Hangi ülke, ne tür kuruyemiş tercih ediyor?
Peyman, kuruyemiş satışının en yoğun olduğu yılbaşı öncesinde, Uluslararası Kuruyemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin (IDC – International Nut&Dried Fruit Council) yıllık üretim ve tüketim verilerini değerlendirdi.
Yılbaşına sayılı günler kala ülkelerin kuruyemiş ve kuru meyve tüketimlerindeki ilgi çeken noktaları paylaşan Peyman’ın derlemesine göre, badem dünyada en çok Tunuslular ve İspanyollar tarafından tüketilirken; fındık, İtalyan ve İsviçrelilerin vazgeçilmezi. Cevizi en çok tercih edenler İsrailler ve İranlılar olurken, yer fıstığıysa Çinliler ile ABD’lilerin önceliği oluyor. Kuru üzüm tüketimindeyse açık ara önde olan Hollandalıları İngilizler takip ediyor.
Toplam üretimden aldığı yüzde 19 payla dünyanın bir numaralı kuru meyve üreticisi olan ve kuruyemiş üretiminde yüzde 10’luk payla ABD’nin ardından 2. sırada yer alan Türkiye’deyse en çok karışık kuruyemiş, patlamış mısır ve ay çekirdeği tüketiyor.