Mobil cihaz bağımlılık yaratıyor
Mobil cihazlarıyla duygusal bağları her geçen gün daha da güçlenen kullanıcılar, artık tatilde de cihazlarından ayrılamıyor. Yaz tatillerinin yoğunlaştığı şu günlerde Intel’in Amerika’da yaptırdığı araştırma, tatilcilerin Ultrabook, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi mobil cihazlarına karşı her geçen gün güçlenen aşkını gözler önüne serdi. Intel’in yaşları 18’in üzerinde olan 2 bin 500 yetişkinin katıldığı “Seyahat Edenler için Teknoloji Normları” adlı araştırmasına göre kullanıcılar tatilleri sırasında cihazları yanlarındaysa daha sakin ve az stresli hissediyor. Araştırmaya göre tatilcilerin yaklaşık yarısı (yüzde 44) seyahat ederken Ultrabook, tablet ya da dizüstü bilgisayarları yanlarında değilse tedirgin hissettiğini, 18 – 29 yaş arası genç yetişkinlerin yüzde 87’si mobil cihazlarıyla seyahat ederken daha mutlu olduklarını söylüyor. Öyle ki araştırmaya katılanlar için seyahatleri sırasında mobil cihazlarını kaybetmek (yüzde 77), alyanslarını kaybetmekten (yüzde 55) daha stresli bir durum. Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (yüzde 46) tatilleri sırasında cihazlarını şarj edebilmek için kendi rahat ve hijyenlerinden feragat edebileceklerini itiraf ediyor. Genç tatilciler arasında bu oran yüzde 63’e çıkıyor. Genç tatilcilerin yüzde 63’ü mobil cihazını şarj etmek için yollarını değiştirebileceklerini, prizin yanında yerde oturabileceklerini (yüzde 37), halka açık tuvalet arayabileceklerini (yüzde 15) ya da boş priz bulabilecekleri bir kafe ya da restoranı seçebileceklerini (yüzde 33) belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, valizlerinde mobil cihazlarına yer açmak için saç kurutma makinesi, saç şekillendirici, güneş kremi, tuvalet malzemesi, kıyafet, hatta ayakkabılarından vazgeçerek kişisel görünümlerini feda edeceklerini söylüyor.
Şık tasarım ve uzun pil ömrü mobil cihazları daha cazip kılıyor
Günümüz tatilcileri artık kullanımı kolay, şık tasarımlı, uzun pil ömrüne sahip yüksek performanslı mobil cihazlarla içerik yaratmak, tüketmek ve paylaşmak istiyor. Araştırmaya katılan tüm katılımcıların yüzde 62’si ve her 4 genç tatilciden 1’i seyahat edecekleri dönemleri dikkate alarak daha uzun pil ömrüne sahip mobil cihazlara daha fazla para ödemeyi tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 64’ü mobil cihazlarını kişisel stillerini yansıtan aksesuvarları olarak görüyor. Yüzde 21’i başkalarının cihazlarının kendilerinkinden daha havalı göründüğünü düşünerek kıskançlık duyduklarını itiraf ediyor. Öte yandan teknolojiye olan bağlılığa karşın, araştırmaya katılanların yarıdan fazlası (yüzde 52) seyahat ederken teknolojinin getirdiği ağır mobil cihazlar, şarj kabloları, yedek piller, havaalanında güvenlik kontrolünden geçerken mobil cihazlarını çantadan çıkarmak zorunda kalmak gibi fiziksel zorluklardan rahatsız olduğunu söylüyor.
Güvenlik seyahatte de en hassas konulardan biri
Seyahat edenlerin yüzde 46’sı, teknolojiyle seyahat ederken en fazla rahatsızlık duydukları konuların cihazlarının çalınması ya da ekranlarına yabancıların göz atması gibi güvenlik konuları olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 29’u seyahatleri sırasında yabancıları kendi ekranlarına bakarken yakaladığını söylüyor. Genç katılımcıların yarıdan fazlası (yüzde 51), kendilerinin de zaman zaman başkalarının ekranlarına göz attıklarını itiraf ediyor. Öte yandan her 4 tatilciden 1’i en basit güvenlik tedbirlerini almadığını, halka açık yerlerde kredi kartı bilgilerini verme, güvensiz Wi-Fi ağlarını kullanma, cihazlarından hassas içerikleri görüntüleme ve cihazlarını bırakıp gitme hatalarını yaptığını itiraf ediyor.
Güncel Haberler