Söz sırası vegan ve vejetaryenlerde
Marketing Türkiye için Sia Insight’ın gerçekleştirdiği “Vejetaryen ve Vegan Beslenme Araştırması” hem dünyanın hem de Türkiye’de değişen beslenme alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Sonuçlara göre Türkiye’nin üç büyük ilinde yüzde 89 gibi yüksek bir kesimi et tüketirken yüzde 5’lik bir kesim ise kendini vegan ya da vejetaryen olarak tanımlıyor. Araştırma vegan ve vejetaryen tüketicilerin tüketim alışkanlıklarına da ışık tutuyor.
Global rakamlara paralel olarak Türkiye’de de kendini vegan ya da vejetaryen olarak tanımlayanların oranı her geçen gün artıyor. Peki, Türk inanının et ve et ürünlerini tüketim alışkanlıkları nasıl şekilleniyor? Vegan ve vejetaryen tüketiciler alışveriş yaparken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyor? Marketing Türkiye için Sia Insight’ın gerçekleştirdiği, ilk bölümünde toplumun genelinin et tüketim alışkanlıklarını, ikinci bölümünde ise et ve et ürünleri tüketmeyen tüketicilerin davranışlarını inceleyen “Vejetaryen ve Vegan Beslenme Araştırması”yla bu sorulara yanıt aradık…
Et tüketmeden beslenmenin birçok sebebi var… Daha sağlıklı olduğuna dair inanış, doğa hassasiyeti ve vicdani kaygılar bu sebeplerin başında geliyor. Etsiz beslenmenin yıllar içindeki artışı da bitki bazlı beslenme pazarını ciddi anlamda büyütüyor. Global bitki bazlı ekonomi 2010’dan beri her sene ortalama yüzde 10 büyüyor. Bu büyüme hızı, büyük ölçüde Çin kaynaklı olan et ürünlerindeki satış artışının tam iki katına tekabül ediyor. Batı ülkelerindeyse kişi başı et tüketimi son yıllarda giderek azalıyor… 2020’de dünyada bitki bazlı et ve süt ürünleri pazarının 5.2 milyar dolara ulaşması, 2050’de ise et ve süt ürünleri sektörünün üçte birine ulaşması bekleniyor. Dünyada et yemeyen 620 milyon insan var ki bunların 396 milyonunu Hintliler oluşturuyor. 2019 yılı itibariyle dünya genelinde kendini “vegan” olarak tanımlayan insanların sayısı 40 milyona ulaşmış durumda.
Metropol tüketicilerinin etten vazgeçmeye niyeti yok
Katılımcılara sorulan “Vejetaryen veya vegan olmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna gelen yanıtlar gösteriyor ki metropol nüfusunun etten vazgeçmek gibi bir niyeti yok. Katılımcıların yüzde 92’lik ezici çoğunluğu et yediğini ve yemeğe de devam edeceğini ifade ediyor. Kendilerini vejetaryen ya da vegan olarak etiketlemeden et yemeyi bırakacağını düşündüklerini söyleyen yüzde 4’lük bir kesim de araştırmanın ilgi çekici detaylarından.
“Hiçbir gruba ait değilim”
Araştırmanın ikinci bölümüne katılan kişiler vegan ya da vejetaryen hayat tarzını tercih eden kişiler olsa da sonuçlar kendilerini bu şekilde tanımlamadıklarını gösteriyor. “Veganım” diyen yüzde 38’e ve “vejetaryenim” diyen yüzde 19’luk kesime karşın herhangi bir gruba ait olmadıklarını ifade edenlerin oranı yüzde 41 olarak ortaya çıkıyor.
Hayvansal gıda tüketmemenin en büyük sebebi sağlık
Katılımcılara sorulan “Neden hayvansal gıda tüketmeyi tercih etmiyorsunuz?” sorusuna karşı katılımcıların yarısı sağlık nedenlerini öne sürüyor. “Hayvansal gıdanın bulunmadığı yemekleri lezzetli bulmak” ve “doğayı korumak” da yüzde 26 ile öne çıkan yanıtlar arasında.
“Markalar hayvansal gıda tüketmeyenleri düşünmüyor”
Vegan ve vejetaryenler et tüketmeseler de et tüketiminin Türkiye’nin kültüründe olduğunu düşünüyor (yüzde 67). “Çevreye zarar vermeyecek yiyeceklere daha fazla ödeyebilirim” diyenlerin oranıysa yüzde 64’e denk geliyor. Et tüketmeyen katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 52) markaların kendilerini düşünmediğini ifade ediyor.