Kanarya vs Boğa: Fenerbahçe’nin simgesi tartışmaların gündeminde
110 yıllık çınar Fenerbahçe Spor Kulübü’nün simgesi olan Kanarya sosyal medyada tartışmaların gündemine oturdu. Gün boyunca Ekşi Sözlük ve Twitter’da yapılan tartışmalarda hem Fenerbahçe taraftarı hem de rakip taraftarlar “Kanarya simgesinin Fenerbahçe’nin gücü ile bağdaşmadığı” yorumunu yaptı…
Sosyal medyada yaptıkları yorumlarda Fenerbahçeliler, Ali Koç’un başkanlığını yaptığı 1907 Fenerbahçe eSpor Kulübü’nün logosuna odaklandı. 1907 Fenerbahçe’nin “Boğa” simgesini beğenen taraftarlar Boğa Heykeli’nin özellikle Kadıköy’ü simgelemesinden ötürü Fenerbahçe’nin yeni simgesi olması gerektiğini vurguladı.
Kaleci Cihat’ın lakabıydı
“Sarı Kanaryalar” ifadesi Fenerbahçe’nin efsane kalecisi Cihat Arman’dan geliyor. 1939 yılında Fenerbahçe’ye transfer olan Cihat Arman, sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkardı ve o dönemlerde ligin en iyi kalecisiydi.
Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu‘na göre bir gün bir maçta 90’a giden topu adeta uçarak çıkarır ve o sırada bir taraftar “Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu” diye bağırır. Bu kıvılcımla birlikte kanarya benzetmesi zihinlerde yer etmeye başlamıştır. 1952 yılı Fenerbahçe kadrosu ardı ardında şampiyonluğu kovalar ve kanarya ifadesi basında da yer almaya başlar.
O yıllarda iyi işler çıkaran Fenerbahçe’den gazete manşetlerinde “Sarı kanaryalar yine güzel oynadı” diye bahsedilir. Sonuç olarak kanarya ifadesi kalıplaşır, zamanla Fenerbahçe’nin simgesi haline gelir.
Boğa Heykeli buluşma noktası
Kadıköy’ün buluşma merkezi olan Altıyol’daki Boğa Heykeli ise 153 yaşında.
1864 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Sanatçı Rouillar’da Paris’te yaptırılan ve orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan Kadıköy’ün Boğa Heykeli, uzun yıllar çeşitli noktaları dolaştıktan sonra Altıyol’a konuldu ve Kadıköy ile özdeşleşti. Avcılığa ve hayvanlara merakı olan Sultan Abdülaziz’in yaptırdığı Boğa Heykeli aynı zamanda savaşta gücü simgeliyor.