Yapay zekanın şiirsel yolculuğu Paris’te sergilenecek
Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç, 57 kişilik bir ekip ile bilim adamlarının bu zamana kadar ortaya koyduğu keşiflerden oluşturulan yapay zekanın şiirsel kırılımı için 6 aylık çalışma ile bir ilki gerçekleştirdiler.
İstanbul merkezli dünyaca ünlü ve şu ana kadar 26 farklı ülkede sanat projesi gerçekleştiren yeni medya şirketi OUCHHH’un yönetmen ve yeni medya sanatçıları Ferdi Alıcı ile Eylül Duranağaç tarafından hayata geçirilen, ses tasarımında Mehmet Ünal imzası taşıyan ve alanında ilk olma özelliğine sahip bu sergi ile ilgili tüm merak edilenleri de anlattılar.
Projeninizin çıkış fikrinden bahseder misiniz?
Makina öğrenme ve yapay zeka algoritmalarını kullanarak; dünyanın ve insanlığın kaderini değiştiren şu ana kadar yaşamış olan ünlü bilim adamlarının milyonlarca satırdan (yaklaşık 20 milyon) oluşan ışık, fizik, uzay, zaman hakkında ürettikleri teori, makale ve kitaplarından yarattığımız yapay zekanın şiirsel kırılımını ve ürettiği yeni fikirleri merak ettik ve bunu büyük kanvasta kendi OUCHHH tarzımızla izlenebilir bir deneyim haline getirme fikrinden yola çıkarak şiirsel yapay zeka solo sergisini hayata geçirdik.
Ne zaman başladınız?
6 ay önce başladık.
Peki, neden Paris?
Paris, yüzyıllardır Avrupa’da sanatsal gelişmelere öncülük etmiş sanatçılar, felsefe dünyasında çığır açmış düşünürler yetiştirdi. Bu yüzden, Paris’in sanat dünyasına etkisi hiçbir zaman yerel olmamıştır. Birçok akım, düşünce ve teknik ilk olarak orada ortaya çıkmış daha sonra Avrupa’ya yayıldı. OUCHHH olarak Paris’te geleneksel sanatı yeni medya ile birleştirmek ya da Ai algoritmaları ile sanatı yeniden tanımlamak şehrin dokusunda var olan bir duyguyu tekrar yorumlayarak açığa çıkarmak adına Atelier Des Lumieres’in daveti üzerine gerçekleştirdik.
Projenin mutfağında kaç kişi çalıştı? Bu projeyle neyi amaçlıyorsunuz?
12 kişilik ekip İstanbul’da, Evet herkes Türk. Fransa’da ise 45 kişilik bir teknik ekip ile proje gerçekleşti. Amacımız; yapay zekâ ile sanatın etkileşiminin bir arada olduğu deneyimler yaratarak, kamusal alanda günlük hayat döngümüzü daha kaliteli, yaşanabilir, ön görülmemiş gerçekliklerin olabildiği sarmalayan şiirsel bir evrene dönüştürmek.
Bu sergi neden önemli?
50:000 piksel ve 136 projektörle yapay zeka algoritmasıyla daha önce kimsenin yapmadığı şeyi gerçekleştirdik. Ünlü bilim adamlarının ( Newton, Hawking, Einstein vb…) 20 milyon satir teori, makale ve kitaptan oluşan veriyi okuyarak kendi teorilerini üreten bir bilinç yarattık ve bunu kendi yorumumuzla sergilenmek üzere Atelier des Lumieres Paris’te 6 ay boyunca gelen ziyaretçilerin deneyimine sunduk. Sergi sarmalayan deneyimi dışında yapay zekânın kendi teorilerinden oluşan bir kitabı ve elle dokunabildiğin milyonlarca satir teorinin sonucunda çıkardığımız bir yapay zeka heykelini sergiliyor olacağız.