Işığın ve gölgelerin ressamı Rembrandt’ın sesi 350 yıl sonra hayat buldu
Barok resim sanatının Avrupa sanat tarihindeki en önemli temsilcilerinden olan Rembrandt’ın tablolarında gölgeleri ve ışığı kullanış şekli onu ışığın ve gölgelerin ressamı olarak akıllara kazıdı. Rembrandt 17. yüzyılda yaşamış bir ressam olmasına rağmen ışık ve gölge kullanımındaki üstün kabiliyeti fotoğraf sanatını etileyerek onu çağın ötesine taşıdı ve Rembrandt’ın ışık tekniği “Rembrandt Işığı” olarak günümüze kadar ulaştı. Bugün ölümünden 350 yıl sonra artırılmış gerçeklik ile hayat bulan Rembrandt’ın sesi, sanat severlere hem Rembrandt’ın sesini duyma hem de onun sanatını kendi ağzından dinleme fırsatını yakalıyor.
ING Bank Hollanda sponsorluğunda hayata geçen çalışma sanatseverleri oldukça heyecanlandırıyor. Çünkü sanatseverler sadece Rembrandt’ın sesini duymakla kalmıyor ayrıca resimlerindeki benzersiz tekniği de kendi sesinden duyma ve Rembrandt’tan eğitim alma fırsatı yakalıyor. Amsterdam’daki Rijksmuseum’daki Rembrandt uzmanları ve Hollanda Dili Enstitüsü’nün önde gelen dil uzmanlarının bir araya gelerek Rembrandt’ın resim tekniğini, karakterini, dil kullanımını analiz etti. Bu çalışmayla elde edilen verilerin yardımıyla ve Rembrandt’ın 60 adet kendi portresiyle birlikte Rembrandt’ın sesi Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yeniden yaratıldı.
FBI için yazılımlar sağlayan dil bilimcilerin çoğu var olan seslerden sesin sahibinin olası yüzünü oluşturabiliyor ama Dilbilimci Rita Singh tam tersini pek düşünmediklerini söylüyor; yani var olan bir yüze ses yaratmayı…
Rita Singh Rembrandt’ın sesini tekrar hayata geçirmek için en başarılı ve yaratıcı öğrencilerini bir araya getirerek gerçek bir beyin takımı kurduklarını ifade ediyor. Böylelikle ilk iş olarak portreden gerçek bir yüz oluşturmak için kolları sıvıyorlar. Portre ile belirlenen yüz yapısıyla Rembrandt’ın iskelet yapısı ortaya çıkartılıyor. Ses tellerinin uzunluğu, soluk borusunun yapısı hakkında bilgi sahibi olan ekip Rembrandt’ın nasıl bir kişiliği olduğu konusunda fikir sahibi olan Rembrandt uzmanlarından bilgi alıyorlar. Ve son şeklini yapay zeka teknolojisiyle veriyolar. İşte sesini hiç duymadığınız benzersiz ressam Rembrandt’ın sesini artık duyabilirsiniz.