Üniversite öğrencilerinin yüzde 36’sı çalışıyor
Üniversite okuyan gençlerin yüzde 36’sı hem çalışıyor hem okuyor. Bu gençlerin yüzde 6’sı, tam zamanlı çalışmaları nedeniyle, sadece sınavlar için okula gidiyor.
Genç İşçi Derneği; İstanbul, Ankara ve Kocaeli’ndeki üniversitelerde okuyan bin öğrenciye anket yaparak ekonomik ve sosyal durumlarını sordu. Anket sonuçları, üniversiteli gençlerin zor şartlar altında hayatlarını sürdürdüklerini ortaya koydu. Buna göre, üniversitede okuyan gençlerin yüzde 35,8’i burs/kredi ve ailelerinden aldıkları maddi destekler yeterli olmadığı için bir işte çalışmak durumunda kalıyor.
Yüzde 6’sı tam zamanlı çalışıyor
Araştırmaya göre, bir işte çalışan üniversitelilerin yüzde 15,1’i sayım işi, stant işi, komilik gibi günlük işlerde, yüzde 14’ü ise yarı zamanlı işlerde çalışıyor. Yüzde 5,8’i ise sadece sınavlara giriyor.
Üniversite öğrencilerinin yarısından fazlası (yüzde 52,8) aile evlerinin dışında, yurtta veya öğrenci evlerinde kalıyor. Yurtta kalanların yüzde 25’i, öğrenci evlerinde kalanların ise yüzde 56’sı çalışıyor. Aile evlerinde kalanların ise yüzde 27’si çalışıyor.
Üniversiteli çalışanların büyük bölümü (yüzde 62’si) fast-food, market, mağaza, kafe, stant gibi hizmet işkolundaki işlerde çalışıyor. Yüzde 7’si ise inşaat, sanayi ve atölyelerde istihdam ediliyor. Kadın öğrencilerin yüzde 33’ü, erkeklerin ise yüzde 42’si bir işte çalışıyor.
Maaş yiyecek ve giyeceğe gidiyor
Araştırmaya göre, herhangi bir işte çalışan üniversiteliler, maaşlarını en çok yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarına harcıyor. Bunu faturalar ve ev kirası takip ediyor. Bir işte çalışmayan üniversiteliler ise en çok yiyecek ve giyecek harcaması yaparken, ikinci sırada okul masrafları yer alıyor.
Hayatları yolda geçiyor
İstanbul’da okuyan ve herhangi bir işte çalışmayan üniversitelilerin yüzde 74’ünün okula gidip gelirken harcadıkları toplam süre 1-2 saat. İstanbul’da hem çalışıp hem okuyan üniversite öğrencilerinin yüzde 58’inin iş ve okula giderken toplamda ulaşım için harcadıkları süre ise 4-5 saati buluyor.
Çalışan üniversitelilerin yüzde 48’i kendisine zorla vakit ayırabildiğini, yüzde 21’i ise hiç vakit ayıramadığını söylüyor. Bir işte çalışmayanların yüzde 72’si ise okul dışında kendisine vakit ayırabildiğini belirtiyor.
Aileler yoksul
Üniversitelilerin yüzde 72,2’sinin ailesinin geliri, yoksulluk sınırının altında. Hem okuyup hem çalışan üniversitelilerin yüzde 37,2’sinin aileleri 2 bin liranın altında bir gelire sahip. Yüzde 35’inin ailesinin ise 2 bin-3 bin lira arası geliri var.
Kaynak: BirGün