Kurumların akıllı mentorluk çalışmaları başlatmaları ve etkili biçimde yönetmeleri amacıyla kurulan Mentorink, kurumların verimsiz mentorluk çalışmaları yerine, yapılandırılmış ve sonuç odaklı birlikte gelişim deneyimleri sunmalarını amaçlıyor. Mentorink’in detaylarını dinlemek için bir araya geldiğimiz Mentorink Kurucusu Bekir Topaloğlu bugüne kadar 3 bin 500’e yakın Türk Eğitim Vakfı Ailesi üyesine ulaştıklarını belirterek bundan sonraki hedeflerini şöyle özetliyor: Mentorink’in artık Türkiye’den çıkıp globalde bir değer üretebilen bir teknoloji girişimi olabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.
Girişimcilik alanına ilk adımınızı nasıl attınız?
Bu süreçte, dahil olduğum toplulukların ve organizasyonların büyük etkisi oldu. Sizden beklenen büyük ölçüde derslerde akademik başarı iken, sizden beklenenin ötesine geçip ilgi duyduğunuz alanlarda sorumluluk almak, arkadaşlarınızla birlikte çalışmak ve sonuçta bir değer üretmek beni çok heyecanlandırıyordu. Bu heyecanın peşinden gittikçe kendimi ilginç projelerin içerisinde buldum. Önce üniversite topluluklarında yeşermeye başlayan bu istek ve çaba, mezun olur olmaz bu sefer teknoloji girişimlerinde kendini göstermeye başladı. Almanya’da master yaparken, bir telekom firmasıyla kapalı alanlardaki konumlandırma sistemleri üzerine bir projede görev almıştım. Bu alandaki teknolojik gelişmelerden o kadar etkilenmiştim ki, bunu insanların hayatına olumlu katkı sağlayacak bir yapıya dönüştürmek gerektiğini düşündüm ve Sanayi Bakanlığı’na yaptığımız başvuru sonucu aldığımız Tekno girişim desteğiyle ilk startup yolculuğum başladı. Orada, ilk ürünü çıkarıp ilk ticari uygulamayı hayata geçirmek için çok yoğun bir şekilde çalıştım, çok keyif aldığım bir dönemdi.
Üniversitede Türk Eğitim Vakfı’ndan burs alırken bir de mentorluk programı başlatmışlardı ve benim de bir mentorum olmuştu. Kendisinin yardımıyla bir staj ayarlamıştım ve kariyer kararlarıma büyük etkisi olmuştu. Aradan geçen yıllarda, Türk Eğitim Vakfı gibi bu kadar zengin bir mezun ve öğrenci havuzu olan bir kurumda mentorluk çalışmalarının aslında ne kadar faydalı olabileceğini hep düşündüm. En sonunda diğer bir Türk Eğitim Vakfı bursiyeri bir arkadaşımla, bu kadar büyük bir fırsatın kaçırılmasına gönlümüz razı olmadı ve bir katkı sunabileceğimizi düşünerek harekete geçtik. Hayata geçirdiğimiz Mentorink isimli online platform sayesinde Türk Eğitim Vakfı gibi kurumların kendi mentorluk çalışmalarını kolayca başlatıp etkili bir şekilde yönetmelerini sağlamaya başladık.
Mentorink hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hayata geçirdiğimiz Mentorink, bir online mentorluk platformu. Kurumların kolayca akıllı mentorluk çalışmaları başlatmalarını ve etkili biçimde yönetmelerini sağlar. Bu sayede, kurumların yönlendirme ve ölçümlemeden mahrum verimsiz mentorluk çalışmaları yerine, yapılandırılmış ve sonuç odaklı birlikte gelişim deneyimleri sunmalarını sağlıyor.
Mentorink sayesinde kurumlar, kendi mentorluk çalışmalarını çok hızlı bir şekilde hayata geçirirler ve oldukça düşük bir maliyetle yönetebilirler. Bu rolüyle Mentorink, kurumların çalışanlarının bireysel ve profesyonel gelişimlerini akıllı mentorluk çalışmaları üzerinden gerçekleştirmeleri için yol açıcı bir rol oynar. “Akıllı Eşleşme”, “Akıllı Etkileşim” ve “Akıllı Ölçümleme” adı verilen modüllerden oluşan platform, hali hazırda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde ve STK’larında başladığı yolculuğuna büyüyerek devam ediyor.
Hangi kurumlarla iş birliği gerçekleştirdiniz? Bilgi verir misiniz?
2015 yılında Türkiye’de başladığımız yolculuğumuzda artık Tofaş, ATÜ, STM gibi pek çok önde gelen kurum ve Türk Eğitim Vakfı, Darüşşafaka, ODTÜ Mezunlar Derneği gibi pek çok sivil toplum kuruluşuna hizmet veriyoruz. Ayrıca, geçen yıl aramıza yurt dışından da kurumlar katılmaya başladı. Örneğin, Fransız finans devi Societe Generale en tepe İK yöneticilerinin, orta seviye yöneticilere mentorluk verdiği programın ana platformu olarak bizi seçti.
Türk Eğitim Vakfı Mentorink kullanarak mezunları ve bursiyerleri bir araya getiriyor. Bu süreç nasıl gerçekleşiyor?
Bizim de eski bir bursiyeri olduğumuz Türk Eğitim Vakfı, 2016 yılından beri, Mentorink’i kullanarak mezunları ve bursiyerlerini bir araya getiriyor. Mezunlar ve bursiyerler arasında anlamlı bir bağ kurmak TEV gibi kurumlar için her zaman önemli bir önceliktir ama mezunlar ve öğrenciler çok farklı yerlere dağıldıkları için uygulaması da bir o kadar zordur. Ama Mentorink sayesinde, dünyanın dört bir yanında bulunan TEV mezunlarını ve öğrencilerini bir araya getirip, akıllı mentorluk çalışması adını verdiğimiz birlikte gelişim deneyimi yaşamalarını sağlıyoruz. Hali hazırda, 20 farklı ülkeden binlerce TEV mezunu, Türkiye’nin 50 farklı şehrindeki öğrencilere mentorluk verdi. Örneğin, Amerika’da, MIT’de akademisyen olarak çalışan TEV mezunu birisinin Kırıkkale’deki bir öğrenciye mentorluk vererek kariyer konusundaki planlarına yardımcı olması gibi durumlara şahit olduk ve buna aracılık etmek bizleri olağanüstü mutlu etti. Son bir yıldır da programı TEV’in kurumsal bağışçısı olan firmalara da genişlettik. TEV’in kurumsal destekçi firmaların çalışanları da artık bu programa dahil olup, en değerli şeyleri olan tecrübe ve birikimlerini TEV öğrencilerine doğrudan sağlamaya başladılar. Sahip olunan potansiyeli harekete geçirip somut faydalara dönüştürmesi adına bizi çok heyecanlandıran bu modeli daha fazla ticari şirkete ve STK’ya ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Girişimcilikteki en büyük motivasyonunuz ne oldu?
Teknolojiyle aram her zaman iyi oldu ve bu alandaki gelişmelere karşı büyük bir ilgi duyuyorum. Öte yandan, insanların hayatına olumlu bir katkıda bulunma fikri beni her zaman heyecanlandırıyor. Bildiğim, aklımın erdiği teknoloji konularında bir değer üretmek, bununla başka hatta tanımadığım insanların hayatına dokunmak, bir katkıda bulunmak, bir fark yaratmak beni çok heyecanlandırıyor. Bu alanda çalışırken üretken ve faydalı olabildiğimi hissediyorum ve bu çok tatmin edici bir duygu. Özellikle Mentorink’te, normalde belki yolları pek kesişmeyecek insanları mentor – menti olarak bir araya getiriyoruz ve birlikte gelişip güzel sonuçlara ulaştıkları çeşitli başarı hikayelerini bizimle paylaşıyorlar. Böyle güzel sonuçlara vesile olabildiğimizi gördükçe sanki dünyalar benim oluyor.
Bundan sonraki hedeflerinizden söz eder misiniz?
Mentorink’in artık Türkiye’den çıkıp globalde bir değer üretebilen bir teknoloji girişimi olabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Sunduğumuz online mentorluk platformunun, kurumlara yönelik bir Software-as-a-Service (SaaS) olarak ölçeklenmesi ve Avrupa merkezli olarak farklı coğrafyalarda daha fazla kuruma değer katması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2020 yılı içerisinde ulaştığımız kurum sayısını 2.5 kat arttırmayı ve 5 yıl içerisinde 1 milyon dolar yıllık tekrar eden üyelik geliri (annual reccuring revenue) üretmeyi hedefliyoruz.
Türk Eğitim Vakfı ile yolunuzun nasıl kesiştiğinden bahseder misiniz?
TEV 2007 yılında ilk defa ‘Üstün Başarı Bursu’ isimli özel bir burs programı başlatmıştı. Ben de o yıl üniversite 2. Sınıf öğrencisiydim. İlanları görünce başvurdum, yoğun bir mülakat sürecinin sonunda bu bursu ilk defa kazanan öğrencilerden biri oldum. Daha sonra 2010 yılında mezun olduktan sonra bu sefer yurtdışı master bursları için başvurdum. TEV-DAAD ortaklığında verilen Almanya bursunu almaya hak kazandım ve bu sayede Münih Teknik Üniversitesi’ne master yapmak üzere gittim. Dolayısıyla üniversite hayatımda TEV’in hem maddi hem manevi desteği benim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Diğer kurucu ortağım Mahmut, o da aynı şekilde 2010 yılı TEV-DAAD Almanya bursiyerlerinden bir tanesiydi. Daha önce tanışmıyorduk, TEV sayesinde Almanya’ya aynı okula mastera gidince tanıştık. Ne mutlu tanışmışız ki, sonra pek çok güzel çalışmaya vesile oldu.
Bu platform ne zaman kuruldu, sonuçları nasıl oldu?
2016 yılında Türk Eğitim Vakfı’nda başlattığımız program sayesinde, bugüne kadar 3 bin 500’e yakın Türk Eğitim Vakfı Ailesi üyesine ulaştık, bin 500’e ye yakın mentor ve menti eşleşmesine aracılık ettik. Dünyanın 20’den fazla ülkesi, Türkiye’nin 60’dan fazla şehrinden bir araya gelen Türk Eğitim Vakfı mentor ve mentileri birlikte pek çok ‘Birlikte Gelişim’ hikayesine imza attılar. Ayrıca, Türk Eğitim Vakfı’ndan aldığımız ilhamla ortaya çıkan Mentorink, şimdi başka önemli Sivil toplum kuruluşları ve şirketlerde de bir değer üretmeye ve yaygınlaşmaya başladı.