Edebiyat dergilerine bir yenisi eklendi: Çınaraltı
Bazı dergiler vardır yaşadığı şehre, mekana döneme ruh ve canlılık katarlar. Eskişehir’de bir lisedeki edebiyat sevdalılarının çıkardığı Çınaraltı da daha şimdiden hayat bulduğu şehrin ve okulun yakın bir gelecekte önemli bir değeri olacağını ortaya koydu. Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından çıkarılan Çınaraltı genç ve dinamik kadrosuyla yerelden ulusala, taşradan seslenen bir dergi.
Mart 2016’da okurlarına merhaba diyen Çınaraltı adını köklü bir geçmişe sahip Eskişehir Anadolu Lisesinin bahçesindeki okulla özdeşleşmiş, okul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin gölgelenip soluklandığı çınardan almış. Çınaraltı genç yazarlara yazacakları bir mecra sunarken aynı zamanda gençlere destek olup yazma serüvenlerinde onları cesaretlendirmeyi, yakın bir gelecekte Türkiye’nin önemli yazarları arasında yer alacak bu gençlerin yazınsal gelişimlerini tarihe not etmeyi amaç edinmiş bir dergi.
Derginin oluşumunda büyük emeği olan yazar Ali Lidar’ın da girişimleriyle tanınmış yazar ve şairleri sayfalarına konuk eden Çınaraltı genç yazar adaylarını tanınmış şair ve yazarlarla aynı sayfada buluşturarak onlara eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Var olan okul dergilerinin aksine sanat perspektifinden hareketle edebiyatı merkeze alan gençler bugüne kadar beş sayı çıkardılar. Her sayıda bir dosya konusuyla okurlarına seslenen Çınaraltı Oğuz Atay, İhsan Oktay Anar, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Cahit Zarifoğlu’nu sayfalarına taşıdı.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki okurlarından gelen yazıları da sayfalarında mümkün olduğunca yer vermeye çalışan Çınaraltı’nın internet baskısı yüzbinlerce kez okundu. Edebiyat dergisi çıkarmanın zor ve meşakkatli olduğu bir dönemde Eskişehir Anadolu Lisesi idaresinin Çınaraltı’na olan maddi ve manevi desteği ile bugünlere ulaşan dergi önümüzdeki aylarda ekonomik destek bulabilirse iki ayda bir okurlarıyla buluşmayı hedefliyor.