Bakan Yazıcı “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması”nı tanıttı
Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’nı tanıttı. Projeye göre gümrükleme işlemi gümrük sahasında değil özel belge almış şirketlerin tesisinde yapılacak. Gümrük işlemleri kolaylaşacak, zamandan kazanılacak. Bakan Yazıcı, “Firmalarımızın siparişini alır almaz mallarını TIR’lara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı, ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı bir Türkiye hedefliyoruz” diyerek izinli gönderici projesini anlattı. Yazıcı, amaçlarının sayıları 3 milyonu bulan Türkiye’deki ticari işletmelerinin kolay ve güvenli ticaret yapmasını sağlamak olduğunu söyledi. Yazıcı, “Firmalardan kurallara uymalarını isterken karşılığında da onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz” dedi. Yazıcı, “Bizim yaptığımız işle ilgili sorumluluk alanlarımızla ilgili büyük hayallerimiz dolayısıyla büyük hedeflerimiz var. Firmalarımızın siparişini alır almaz mallarını TIR’lara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı, ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı bir Türkiye hedefliyoruz” diye konuştu.
Lojistik endeksinde Türkiye 27’nci
Bakan Yazıcı, projenin orta ve uzun vadede faydalarını anlatırken şu noktalar dikkat çekti: “Daha iyi lojistiğe sahip ülkeler daha hızlı büyümekte, daha rekabetçi olmakta ve yatırımlarını artırmaktadır. 2012’de ülkemizin puanı 3.51’e yükselmiş ve ülke olarak lojistik performansımız, Çin’in ardından 27’nci sıraya çıkmıştır. Bu endeks kapsamında yapılan değerlendirmeler, ithalatta, liman ve havalimanı tedarik zincirlerindeki teslim sürelerinin; düşük performans gösteren ülkelerde yüksek performans gösteren ülkelere göre 3.5 kat fazla olduğunu göstermektedir. Uluslararası araştırmalar gösteriyor ki; temel gümrük işlemleri, tüm ülke gruplarında birbirine oldukça yakındır. Ancak gümrükte geçen süre eşyalar fiziki kontrole tabi tutulduklarında ciddi şekilde uzamaktadır. Fiziksel kontroller, hatta farklı kurumlar tarafından aynı sevkıyatın defalarca kontrolü gibi durumlar ülkeler arasındaki farklılığı oluşturmaktadır. Yine Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye ’Gümrük İşlemlerinin Verimliliği’ alanında; 2010’a göre on dört sıra yükselerek 3.16 puanla 155 ülke arasında 32’inci sırada yer almaktadır. Hedef bunu yukarı çekmektir.”
Kimler bu statüyü kazanabilecek?
Ciddi ve mükerrer olarak gümrük mevzuatı ihlali ya da mali suçlardan mahkumiyet kararı bulunmayan, ticari kayıtları güvenilir ve izlenebilir olan, mali yeterlilik koşuluna uyan, binaları, sevkiyat sahaları ve kargo bölümleri izinsiz giriş ve sızmaları önleyecek nitelikte olan firmalar bu belge için başvurabilecek. Bu koşulları sağlayanlara ‘İzinli Gönderici’ statüsü verilecek. Bu firmaların araçları gümrüklerden diğer firmalara göre daha hızlı ve kolay geçiş yapacak.
Güncel Haberler