Elon Musk zihin kontrol eden bir cihaz mı geliştiriyor?
Tesla’nın kurucusu Elon Musk, yeni beyin-makine arayüzü girişimi Neuralink’le bilgisayarların zihin okumadaki potansiyelini ortaya çıkarmak istiyor. Musk’ın “nöral bağ” (neural lace) tanımı, geliştirilen implantın nöral aktiviteyi okunmasının yanı sıra nöral bir aktivite de yaratabilecek olması. Tabii ki bu konu, birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Nöral bağ, kolaylıkla eğilip bükülebilen iletken bir iplik formunda ve deri altına enjekte edilebiliyor. Beyinde hareket edebilen bağ, yüzeyindeki kontrol edilebilir elektrotlar sayesinde beyin ve bilgisayar arasında bir ağ kuruyor. Nöral bağ ilk kez 2015 yılında fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde kullanıldı ve farelerin beynine uyum sağlayarak hiçbir negatif yan etkiye sebep olmadan zaman içinde onların zihinsel gelişimlerini sağladığı gözlemlendi.
Nöral bağdaki en önemli potansiyel elektrotların kafatası derisinin ve kafatasının altına yerleştirilebilmesi. Bu sayede elektrotlar serebral kortekse (beyin zarı) yeni elektriksel sinyaller iletilebiliyor ve geçirilen bazı nöbetleri bu özelliği sayesinde engellenebileceğinden terapi amaçlı kullanılabileceği de iddia ediliyor. 2012 yılında Kansas Üniversitesi tarafından profesör Paul Cheney’nin başkanlık ettiği ve bir grup bilim insanının katıldığı araştırmanın sonuçları buna işaret ediyor. Ancak, nöral bağın tam aksini de yaratması ve hastanın bir nöbet geçirmesine sebep olması da araştırmaya göre mümkün görünüyor.
Buna rağmen, biyoloji ve makine zekası arasında elektriksel stimülasyonla bağ kurma düşüncesi gelecek için ciddi bir potansiyel vadediyor. Kurulacak nöral bağ sayesinde hasarlı ya da hastalıklı beyin dokusunun tamiri yapılabilir. Ayrıca, beyinle makine arasındaki bu bağ, farelerde olduğu gibi insan beyinin fonksiyonlarını geliştirici bir etkiye de sebep olabilir. Araştırmaların ilgi çekici sonuçlarını önümüzdeki süreçte öğreneceğiz.
Kaynak: Inverse