Yetenek pazarlaması çağı başlıyor!
Salgın dünyanın hızını kestiyse de sosyal medya kullanım alışkanlıklarımızı akıl almaz bir hıza ve kapsama getirdi. Kariyerlerini insanları canlı yayınlarda eğlendirmek ve izleyenleriyle bağ kurmak üzere şekillendiren sosyal medya fenomenleri yetenek kavramının gündemin tam ortasında konumlanmasına neden oldu.
Markalar global sohbetin sesi en çok çıkan katılımcıları arasına girdi. Milyonlarca izleyen markalardan liderlik edip doğru adımları atmalarını bekliyor. Markalar toplulukları yönlendirmek ve gündemde kalmak için amaca, birlik içinde çıkan bir sese ve paylaşılan değerlere sahip olmak durumunda. “Yetenek pazarlaması” çağına hoş geldiniz!
Uzun bir süredir influencer pazarlaması yeni/uzaylı ve başka pazarlama teknikleriyle birleştirilemeyen, iyi veya kötü beklenmedik sonuçlara ulaşan bir strateji olarak görüldü. Oysa influencer pazarlamasının hayatımızda hali hazırda bulunan, adına word-of-mouth veya ünlü pazarlaması dediğimiz stratejilerin ana kanalı olarak sosyal medyayı kullandığı bir yorumu olduğunun farkına varmalıyız.
Pazarlamacılar “yetenek” kelimesini influencer’lar hakkında konuşurken kullanıyor; ancak genç bir gezginin seyahat maceralarını 500 bin takipçisiyle paylaşmasının ve gerçek yeteneğin arasındaki farkı net bir şekilde ortaya koymak gerek. Yeteneğin sözlük anlamı belli bir zanaatta yeteneği olan kişi, tutkuların yaratıcılık olarak dışavurumu durumudur. Yetenekli insanlar herkeste olmayan bir yetiye sahiptir ve bu yeti sosyal medyanın ötesine de dokunabildiği için onları güvenilir kılar.
WME yetenek ajansı menajerlerinden Carolyn Moneta, “biz hep eşsiz hikayeleri ve yetileri olan kişileri bünyemize dahil ettik. Bu yaklaşımımızın güncel trendlerle doğrulandığını görmek mutluluk verici” diyor.
Ancak bu yaklaşımı dile getirirken online takibini yaratıp büyütenlerin sektörün bu halinden en çok fayda sağlayanlar olacağını da belirtmekte fayda var. Influence/etki ve bilinirlik iki farklı konsepttir. Ön plana çıkması gereken, yeteneğin güvenilirliği ve uzmanlık alanındaki otoritesi. Bu şekilde izleyenleri onlardan bilgi kabul etmeye daha açık olacakları için bu kişilerle sunulan reklamlar da akılda kalmaya daha yatkın hale geliyor.
İçerik üretiminin demokratikleşmesi birçok ortalama işin içerik havuzunu doldurmasına neden olmakla kalmayıp ticari ve editoryal içeriklerin arasındaki anlam ve içerik boşluğunu da arttırıyor.
Instagram Creative Shop’un lüks ve moda kreatif lideri Court Williams, “birçok marka promosyon içeriklerini nasıl kurgulamaları gerektiği konusunda kaybolmuş durumda. Kilit nokta çevik kalıp izleyicilerinize değer katmakta. Bu bazen bir hikaye aracılığıyla, bazı durumlarda ise takipçilerinizin dikkatini ihtiyaç duydukları ürün ve servislere çekmekle başarılabilir” diyor.
Bir markanın mesajını iş birliği içinde olunan yeteneğin yaşam tarzına entegre edince başarması zor olan bir konsept olan “edu-tainment”ı hayata geçirmiş olursunuz. Edu-tainment’lar editoryal ve ticari içeriklerin yollarının ayrıldığı çatalın tam ortasında bulunup daha çok etkileşim ve gelir elde etmeyi sağlıyor. Yetenekler, yaratıcılıklarını normalde bir arada bulamayacağınız iki konsepti bir araya getirip izleyicileri söylenenleri düşünmeye teşvik etmek için kullandıklarında etkilemenin ötesine geçip akılda kalıyor. İş birliği kurduğunuz yetenek, konusunda güvenilir bir otoriteyse işte o zaman şov başlıyor.
Global kriz sona elbet sonra erecek; ancak bu dönemde edinilen alışkanlıklar kalıcı olacak. İnsanlar yetenekleri, konu otorite olunca marka ve kurumların önüne koyacak. Yetenekler salgın döneminde hayatlarını ve yeteneklerini canlı yayınlar aracılığıyla ortaya koydukları için giderek daha da güçlü medya kanallarına dönüşecek. Yetenek pazarlaması çağı çok yakında başlayacak ve bu treni yakalayamayanlar yarının kültürünün dışında kalma riskiyle karşı karşıya kalacak.
Kaynak: The Drum