Anadolu Sigorta’nın “Bir Usta Bin Usta” projesinin 10’uncu yılı gala gecesiyle kutlandı
Kaybolmaya yüz tutmuş 50 mesleğe hayat veren Anadolu Sigorta’nın Bir Usta Bin Usta projesinin 10’ncı yılı 4 Nisan’da düzenlenen gala gecesiyle kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da katıldığı gecede, müzik direktörlüğünü Fahir Atakoğlu’nun, koreografi ve sanat yönetmenliğini Beyhan Murphy’nin, moderatörlüğünü ise Mert Fırat’ın üstlendiği, dans ve müzik dol bir performans sergilendi. Gecede ayrıca ünlü müzisyenler Sema Moritz ve Demet Tuğcu da sahne aldı.
4 Nisan Perşembe akşamı, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilen gecede, ünlü müzisyenler Sema Moritz ve Demet Tuğcu sahne aldı. Projeyle tekrar hayat bulan 50 meslek, etkileyici bir koreografiyle canlandırılırken, Fahir Atakoğlu Bir Usta Bin Usta için özel olarak yaptığı “Anadolu” isimli besteyi ilk defa gecenin davetlileriyle paylaştı. Projede eğitimci olarak yer alan ustalar da sahne çıkarak davetlileri selamladı.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen projenin onlarca mesleğe can suyu olduğunu belirtti. Bu 10 yıllık yolculuğun Anadolu Sigorta için çok keyifli ve öğretici olduğunu söyleyen Koç, “94 yıldır ismini aldığımız bu topraklara olan sorumluluğumuz her zaman öncelikli oldu. Bir Usta Bin Usta projemiz de bunun en güzel örneklerinden biri. Projeyle Anadolu topraklarına ait, son yıllarda kaybolmaya yüz tutmuş onlarca mesleği hatırlattık, onlara elimizden geldiğince can suyu verdik” dedi.
50 meslek yeniden canlandırıldı
Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında, kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek için başlattığı Bir Usta Bin Usta ile 10 yıl boyunca 44 ilde 50 farklı mesleki kurs açıldı ve toplam bin usta adayının yetiştirilmesi sağlandı. Yaş aralığı 15-55 arasında olan kursiyerler arasında öğrenci, öğretmen, heykeltıraş, ressam, resim öğretmeni, animatör, araştırmacı, memur, ev hanımı, emekliler yer aldı. Kursu başarı ile tamamlayan tüm kursiyerler katılım belgesi ve 2012 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı kurs bitirme sertifikası almaya hak kazandı.
Anadolu Sigorta proje kapsamında Unesco ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde gerçekleşen “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülleri” organizasyonuna sponsor olarak, hem yerel mesleklere hem de mesleğin ustalarına verdiği desteği daha da pekiştirdi. Proje, Unesco’nun Somut Olmayan Kültürel Miras programına uygunluğu ve başarılı uygulaması ile takdir edildi.
Bir Usta Bin Usta Projesi, Çorum’un Kargı ilçesinde üretilen dokumalarla tasarlanan özel kreasyonun İtalyan moda dünyasına tanıtıldığı “ÇOROME” organizasyonuna verdiği destekle uluslararası arenada da tanıtıldı.
Proje boyunca İz TV ile özel bir çalışma yapılarak her ilin bir belgeseli çekildi, İz TV’de gösterimi yapıldı. Böylece projenin ve mesleklerin görsel arşivi de oluşturuldu.
Bir Usta Bin Usta’nın kazandığı ulusal ve uluslararası ödüller:
- PRİDA Ödülleri – Sürdürülebilir İş Birliği Ödülü (2019)
- PRİDA Ödülleri- Yılın Topluma Değer Katan Projesi Ödülü (2018)
- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu- Büyük Ödül (2017)
- OSTİM Rotary Kulüpleri- Kurumsal Alanda En İyi Proje Ödülü (2016)
- KSS Pazaryeri- Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümü Ödülü (2014)
- Uluslararası Marcom Ödülleri- Platin Ödül (2013)
- Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri-Büyük Ödül (2013)
- Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu “Medya ve Yeni Medya” Ödüllerinde En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü (2013)
- Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, KSS’nin Yaygınlaştırılması Ödülü, (2012)
- Uluslararası Stevie Ödülleri-Avrupa’da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi kategorisinde gümüş ödül (2012)
- The Holmes Report Altın Sabre 2012 Ödülü
- Dünya Gazetesi Demirkent Ödülleri Sosyal Sorumluluk Ödülü (2012)
- 17’inci Motif Halk Bilim Ödülleri-Büyük Ödül (2011)
- Reklamcılar Derneği İz İletişimin Zirvesindekiler Ödülleri Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi (2011)