuna yer vererek bu konudaki iddiasını ortaya koyuyor. Hürriyet’in Adana lezzetlerine olan merakı da listesine aldığı Adana usulü lahmacun ve Adana dürümle deşifre oluyor.
Milliyet’te et ve salata cephesi el ele
En çok sipariş ettiği ilk 10 yemeğin yedi tanesi burger ve döner çeşitleri olan Milliyet, et düşkünlüğünde bir marka olarak öne çıkıyor. Buna rağmen içeride bir grup var ki tüm gazeteler içerisinde zeytinyağlıları ve salatayı öğünlerine dahil eden tek çalışanlar onlar.
Posta ev huzurunu arıyor
Posta yediği yemeklere ev özlemini yansıtıyor, üstelik kendine iyi baktığını da kanıtlıyor. Posta çalışanlarının en çok sipariş ettiği lezzet sebzeli ev yemeği. Öte yandan dilli kaşarlı tosta listesinde üçüncü sıradan yer vererek, damak tadının geniş bir yelpazeyi kucakladığını kanıtlıyor.
Sabah’ın çiğköfte aşkı
Sabah Gazetesi en çok burger ve kebap kategorilerini tercih etse de, ürün bazında favorisi çiğköfte. Bu lezzeti dürüm yerine porsiyon halinde söyleyen Sabah çalışanlarının, hep birlikte mini çiğköfte partileri verdiğini hayal etmek zor değil.
Sözcü’de balık birinciliğe oynuyor
Balığın içerdiği Omega 3 sayesinde beyin fonksiyonlarını desteklediği ve konsantrasyonu güçlendirdiği söylenir. Akşam, Hürriyet ve Sözcü, bu öneriye kulak vererek deniz ürünlerini tercih ediyor. Özellikle Sözcü’nün listesinde, dönerle balık burger başabaş mücadele içinde.
Star ile tavuk dünyasına yolculuk
Gazeteciler içerisinde tavuk lezzetinin yılmaz savunucuları Star Gazetesi çalışanları. En çok sipariş ettikleri listesinin ilk 10’unda tavuk burger, tavuk yemeği, acılı tavuk ve tavuk şiş gibi farklı tavuk tarifleri yer alıyor.
Türkiye Gazetesi’nde pide sevdası
Türkiye Gazetesi pideyi seviyor, hem kaşarlı hem kıymalı pide Türkiye Gazetesi yemek karnesinde ilk beşe giriyor. Listeye beşinci sıradan giren karışık tost da kahvaltısını ofiste yapmayı seven bir ekibin göstergesi.
Vatan’da klasiklere saygı kuşağı
Vatan da klasiklerden vazgeçmeyenlerden. Açlığa meydan okuyan süper üçlü, Türk softalarının Metin Ali Feyyaz’ı, kuru fasulye, pilav ve cacık takımı Vatan’ın listesinde ilk üçte yer alıyor.
Yeni Şafak’ta lahmacunun eşlikçisi pide
Yeni Şafak Gazetesi de ilk sıraya lahmacunu alanlardan. Hatta ilk 10 listesinde üç farklı lahmacun menüsü bulunuyor. Ekip, pideye düşkünlüğüyle de dikkat çekiyor. Özellikle kuşbaşılı pide Yeni Şafak’ın favorisi.