SAP’tan 10 binden fazla mülteci gence ücretsiz kodlama atölyesi…
Gençlerin dijital alandaki yetenek gelişimi için SAP, UNCHR ve iş ortakları bir araya geldi. Mülteci Kod Haftası’nda binlerce gence istihdam oluşturmak için kritik etkiye sahip kodlama eğitimi veriliyor.
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) işbirliği ile “Dünya İnsani Zirvesi”nde duyurduğu “Mülteci Kod Haftası” kapsamında, 4 ülkede gerçekleştireceği kod yazma eğitimlerinin İstanbul ayağını tamamladı. Türkiye ve Orta Doğu’da, 8-24 yaş arasındaki mülteci çocuk ve gençleri hedefleyen Mülteci Kod Haftası’nda SAP, İstanbul’da 40’a yakın kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu düzenledi.
Türkiye ve Orta Doğu’da 10 binden fazla mülteci gence ücretsiz kodlama atölyesi
Mülteci Kod Haftası girişimi, Galway Education Center, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve 25’ten fazla yerel partnerin katkılarıyla yürütülüyor. Türkiye’de ise Işık Üniversitesi, Kiron, IMC, Impact Hub, KızCode ve Hayata Destek Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde ve 300’ü aşkın eğitmenin desteğiyle gerçekleştirilen Mülteci Kod Haftası’nın İstanbul ayağındaki ücretsiz kodlama atölyeleri ve online eğitim atölyelerine 8-24 yaş arasındaki 950 mülteci genç katıldı.
Mülteci Kod Haftası, orta ve kısa vadede mülteci gençlerin dijital alandaki yetenek gelişimini destekleyerek, bölgedeki şirketlerin gerekli pozisyonlardaki ihtiyacına cevap vermeyi hedefliyor. IDC’ye göre, iş fırsatlarını kanıtlayan bir gösterge olarak 2016 yılı içerisinde ICT harcamalarının Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da 260 milyar Dolar’a ulaşacak olması gösteriliyor.
Eğitim sonunda staj veya iş imkanı da sunulacak
Türkiye’deki aktiviteler için SAP, mülteci ve Türk vatandaşlarından oluşan 300’ü üzerinde kişiyi eğitmen olarak yetiştirdi. Daha genç yaştaki katılımcılar basitleştirilmiş kod platformu Scratch’i öğrenirken, daha ileri yaştakiler ise HTML, CSS, Javascript, PHP ve SQL Business One kurumsal yazılımı hakkında da bilgi alma şansı yakaladılar. Etkinlik sonrası da online eğitimlere ulaşımının sağlanması ile etkinliğin etkisini arttırarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak. Eğitimlerde başarı gösteren öğrenciler seçilerek 15 haftalık “Bootcamp”lere alınacak. Bootcamp eğitimlerinde başarı gösteren gençlere staj veya iş imkânı da sağlanacak.
Afrika’da 17 ülkeden 89 bin genç eğitildi
Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen “Dünya İnsani Zirvesi’nde duyurulan Mülteci Kod Haftası kapsamında 750 gönüllü Kodlama Eğitmeni olarak Ürdün’de eğitildi. 15-23 Ekim’de ise 4 ülkenin tamamını kapsayacak mülteci toplulukları için eğitim kampı başladı. Gelecek etaplarda gönüllü eğitmen sayısının da 2.000’in üzerinde olması bekleniyor. Projenin ilham kaynağı; 2015 yılında başlayan ve bu yıl da devam eden, 10 günü aşkın sürede 17 ülkeden 89 bin gencin ve binlerce öğretmenin eğitildiği Afrika Kod Haftası(Africa Code Week).