Unilever’den “Sürdürülebilir Yaşam Planı”
Unilever, fabrikalarının yarısından fazlasının 2012 yılında atık alanlarına hiç katı atık göndermediğini açıklayarak, 2020 yılı için belirlenen ‘sıfır katı atık’ hedefinin öne çekildiğini bildirdi. Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı doğrultusunda iş hacmini ikiye katlama konusunda yeni bir vizyonla yola çıktığında 40 milyar Euro olan yıllık satış hacmini, 2012 yılsonu itibarıyla 51 milyar Euro’ya çıkardı. Unilever bir yandan bu finansal performansı sergilerken, diğer yandan çevresel etkisini azaltıp pozitif sosyal etkisini de artırdı. Unilever’in Kosta Rika’dan Japonya’ya 18 ülkedeki 130 üretim tesisi, 2012 yılsonu itibarıyla ‘sıfır katı atık’ başarısına imza attı. Bu tesisler arasında Türkiye’deki 4 fabrika da bulunuyor.
2020 hedefi 5 yıl öne çekildi
Sıfır katı atık hedefine ulaşan tesislerden atık alanlarına hiçbir katı atık gönderilmemeye başlandı. Bu tesislerde ortaya çıkan katı atık miktarı azaltılırken, atıklar yeniden kullanılıyor, geri dönüştürülüyor ve geri kazanılıyor. Unilever’in bu başarısı, her yıl bir milyon çöp kovasını dolduracak kadar atığın ortadan kaldırılmasını ifade ediyor. Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında 2020’ye kadar imha edilmek üzere atılan toplam atıkların miktarının, üretim hacmindeki önemli artışlara rağmen 2008 yılı seviyesinde veya daha düşük olacağını duyurdu. Unilever, 2020’de gerçekleştirmeyi hedeflediği ‘sıfır atık’ sözünü 5 yıl öne çekti. Buna göre, dünya çapında toplam 252 fabrika, 2015 yılına gelindiğinde ‘sıfır atık’ olacak. Unilever Eko Verimlilik Yöneticisi Tony Dunnage, “Bu başarı, sürdürülebilirlik hedeflerimizi kararlılıkla gerçekleştirme yolunda ilerleme kaydederken, Unilever için ciddi bir önem taşıyor. Ayrıca, işimizi çevresel etkimizi azaltarak büyütüp, sürdürülebilirlik stratejimizi nasıl eyleme dönüştürdüğümüzle ilgili mükemmel bir örnek teşkil ediyor. Bugünkü önemli gelişme, fabrikalarımızın çevresel anlamda nasıl daha sorumlu hale geldiğinin en önemli göstergesi. Bu da işimize yatırım için daha fazla para ayırmamıza yardımcı oluyor. 130’dan fazla fabrikanın atık alanlarına atık göndermemesiyle, neredeyse 70 milyon Euro maliyet tasarrufu yapmak aynı anlama gelirken, bunların tümü sermaye giderlerine gerek kalmadan başarıldı” dedi.
Daha sorumlu fabrikalar için dünyadaki en iyi uygulamalar
Unilever global tedarik zincir ağını aktif olarak kullanarak, çevresel anlamda daha sorumlu fabrikalar yaratmak için tüm dünyada en iyi uygulamaları hayata geçiriyor. “Bir kez tasarla, her yerde uygula” felsefesiyle hareket eden Unilever, çevre için iyi olan ve maliyet tasarrufu sağlayan sürdürülebilir bir model uyguluyor. Bu kapsamda, her yeni fabrika 5 yıl öncesine göre %50 daha az atık üretecek ve atık alanlarına bilinçli olarak atık göndermeyecek. Atıkların azaltımı yeterli olmadığında, atık alanlarına hiç atık göndermemek amacıyla atıklar yeniden kullanılacak, geri kazandırılacak veya geri dönüştürülecek. Örneğin; Rusya’da, Unilever yıllık olarak birkaç ton zımbalı çay poşeti topluyor. Bu poşetler, hayvan yatağı olarak kullanılmak üzere pet shoplarda satılıyor ya da duvar kağıdı olarak kullanılıyor. Çin’in Hefei şehrinde ise Unilever, paletler üzerine konulan kutuları paketlemek üzere kullanılan plastikleri, yeniden kullanılabilir elastik kumaşlarla değiştirerek azaltıyor.