Bal arıları mühendis oluyor!
Eğitim sistemimizin en büyük sorunlarından biri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin üniversitelerde kendini göstermesi… Özellikle mühendislik fakültelerinde her iki erkek öğrenciye karşılık bir kız öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’de mühendislik mesleğini seçen kadın sayısını arttırmak ve ülke sanayisine daha fazla kadın mühendis kazandırma, eğitim hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda Ford Otosan, Türkiye sanayisine daha fazla kadın mühendis kazandırmak için iki sene önce “Bal Arıları Mühendis Oluyor” adlı sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Türkiye’nin 81 ilinde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kız ve erkek öğrencilere anlatıldığı proje kapsamında Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber çalışıldı.
24 ay süren projede meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek, kadınların iş ve mesleklere katılımının önemi hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla 13 binden fazla öğrenciye ulaşıldı. Saha çalışmalarında Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Ford Otosan mühendisleri ve bayileri etkin rol oynadı. Proje, 81 ilde eğitim gören kız öğrencileri mühendis olma yolunda teşvik ederken, proje kapsamındaki okullarda eğitimini tamamlayarak üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere Ford Otosan’da staj imkanı sağlıyor.
İki yıl boyunca farkındalık eğitimleri ile sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek. Proje gönüllüsü olan Ford Otosan mühendisleri, rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi deneyimlerini öğretmenlere, öğrencilere ve ailelerine aktarıyor. Bal Arıları Mühendis Oluyor projesi, bugüne kadar 64 il ziyaret ederek, 8 bin 336’sı kız olmak üzere toplamda 13 bin 854 öğrenciye ulaştı.