Mart ayına İmralı süreci damga vurdu
Diyarbakır’da 21 Mart’ta düzenlenen Nevruz Kutlaması, ayın siyaset gündeminde ses getiren olaylarından biri oldu. MTM’nin gazeteler, dergiler, TV’ler ve internet medyası üzerinden yaptığı araştırma sonucunda, 12 bini aşkın haber ve yazıda geçen Nevruz Kutlamalarına, Abdullah Öcalan’ın mektubu damga vurdu. Önceki yılların aksine, arbede yaşanmadan barış sloganlarının atıldığı etkinlikte, Öcalan’ın bir sayfalık mektubunu Bağımsız Milletvekili Leyla Zana Kürtçe ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Türkçe okudular. Öcalan’ın mesajında, silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi aşamasına gelindiğini ve silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açıldığı belirtildi. Diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında Türk bayrağının olmaması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından aksaklık şeklinde eleştirilirken, terör örgütü 21 Mart’tan itibaren ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.
İmralı tutanaklarının basına sızdırılması gündeme bomba gibi düştü
Abdullah Öcalan’ın İmralı’da BDP’lilerle yaptığı görüşmeye ait tutanakların basına sızdırılarak, kamuoyuna duyurulması, ay boyunca medyaya en fazla konu olan olaylardan biri oldu. Muhalefet kanadından terör örgütü ile pazarlık mı söz konusu soruları duyulmaya başlanırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tutanakların basında yer almasının bir gazetecilik başarısı olduğunu dile getirdi. Hükümet, devlet geleneğine aykırı herhangi bir pazarlık ya da görüşmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Başbakan Erdoğan ise, tutanakları kimin sızdırdığını basının açıklamasını istedi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, önce vekillerinden hiçbirinin tutanakları sızdırmadığını bildirirken, daha sonra ise BDP PM üyesi Balıkesir İl Başkanı Rauf Kocaman ile Bursa il örgütü yöneticilerinden Resul Baykara’nın sızdırdığını belirtti. İki PM üyesi görevlerinden istifa etti.
İsrail Türkiye’den özür diledi
İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara Gemisi’ne yaptığı saldırı üzerine özür dilemesi, Mart ayı gündeminde öne çıkan bir diğer konu oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak 9 Türk vatandaşının öldürüldüğü 2010 yılındaki Mavi Marmara baskını için Türkiye’den özür diledi. İsrail Başbakanı, Ankara’nın kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi talebini kabul etti ve abluka altındaki Gazze’ye sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaların da barış zamanında uygulanmayacağını taahhüt etti. Erdoğan da Türkiye adına özrü kabul etti. Uluslararası basın, tarihî özrü son dakika olarak duyururken gelişme muhalefet tarafından ise ABD’nin isteğiyle gerçekleşti şeklinde yorumlandı.
Medya Takip Merkezi’nin her ay düzenli olarak hazırladığı ayın siyaset gündemi raporuna göre, Mart boyunca medyaya en fazla konu olan siyasi parti, Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Bir önceki aya oranla medya yansımalarında yüzde 11’lik artış yaşanan AKP’nin haberleri arasında, genel merkezine yapılan silahlı saldırı öne çıktı. İmralı Süreci ile ilgili muhalefet partisinin eleştirilerini alan AK Parti, toplamda 153 bin 606 haber ve yazıda yer aldı.
CHP süreçle ilgili bilgi istiyor
Ayın medyada öne çıkan ikinci siyasi partisi CHP oldu. 1 Mart Tezkeresi tutanaklarının yayınlanması için meclise başvuran CHP, İmralı Süreci ile ilgili iktidarın kendilerine hiçbir bilgi vermediğini iddia etti. Çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmaları başta olmak üzere gündemdeki konuların ele alındığı olağanüstü bir toplantı ile bir araya gelen CHP Parti Meclisi, toplantının ardından yayımladığı 4 maddelik bildiride Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı süreçle ilgili açıklama yapmaya davet etti. CHP ay boyunca 95 bin 320 haber ve yazıya konu oldu.
BDP ayın öne çıkan diğer partisi oldu
Mart ayında medyada en çok yer alan bir diğer siyasi parti BDP oldu. İmralı süreci, İmralı’ya giden partili heyette kimlerin yer aldığı, İmralı tutanaklarının medyada yayınlanması gibi konularla haberlerde adından söz ettiren Barış ve Demokrasi Partisi, medyaya bir önceki aya göre yüzde 9 oranında daha fazla yansıyarak, 64 bin 264 haber ve yazıda yer aldı.
Erdoğan siyaset gündeminin zirvesinde
MTM’nin aynı araştırmasına göre, ayın medyada en çok konuşulan siyasi ismi, Şubat ayında olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden üst düzey isimleri ağırlayan Erdoğan, terör sorunun çözümü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başbakanlıkta 10. yılını dolduran Erdoğan, yoğunlukla İmralı süreciyle ilgili açıklamaları ile gündeme gelerek, 125 bin 204 haber ve yazıda yer buldu.
CHP Lideri Cumhurbaşkanı ile İmralı süreci ve yeni anayasayı görüştü
Araştırma raporuna göre, Mart ayında medyada en çok yer alan ikinci siyasi isim ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Terörün son 10 yılda geldiği noktaya vurgu yaparak, hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Anayasa çalışmaları ve İmralı süreci ile ilgili görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, haberlerindeki yüzde 16’lık artışla 24 bin 563 haber ve yazı ile gündeme geldi.