RTB tüm yönleriyle tartışıldı
IAB Türkiye’nin IAB Avrupa’yla birlikte düzenlediği RTB Masterclass // İstanbul seminerinde Real Time Bidding (RTB) yönteminin sektöre getirdiği yenilikler tartışıldı. İnternet yayıncıları, medya ajansları ve reklamverenlerin katıldığı seminerin açılışını IAB Türkiye Endüstri Standartları Kurulu Başkanı Neslihan Mesutoğlu ve IAB Avrupa Eğitim Müdürü Ionel Naftanaila yaptı. Açılış konuşmasında IAB Europe AdEx Bencmark 2012 raporuna göre Avrupa’da 5 yılda pazar büyüklüğünün ikiye katlanıp 24 Milyar € seviyesine ulaştığı belirtildi. Bu doğrultuda, RTB’nin de içinde bulunduğu otomatik satın alma yöntemleri ile dijital verimliliğin artacağı, ICT’nin “RTB in US and Worldwide 2011-2016” raporuna göre RTB’yle yapılan display satın almalarının payının Batı Avrupa’da 2016 yılında %19’a ulaşacağı vurgulandı.
Otomatik satın almaya alışmak şart!
Seminerin ilk konuşmasında kavramlar ele alındı. Emediate’ın CEO’su Otto Neubert hızla büyüyen dijitali geliştirecek ana faktörün veri olduğunu, otomatik satın alma ile verinin daha büyük bir önem kazanacağını dile getirdi. Neubert konuşmasında sektördeki tarafların RTB’yi henüz yeterince tanımadığını, bu teknolojinin önümüzdeki dönemlerin standardı olacağı gerçeğine alışmamız gerektiğini ifade etti.
Yeni dönem pazarlamacılar mühendislerden oluşacak
“RTB’de trendler ve ekosistemin önemi” konu başlıklı paneline; Digitouch CEO’su Yunus Güvenen, ADTECH EMEA ve APAC Ticari Direktörü Michael Sturm ile Reklam Store Global Satış Direktörü Cem Eroğlu katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Ionel Naftanaila üstlendi.
Yunus Güvenen, RTB vb teknolojilerin rakamlardan anlamlı sonuç üretilebilen ve analitik düşünebilen mühendis-pazarlamacılara duyulan ihtiyacı arttıracağını vurguladı. Cem Eroğlu, gerçek zamanlı açık artırma yönteminde doğru hedefleme ve optimizasyon yapabilmek için gerçek zamanlı düşünebilmenin önemine değindi. Michael Sturm ise yeni yöntemlere adapte olmak için çok hızlı olmanın gerekmediğini, yavaş ama emin ilerlemenin daha doğru olacağını ifade etti.
Katılımcıların dikkatle takip ettiği bu panelin ardından Dijital Büro İstanbul Genel Müdürü Uğur Şeker, “Sadece Uluslararası Değil, Yerel Olan da Gerekli” başlıklı bir konuşma yaptı. Şeker, pazardaki rekabet nedeniyle yerel ajansların hata yapma lüksüne sahip olmadığını belirtti ve mevcudu kullanmak yerine olmak gerektiğini dile getirdi.
Exchangewire firmasının kurucusu Ciaran O’Kane’in moderatörlüğünü yaptığı ikinci panelde ise katılımcılara farklı bir deneyim yaşatıldı. MedyaNet İş Geliştirme Koordinatörü Doğuş Yıldırım, Vivaki Dijital Direktörü İlke Yirik ve Solidworks Kanal Pazarlama Müdürü Simge Akarsu, RTB’nin hayatımıza getirdiği kolaylığı bir örnek vaka üzerinden anlatarak, konuyu reklamveren medya ajansı ve yayıncı perspektifinden ele aldı.