Tekstil devine ‘dantelli bluz’ davası
Türkiye’nin önde gelen moda perakendecisi Koton mağazalarında satışı yapılan bir ürün için ‘taklit’ davası açıldı. Davacı şirketin talebi sonrası mahkeme heyeti ve bilirkişi mağazalarda inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, ünlü markanın satışını yaptığı dantelli kadın bluzunun, davacıya ait tescilli ürünle ‘benzer’ olduğu belirtildi. 486 mağazası bulunan Koton adına yapılan açıklamada ise, davaya konu ürünü ithal ettikleri belirtilerek “Davacı, Çin’den ithal ettiğimiz ürün için 4 ay sonra marka tescili yaptı” denildi.
Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre yurt içi ve yurt dışında 486 mağazası bulunan Koton’a (Koton Mağazacılık Tekstil San. ve Tic. A.Ş), karşı ilginç bir davanın açıldığı anlaşıldı. Bakırköy 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde açılan davada, davacı konumda Akspa Tekstil San. ve Tic. Ltd. şirketi yer aldı.
“Marka hakkına tecavüz” iddiası
22 Ağustos günü açılan davanın dilekçesinde, Koton’a yönelik birtakım suçlamalar yer alıyor. Akspa Tekstil avukatı Mehmet Yıldırım’ın imzasını taşıyan dava dilekçesinde, Koton’un, ‘marka hakkına tecavüz’ ederek haksız rekabete yol açtığı öne sürüldü. Dilekçeye göre, Akspa Tekstil dantelli ürünler konusunda bilinen bir üretici. Şirket, kendi tasarımı olan ürünleri de Türk Patent Enstitüsünde tescil ettirdi.
Numune aldı mahkemeye gitti
Dilekçede yer alan bilgilere göre, Akspa Tekstil tarafı, Koton’un, Bakırköy’de bulunan bir AVM’deki mağazasında, kendilerine ait desenlerin kullanılarak üretilen ürünlerin satışının yapıldığını öğrendi. Anılan mağazada bir ürün satın alınarak konu mahkemeye taşındı. Geçen Temmuz ayında yapılan başvuruda, mahkemeden ‘tespit’ talebinde bulunuldu.
Heyet inceleme yaptı
Mahkeme heyeti ile birlikte bilirkişi, Koton’un iki büyük AVM’deki mağazasında inceleme yaptı. Benzer oldukları iddia edilen ürünün fotoğrafları çekildi.
Rapor: Ürünler benzer
Hazırlanan bilirkişi raporunda, Koton mağazalarında satılan giyside yer alan desenlerin, Akspa Tekstil’e ait dantel desenleri ile benzer olduğu kaydedildi. Anılan rapor, 31 Temmuz günü Koton tarafına da tebliğ edildi. Akabinde de şirkete ihtarname gönderildi.
“O ürünler toplatılsın”
Mahkemenin yaptığı tespit sonrası açılan yeni davada ise, şirketin tazminata mahkûm edilmesi talep edildi. Dava dilekçesinde ayrıca, benzer olan ürünler için toplatma kararı talep edilirken, halka açık konumda olan şirkette hisse devirlerinin de dava süresince tedbiren durdurulması talep edildi.
Koton: Biz ithal ettik onlar tescil etti
Konu ile ilgili Koton’dan yapılan açıklamada ise, davaya konu ürünün Çin’den ithal edildiği kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu dantel ürününün ithal talebini şirketimiz, 07 Nisan 2016 tarihli proforma fatura ile Çin’deki bir şirketten gerçekleştirmiştir. Şirketimiz tarafından ithal edilen dantel deseni, söz konusu firma tarafından, 12 Ağustos 2016’da Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde ‘haksız bir şekilde’ tescil ettirilmiştir.
“Talepleri fahiş kabul edemeyiz”
Tescilin, şirketimizin ürünün ithalatını gerçekleştirmesinden dört ayı aşan bir süre sonra yapıldığı gümrük beyannamesi, proforma fatura, fatura vb. evrak ile sabittir. Şirketimiz tarafından haksız tescilin iptali de dahil olmak üzere tüm yasal haklarımız için gerekli yasal süreç başlatılmıştır. 22 Ağustos’ta ikame edildiği iddia edilen dava ile ilgili henüz tarafımıza tebliğ edilmiş herhangi bir evrak bulunmamakta. İddia edilenin aksine haksız ve dayanaksız tescile ilişkin, Akspa’nın şirketimizden fahiş, anlaşılmaz taleplerinin kabulü mümkün değildir.”
Akspa’dan yapılan açıklamada ise tescil başvurusunun 10 Ocak 2016’da yapıldığı belirtildi.
Kaynak: Hürriyet gazetesi