Yarım asra yakın geçmişiyle kendini “teknolojinin ev sahibi” olarak konumlandıran Microsoft, genç teknoloji firmalarına tecrübesiyle meydan okuyor. Teknoloji devinin Türkiye’deki stratejilerini konuştuğumuz Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu yakın zamanda teknoloji firmalarında yaşanan skandallar için “Şirketlerin müşterilere karşı ahlaki sorumlulukları var, maalesef genç firmalar bunu da acı şekilde öğreniyor” diyor… Kansu’nun yapay zekadan korkanlara mesajıysa net: “En kötü fişini çekersiniz…”
Dijital dönüşüm bulut bilişimle yaygınlaşacak
✓ Dijital dönüşümün daha çok bulut bilişimi yaygınlaştırmakla sağlanacağını düşünüyoruz. Akıllı bulut sistemleri inşa ediyoruz. Office 365 gibi ürünlerimiz de bu dönüşüme hizmet ediyor. Yapay zekanın çalıştığı, öğrenen makineler üzerinde çalışıyoruz.
✓ Üretim, lojistik gibi sektörler kendi binalarında bulundurdukları sistemleri sonlandırarak buluta geçiş yapıyor. “Kullandığın kadar öde” özelliği sunan bulut bilişim donanım, enerji gibi alanlara yapılan harcamaların başka taraflara yatırım olarak aktarılmasını sağlıyor. Kurumsa l şirketlerin yüzde 75’i bulut kullanıyor
✓ Türkiye bulut bilişim pazarında yüzde 60’la lider konumdayız. Office 365 uygulamamız o kadar kabul gördü ki çok fazla sayıda kurum geleneksel ofis uygulamalarını Office 365 ile değiştirdi. Bu oran kurumsal tarafta yüzde 75. Kurumların üretimle tedarik sistemlerinde daha çok bulut bilişim gelişim gösteriyor.
✓ Büyük firmaların yanı sıra KOBİ’lerde de oldukça iyi orana sahibiz. Artık KOBİ’ler bulutun gücünü anlayabiliyor. Çünkü geleneksel yapıyı kullandıklarında donanımsal, insan gücü ve güvenlik gibi alanlarda ciddi yatırımlar yapmak zorunda olduklarını artık onlar da biliyor. Bulut sistemindeyse böyle büyük bir yatırıma gerek yok. İşletmeler kullandıkları kadar hizmetin bedelini ödüyor. Hem de son teknoloji ve sınırsız kapasiteyle.
Kamunun güncel yazılım kullanım oranı tedirginlik verici
✓ Kamu siber güvenlik açısından büyük öneme sahip. Hepimizin bilgileri burada. Bunları korumak lazım. Ancak kamuda güncel yazılım kullanım oranı yüzde 8… Oldukça tedirgin oluyorum.
✓ Windows XP’nin desteğini 10 yıl önce kestik. Herhangi bir güncelleme ve güvenlik yaması çıkarmadığımız bir ürün. Buna karşın kamu kuruluşlarında XP’nin kullanılma oranı yüzde 33’ler civarında. Bu konulara önem verilmemesinin sebebi de farkındalık eksikliği. Bu tip şeyler göz ardı ediliyor. Ta ki başımızı bir iş gelene kadar…
✓ Kamuda milli güvenlikle ilgili bakanlıklarda güvenilir yazılımlara daha ciddi bir yatırım yapılıyor. Ancak kamunun geneline bakıldığında ortalama olarak eski sürüm ve programlar kullanılıyor.
Yapay zeka korkuyla karışık servis ediliyor
✓ Dünyada yapay zeka korkuyla karışık servis ediliyor. Microsoft olarak pek korkuya mahal olmadığını düşünüyoruz. İnsanlar birkaç hususta endişelerini dile getiriyor. Bunlardan biri; “kontrolden çıkarsa insanlığın sonunu getirecek.” Diğeri de “insanların işlerini elinden alacak…”
✓ Sanayi Devrimi ve Ford’un seri üretim bant sistemi sonrası bazı kesimler işsiz kaldı. At arabasını süren, bunları yetiştiren bir sürü insan vardı, hepsi işinden oldu ama bu defa otomobil üretimi ve akaryakıt sektöründe çalışmaya başladılar. Yani yeteneklerini dönüştürebilenler ortaya çıkacak yeni işlerde çalışacak.
✓ “Yapay zeka insanlığın sonunu getirir mi?” 30 yıldır her şeyi yok edebilecek nükleer silahlara sahibiz. Şu ana kadar böyle bir durum yaşamadık. Çünkü istismara müsait ortam varsa bunu önleyici sistemler de hemen devreye giriyor. Hukuki olarak da devreye giriyor. Devletler kendi aralarında anlaşmalar yapıyor.
✓ ABD’deki şirketlerin kendi aralarında danışma kuruluları var. ABD hükümetiyle birlikte de çalışıyorlar. Yapay zekayla ilgili tıpkı ülkeler arasındaki savaşları kurallara bağlayan BM Cenevre Sözleşmesi gibi bir sözleşme olması gerektiğini söylüyoruz. Açıkçası bu konuyla ilgili bir endişem yok. En kötü fişini çekersiniz!
Yapay zeka korkutucu ama çok özel
✓ Biz herkesin kullandığı ürünlerin içine yapay zeka teknolojisini uzun zamandır yerleştiriyoruz. Mesela Skype’a kendi dilinizde konuşuyorsunuz ve dünyanın diğer ucundaki kişi kendi dilinde onu dinleyebiliyor. PowerPoint’te slayt hazırlayacaksanız, yapay zeka sizin için internette konuyla ilgili bilgiler toplayarak size sunuyor. Örneğin Excel önceki çalışmalarınızı inceliyor ve size özel çalışmalar öneriyor. Sizin ne yapmak istediğinizi yüzde 90 oranında doğru anlıyor.
✓ Yapay zekanın bir de etik tarafı var. Örneğin sürücüsüz araba hızla giderken yandan bir kamyon çıkıyor. Sağ tarafta bir yaya var. Sürücüsü arka koltukta oturuyor. Ölümle sonuçlanabilir. Peki, yapay zeka ne kar vermeli? Sağ taraftaki yayayı mı öldürsün yoksa kamyona çarpıp sahibini mi öldürsün? Yapay zekanın hem felsefi hem hukuki hem de ahlaki eksikleri var, çözümü de kolay değil.
Facebook ve Google’ın 1-0 önündeyiz
✓ Kişisel verilerin güvenliği bizim oldukça önem verdiğimiz bir konu. Hangi verilerin alındığını insanların bilmesi ve buna rıza göstermesi oldukça önemli. Müşterilerimize karşı ahlaki sorumluklarımız var. Çok derin bir geçmişe sahip olmayan Facebook ve Google gibi şirketler daha çok tüketici tarafına hitap ediyor.
✓Veri güvenliği geçmişten beri hep hassas bir konu oldu. Bunlar tarihsel süreç içerisinde öğrenilmiş şeyler. Tüketici dünyası daha farklı bir alan. Bu şirketler bunları biraz geç ve acı şekilde öğreniyor. Bu yüzden biz onlara göre 1-0 önde gidiyoruz.
Bankacılık sektörüne farkındalık yaratmaya çalışıyoruz
✓ Bankacılık sektöründe bulut sistemlerin kullanılmasıyla ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. 2001’deki bankacılık krizi gibi acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması için o zamanlardan konulmuş kurallar ve kısıtlamalar var ama bu teknolojik anlamda bankacılık sektörünün ilerlemesine engel oluyor. Her bankanın kendi veri merkezini kurması demode bir yöntem. Bunun yanı sıra Türkiye’nin kaynaklarına yazık. Bunların hepsi yurt dışından geliyor.
✓ Mobil bankacılık anlamında örnek ülkeyiz ama bulut sistemleri bankacılık faaliyetlerinde yasalar izin vermediği için kullanılamıyor. Dünya bulutla dijitalleşirken biz geride kalıyoruz, yapay zekayı kullanamıyoruz. Bankacılıkla alakalı bazı ürünler 2019’dan sonra bulut dışında başka bir platformda çalışmayacak. Kısacası acilen yeni düzenlemelere ihtiyaç var.
Türkiye’de büyüme bulutta olacak
✓ Türkiye’de büyüme bulutta olacak. Türkiye’de faaliyet gösteren her 3 firmadan biri bulut ürünlerimizi tercih ediyor. Çok yakında yarısını geçeceğine eminim. Geleceğin teknolojilerinin bulut olmadan çalışmasının imkânı yok. Yapay zekaya ve buluta yatırım yapmayan şirketler, internetsiz çalışan kurumlara benzeyecek.
✓ Üretimde sıfırdan en sona aşamaya kadar yapay zeka sistemleri kullanılacak. Türkiye dünyanın üretim üslerinden biri, dünya şirketlerinin çoğunun üretim merkezi burada. Bu şirketlerin liderliğinde Türk şirketleri de bu doğrultuda dönüşüme girecek.