Murat Erdör yazdı: Bu dijital trendler perakende dünyasını dönüştürecek
Dijital dönüşüm önümüzdeki yıllarda tüketici arketiplerini değiştirecek. Aynı zamanda tüketicilerin sosyal ve kişisel tutum ile davranışlarında da değişikliklere yol açacak. Dolayısıyla değişen tüketici kitlelerinden büyük, orta veya küçük ölçekli tüm perakende kuruluşları etkilenecek. Bir gereklilik haline gelen dijital dönüşüme ayak uyduramayan tüm perakende kuruluşları için olumsuz sonuçlar ise kaçınılmaz olacak. Dijital dönüşümü dikkate alarak yatırımlarını, stratejilerini ve altyapılarını çağımıza göre optimize eden perakende kuruluşları rakiplerine göre bir adım önce olmayı başaracak.
Dijital dönüşümün etkisiyle perakende sektöründe yerini almaya başlayan ve gelecekte tüketicilere daha fazla dokunacak trendlere birlikte göz atalım.
Çalışansız Mağazalar ve Otonom Kasiyerler
İçeride çalışanların olmadığı, QR code ile ürünlerin okutularak ödeme yapılabildiği ve işlemlerin çok daha hızlı yapıldığı çalışansız mağazaların ilk adımları geçtiğimiz yıllarda atıldı. Mağazadan tüketicinin aldığı ürünleri tespit etmek için yazılım altyapısı ve sensörler kullanarak çalışan bu mağazalara girerken tüketicilerin yapması gereken tek şey, markanın oluşturduğu aplikasyonunun kullanması olacak. Ayrıca son dönemde azalan fiziksel dükkanlarda da otonom kasiyerler müşterileri karşılayacak.
Chatbotlar
İnternet üzerinden kullanıcılar ile diyalog kurabilen yapay zekâ ürünü Chatbotlar, önümüzdeki yıllarda da yaygınlaşmaya devam edecek. 2017 yılında yayınlanan Chatbot Raporu’na göre tüketicilerin yüzde 57’si Chatbotlardan haberdar, yüzde 35’i iste Chatbotların markalar tarafından daha fazla kullanılması gerektiğini düşünüyor. Öte yandan Microsoft tarafından yapılan bir anket araştırmasının sonucunda, ankete katılan firmaların yüzde 80 gibi büyük bir dilimi 2020 yılında tamamıyla Chatbot teknolojisine geçmek istediklerini ifade etti. Chatbotslar, gelecekte kullanıcıların söylediklerini çok kısa sürede analiz edecek ve kullanıcıların isteklerini yerine getirmek için onları yönlendirecek.
Akıllı Aynalar
Son dönemlerde perakende sektörü açısından kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi oldukça üzerinde durulan bir kavram. Satın alma süreçlerinde müşterileri özel hissettiren bu yöntemler ilerleyen yıllarda daha fazla talep görecek. Geliştirilen akıllı ayna teknolojisi ile birlikte müşterileriler beden ölçülerini sisteme girebilecek ve bu şekilde internet üzerinden de gönül rahatlığıyla alışverişini gerçekleştirebilecek. Öte yandan müşteriler farklı kıyafet modellerini yan yana karşılaştırma imkânı da bulacak.
Yüz Tanıma Sistemleri
Finansal teknolojilerin bir ürünü olarak geliştirilen yüz tanıma sistemleri; ödemeyi kolaylaştırıyor ve finansal işlemlerin daha hızlı yapılmasına olanak sağlıyor. Perakende sektörünü yakından ilgilendiren bu dijital gelişmeler gelecekte sektörün büyük yatırımlar yapacağı bir alan haline dönüşecek. Para transfer işlemlerini kolaylaşması tüketimi ve tüketiciyi satın alma davranışına teşvik edecek.
Yapay Zeka
Yazılımlar ve makineler topladıkları verileri işleyerek tüketici alışkanlıklarını saptayabiliyor. Yapay zekanın gelişimiyle elde edilen tüketici verilerini kullanmak, 2025’te perakende sektöründe odak nokta olacak. Mağazalar, her bir müşterinin gereksinimlerini ve verilerini kullanarak, müşterilerin ihtiyaçlarını daha akıllı hale getirecek ve müşteriye özel kişiselleştirişmiş teklifler, fırsatlar sunacak. Ayrıca Nesnelerin İnterneti, mağaza içi akıllı cihazları ve sensörler sayesinde perakendecilerin daha iyi, veri odaklı kararları verebilmelerine olanak tanıyacak. 2025 yılına kadar yıllık 410 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasında ekonomik bir etki yaratması beklenen Nesnelerin İnterneti, perakende sektöründe büyümeyi etkileyecek.