Spotify reklamları yüzde 25 daha efektif
İnternet üzerinden müzik yayını yapan Spotify kurulduğundan beri birçok şirket reklam sistemini kullanıcı tabanlı “fremium” içerik şeklinde oluşturmaya başladı. Netflix, Amazon, Apple Music ve hatta YouTube, internetten kullanıcılara sınırsız içerik sunarken para kazanmanın yolunu arıyor. Bu şirketlerin öncülü Spotify uzun zamandır gün geçtikçe artan kullanıcı sayısını gelire aktarmayı başaramıyor ve her sene zarar açıklıyor.
Şirket halka arz olmayı ciddi biçimde düşünürken, aynı zamanda sunduğu içerikleri genişletmeye çalışıyor; video, podcast ve elbette spot reklamları… Dijital reklamcılık ile geleneksel arasındaki çatışma devam süregelsin, yeni araştırmalar Spotify’de görülen reklamların ortalamadan yüzde 25 daha etkili olduğunu gösteriyor. Nielsen Catalina Solutions’un yaptığı yeni araştırmaya göre 11 büyük ana tüketim markasının 1000 gösterim başına toplam satış artışının ortalamanın yüzde 25 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Spotify’ın Küresel Pazarlama Genel Müdürü Jeff Rossi, “Yayınladığımız her bin reklam için 24 dolarlık gelir yarattık, Nielsen benchmark’ı ise 19.64 dolar” dedi. Çalışma, alkolsüz içecekler, yiyecek, aperatifler, kişisel bakım ve ev ürünleri tanıtan 12 aylık bir süre boyunca platformda yayınlanan reklamlara baktı.
Nielsen’in araştırması özellikle, ses ve görüntünün bir arada olduğu reklamların en büyük getiriyi sağladığını gösteriyor. Spotify, kullanıcıların sesli reklamlar en etkili olduğunda bir oynatma listesi başlatarak ve arka planda çalışmasına izin vererek, kullanıcıların pasif bir şekilde etkileşimde bulunabileceği bir platform. Ancak kullanıcılar programın masaüstü versiyonunda videolarla karşı karşıya kalabiliyor; bu da reklamla etkileşimi sağlıyor.
Çalışma ayrıca hem mobil hem de masaüstü bilgisayarlarda çalışan kampanyaların yalnızca birinde veya diğerinde çalışan kampanyalardan yüzde 39 daha fazla satış yaptığını tespit etti. Rossi, “Birden fazla frekansın kullanılmasının artık ROAS’ı daha olumlu bir şekilde etkileyeceğini anladık. Reklam sayılarının zamanla artmaya devam edeceğinden eminiz” dedi.
Araştırma, reklamı yapılan ürünleri hali hazırda satın alan hanelerin bunları daha sık ve daha büyük miktarlarda satın aldığını gösteriyor. Ayrıca aynı ürün kategorisini satın almış, ancak reklamı yapılan bir markayı tercih etmeyen haneler fikirlerini değiştiriyor.
Rossi, Spotify reklamlarının doğası hakkında “içeriğin duygusal yakınlığını düşünün” diyor ve ekliyor, “Koşarken dinleyebilirsiniz, işinizi yaparken ya da çocuklarınızı yatırırken. Müzik beyninizin merkezine konuşlandığı için reklamlar da öyle…”
Spotify, ileride kendi içerik ekipleri için ve ajans ortakları olan “upstream, kreatifler, stratejistler ve marka pazarlamacılar” için en iyi uygulamaları oluşturmak için Nielsen’in çalışmasındaki verileri kullanmayı planlıyor. Rossi konu hakkında, “Bu datayı medya ajansı kısmına kesinlikle uygulamak istiyoruz, ama aynı zamanda yaratıcı ajanslarla da uğraşmak istiyoruz.” diyor.