Aman dikkat: çocuklar rol model arıyor
Çocuklarımız için en çok yaptığımız alışverişlerin başında giyim ve tekstil alışverişleri geliyor. Çok büyük bir sektör, bunu biliyoruz. Hem üreticiler hem reklam dünyası hem de biz ebeveynler için… Peki, çocukları için kıyafet üreten tekstil markaları bu alanda nasıl bir duruş sergiliyor? Bu konuyu biraz irdelemek lazım…
Çocuk giyimi sektörünü anlamak için global ölçekli tekstil üreticilerinin çocuk ürünleri kategorisi için hazırladığı ürün ve reklamlarına yakından bakmak gerekiyor. Elbette üretim noktasından tüketim alanına ve çocukların bu ürünlerin reklamlarına karşı gösterdiği tutumu da yakından incelemek gerekiyor.
Global ölçekte bakıldığında oldukça güzel çalışmalara imza atan örnek markalarla karşılaşıyoruz. Bunların başında H&M ve LC Waikiki gibi markaları geliyor. Çocuk tekstil markaları hem ürün bazında hem de reklam içeriği bazında çocukları ve dolaylı olarak ebeveynleri ekran başında tutacak ürün ve reklamlar üretiyor. Reklamlardan önce çocuk giyim ürünlerinin model ve tasarım anlayışına bakıldığında, mevcut sürecin bizlerin çocukluk döneminden çok daha farklı olduğunu söylemek lazım.
Yeni nesil çocuklar yaşlarından daha büyük gösteren ve ekranlarda izledikleri abi ve ablalarının izinden gitmelerini sağlayacak kıyafetleri tercih ediyor. Spor ceket giyen erkek çocukları ve benzer şekilde ablalarına benzemeye çalışan küçük kızlarımız bu ürün kategorisinin evirilmesine de sebep oluyor. Tekstil markaları da bu talebi olabildiğinde karşılamaya çalışıyor. Ürün tasarımları, renkleri ve modelleri gençlerin giyim tarzını ve imajını çocuklarımıza taşımayı başardı. Hal böyle olunca, “büyümüş de küçülmüş” dediğimiz çocukları sıklıkla görmeye başladık.
Takım elbiseli çocuklar
Reklamlar da benzer bir evrim geçiriyor dersek hiç de yanlış olmaz. H&M ve LC Waikiki gibi markalar çocuk kategorisinde ürünleriyle var olduğu gibi yetişkinler ve gençler için de reklamlar yayınlıyorlar. Bu tür reklamların genel temasına baktığımızda ise yukarıda da bahsettiğimiz d tayları görüyoruz. Bunu bir örnekle destekleyebiliriz: H&M markasının 2018 İlkbahar Çocuk Modası reklam filmi çocuk tekstilinin ve reklamların geldiği noktayı bizlere gösteriyor.
Benzer bir şekilde Koton’un reklamlarında da H&M markasının reklamlarına yakın bir anlayış var. Yaklaşık 1 milyon izlenme rakamına ulaşan Koton Kids Şarkılı Çocuk reklamı bunun için güzel bir örnek. Çocukların, bulundukları yaşlardan daha büyük bir yaş grubunda oldukları hissiyatı yaratıyorlar.
Bir de reklamların tüketildiği noktaları yorumlamak gerekiyor. Dijital hayatla her geçen gün çok daha etkileşim içinde olan çocuklarımız televizyonda, bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda çok ciddi oranda medya tüketimi yapıyor. Tüketilen bu medyaların arasında reklamların kapladığı alan da bir hayli geniş.
Rol model stratejisi!
Böylesine büyük bir medya etkileşimi içinde büyüyen çocuklarımız çocuk giyim ve çocuk modası temalı reklamlarla birlikte direkt olarak tekstil üreticilerinin de radarına girebiliyorlar. Medya tüketiminin her geçen gün katlanarak arttığı bu dönemlerde çocukların da sürekli medya ve içerik tüketmesi hem üreticilerin hem de reklam içerikçilerinin işlerini çok daha kolay bir hale getiriyor. Çocuklarla birlikte bu reklamların ve medya içeriklerini tüketen ebeveynler de bu tüketimin bir parçası.
Medya ve çoklu medya tüketiminin çocuklar üzerindeki önemli etkilerinden biri olan rol model edinme potansiyeli bu süreçte çok iyi değerlendirilmeli. Büyüme çağında rol model edinme potansiyeli çok yüksek olan çocuklarımız izledikleri reklamlarda gördükleri ve etkilendikleri karakterleri, giyinişlerini, imajlarını ve hatta konuşma tarzlarını bile rol model olarak benimseyebilir.
Tercih ebeveynlerin Bu olasılık iyi olduğu gibi kötü sonuçlar da doğurabilir. İşte bu noktada ebeveynlere düşen görevler kadar üretici markalara da büyük bir görev düşüyor. Tüketilen medya içerikleri rol model konusunda olduğu kadar marka tercihinde de çocuklarımızı şekillendirebiliyor. Bu gibi hususlar son derece önemli.
Çocuk tekstil markaları, ürün kategorileri ve reklamlar açısından önemli aşamalardan geçiyor. İvmesi yüksek olan bu çalışmaların üretim noktası kadar tüketim noktası da önemli. Medya içeriklerinin tüketim kısmını yerine getiren çocuklarımızın alışkanlıkları, rol model benimseme olasılıkları, kesinlikle hesaba katılması gereken bir konu. Çocuklarımızın olduğundan daha büyük bir yaşta görünen giyim ve imaja yönlendirilmesi çocukluk evrelerinin olması gerektiğinden daha hızlı geçmesine neden olabilir. Bu iyi bir şey mi? Yoksa zararlı bir gelişim süreci mi? Karar ebeveynlerin…