Türk malının imajı güçlendirilecek!
Hükümetin, Türk firmalarının yurt dışına açılabilmesi için yeni stratejileri devreye sokacağı öğrenildi. Bir yandan “Türk ürünlerinin algı endeksi”nin oluşturulabilmesi amacıyla çalışma başlatılırken, diğer yandan da “Türkiye markası” logosu oluşturulacak.
Türk ürünlerine yönelik algıyı değiştirmek için hedef pazarlarda, “Türk Ürünleri Algı Endeksi” hazırlanacak. Bu kapsamda Türkiye’nin yurtdışı tanıtımlarında bir referans kavram ve logo oluşturmak amacıyla başlatılan “Türkiye Markası” çalışması yaygınlaştırılacak. Türk firmalarının bilinen ve gelişme potansiyeli bulunan yüksek teknoloji sektörlerindeki yabancı şirketleri ve markaları satın almasına da destek verilecek.
“10. Kalkınma Planı” kapsamında “Üretimde Verimliliğin Arttırılması Programı Eylem Planı Taslağı” oluşturuldu. Taslakta, dünyada Türk malı imajının güçlendirilmesi ve yabancı markaların satın alınmasına destek verilmesiyle ilgili hedeflere yer verildi. Çalışmalar, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, TİM ile Türk Eximbank gibi kurumların çalışmasıyla birlikte hayata geçirilecek ve Eximbank kaynaklarını etkin kullanması sağlanacak.
Seçilen sektörler için belirlenecek hedef pazara giriş için ticaret ve alım heyetleri de oluşturulacak. Eylem planında ayrıca 2013 yılında desteklenen 3 bin 451 milli ve bireysel katılımlı yurtdışı fuar organizasyonunun 2018 yılında en az 4 bine çıkarılması hedefleniyor. Alım ve sektörel ticaret heyetlerinin sayısı da ikiye katlanacak. 2013 yılında 158 olarak gerçekleşen Turquality ve marka destek programlarından faydalanan firma sayısının da yine 2018 yılında 200’e ulaştırılması amaçlanıyor.