YouTube gelir modelinde değişikliğe gidiyor
YouTube, gelir modelinde büyük bir değişikliğe gideceğini duyurarak YouTube İş Ortağı Programı‘yla ilgili olarak yeni düzenlemeleri paylaştı. Daha önce YouTube kanallarının reklamlara yer verebilmesi ve YouTube İş Ortağı Programı’na dahil olabilmesi için toplam 10 bin görüntülemeyi zorunlu tutuyordu. Açıklanan yeni kararda bu 10 bin görüntüleme zorunluluğunu kaldıran YouTube, bugünden itibaren yeni kanalların reklam alabilmek için 1000 aboneye ve son 12 ay içinde 4 bin saat izlenme süresine sahip olması gerekecek.
İşte YouTube’un gelir modelindeki yeni yaklaşımını ve YouTube İş Ortağı Programı’na ilişkin yeni düzenlemeleri anlatan blog metni:
İçerik geliştiriciler ve reklamverenlerle yaptığımız uzun görüşmeler neticesinde YouTube’da hangi kanallarda reklam gösterileceğine ilişkin süreçte büyük bir değişikliğe gidiyoruz. Daha önce, bir kanalın YouTube İş Ortağı Programı’na dahil olabilmesi için toplam 10 bin görüntülemeye ulaşması gerekiyordu. Reklam gösterme hakkı kazanan kanalları belirlemeye yönelik gereklilik ve unsurlar geçtiğimiz birkaç ay içerisinde iyice netlik kazandı. Reklam için uygunluk ölçütü olarak yalnızca izlenme sayısına dayalı bir sistem yerine, artık hem kanalın ölçeği ve takipçilerin bağlılığını hem de içerik üreticinin davranışlarını dikkate alacağız.
Bugünden itibaren yeni kanalların reklam alabilmek için 1.000 aboneye ve son 12 ay içerisinde 4 bin saat izlenme süresine sahip olması gerekecek.
Kuşkusuz büyüklük bir kanalın reklam alma uygunluğunu belirlemek için tek başına yeterli bir ölçüt değil. Topluluk ilkelerimizle uyumluluğu temin etmek için kural ihlalleri, spam ve diğer kötüye kullanım işaretlemelerini yakın biçimde takip edeceğiz. Hem yeni hem de mevcut YouTube İş Ortağı Programı olan kanallar artık bu kriterlere göre değerlendirilecek. Topluluk kurallarımızı tekrarlayan şekilde veya alenen ihlal ettiğini belirlediğimiz kanalları YouTube İş Ortağı Programı’ndan çıkaracağız. Her zaman olduğu gibi, bir kanalın Topluluk Kuralları ihlali sayısı üçü bulursa, kullanıcısının hesaplarını ve kanallarını YouTube’dan kaldıracağız. Söz konusu kullanıcı uyarıları ve gelişmiş ihlal bildirimlerinin kombinasyonu, bir yandan ilgi çekici içerik üreten iş ortaklarımızı ödüllendirirken diğer yandan da uygunsuz içerikle para kazanmak için sistemi yanıltmaya çalışan kötü oyuncuları ve spam’cileri engellememize de yardımcı olacak.
Bu yeni yaklaşım halihazırda reklam göstermeye uygun durumdaki belli sayıdaki kanalı etkileyecek olsa da, YouTube İş Ortağı Programı’nda kalmaya devam edecek olan kanallar reklamverenler için YouTube erişiminin hala yüzde 95’ten fazlasını temsil edecek.
Reklamların nerede görüntülenmesi konusunda daha fazla şeffaflık ve kontrol
Reklamverenlerin kontrol konusunda daha fazla yalınlık ve şeffaflık istediğini biliyoruz. Önümüzdeki aylarda reklamverenlerin kampanyalarını hangi içerikte göstermek istediklerine ve geri dönüşleri ölçümlerine imkan tanıyacak üç katmanlı bir uygunluk sistemini uygulamaya sokacağız.
Son olarak reklamverenlere reklamlarının nerede gösterildiği konusunda daha fazla şeffaflık sunmamız gerektiğini de biliyoruz. Bir süre önce YouTube’da marka güvenliği raporlaması konusunda güvenilir üçüncü partilerle çalışmaya başladık. Halihazırda IAS ile beta aşamasındayız ve çok yakında DoubleVerify ile de bir beta programını duyurmayı planlıyoruz. Bu yıl boyunca yeni şirketleri de ekleme konusunda da çalışmalarımıza devam edeceğiz.
2017 yılında birçok zorlukla karşı karşıya gelinmiş olsa da bu zorluklar güçlü ama gerekli değişiklikler yapmamıza yardımcı oldu. Bu değişiklikler YouTube’un reklamverenlere yönelik vaadini yerine getirmemize yardımcı olacak: Dünya çapında, sevdikleri içeriğe gerçekten bağlı 1,5 milyardan fazla kişiye ulaşma şansı. Tüm reklam verenlerimizin bugüne kadarki işbirliği ve sabrını son derece değerli buluyor, bu bağı 2018’de daha da güçlendirmeyi yürekten diliyoruz.