İş arayanlar için LinkedIn ipuçları
Şüphesiz LinkedIn iş bulmak isteyen günümüz profesyonellerinin başvurduğu platformların başında geliyor. İşe alım uzmanlarının da çok önemli bir bölümünün burada bulunduğunu ve aktif olarak aday arayışlarını LinkedIn üzerinden gerçekleştirdiğini düşünürsek, bunun doğru bir tercih olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Peki birçok özelliği ve fonksiyonu bulunan LinkedIn’e ne kadar hakimsiniz? İşte iş bulmak isteyenlerin kullanabileceği birbirinden harika LinkedIn özellikleri ve ipuçları!
⭐ Taze yenilik: OpenToWork
Pandemi sonrası iş arayanların sayısında inanılmaz bir artış olunca LinkedIn dünya genelindeki milyonlarca kullanıcısına yardımcı olmak, işe alım uzmanları ve iş verenleri iş arayan kişilerle daha kolay buluşturmak için yepyeni bir özelliği kullanıma sundu. Profil fotoğrafınıza ekleyebileceğiniz yeşil OpenToWork halkası sayesinde siz de artık ağınıza yeni iş fırsatlarına açık olduğunuzu kolaylıkla bildirebilirsiniz.
⭐ Harika Bir Fotoğraf Kullanın
Özgeçmişlerinizde ve LinkedIn profilinizde kullandığınız fotoğrafın önemini hala küçümsüyorsanız tekrar düşünün. LinkedIn, profesyoneller için tasarlanmış bir portaldır ve Facebook veya Instagram gibi sosyal ağlardan farklı olarak, sizin dijital kimliğiniz olma özelliği taşır. Bu küçük kare görüntü sizin ilk izleniminizdir ve profilinizin işverenler veya işe alım uzmanları tarafından görüntülenip görüntülenmeyeceği kararını önemli ölçüde etkiler.
⭐ En Az 50 Bağlantıya Sahip Olun
LinkedIn’de 50 veya daha az bağlantıya sahipseniz işe alım uzmanları muhtemelen 1) Çok az kişiyi tanıyan bir münzevi olduğunuzu 2) Teknoloji ve sosyal medyanın sizi korkuttuğunu 3) LinkedIn’i önemli bulmadığınızı ve iş aramadığınızı düşünecektir. Ayrıca profilinizin ‘All-Star’ statüsüne sahip olması için 50 bağlantı sayısı sınırını geçmeniz gerektiğini de unutmayın.
⭐ Başlığınızı Anahtar Kelimelerle Zenginleştirin
Hani şu çoğumuzun mevcut işimizdeki ünvanımızı otomatik alarak kullandığı başlık alanı var ya, işte bu alan size potansiyel yeni işlerin kapısını açabilir. Şöyle ki, alanınız ve uzmanlık alanlarınızla ilgili anahtar kelimelerle oluşturulan başlıklar, işe alım uzmanları tarafından yapılan aramalarda daha üst sıralarda çıkmanızı sağlayabileceğinden oldukça önemlidir.
⭐ İş Uyarılarını Aktive Edin
Mutlaka çalışmak istediğiniz ve hayran olduğunuz şirketler mi var? Peki bu kurumların LinkedIn sayfalarını takip ediyor, LinkedIn üzerinden yayınladıkları ilanlara başvuruyor musunuz? Şimdi hemen o şirketlerin sayfalarına gidip takibe başlayın ve yayınlacakları iş ilanlarından hızlı bir şekilde haberdar olmak için ‘Jobs’ alanından iş alarmları kurun. Unutmayın bu ilanlara ne kadar erken başvurursanız, olumlu dönüş alma olasılığınız bir o kadar artacaktır.
⭐ İnsanların Size Ulaşabileceğinden Emin Olun
Ne kadar insanın LinkedIn’de iletişim bilgilerini eksik bıraktığına şaşırabilirsiniz. Siz bu basit hataya asla düşmeyin ve profilinizde size ulaşmak isteyen işe alım uzmanları için iletişim bilgilerinizin yer aldığından emin olun.
⭐ Arama Çubuğundan Faydalanın
LinkedIn işe alım uzmanlarına doğrudan ulaşabileceğiniz bir platform olduğu için bu özelliğiyle diğer kariyer platformlarından ayrılmaktadır. Arama çubuğuna ‘Alanınız + Recruiter/Recruitment Specialist/İnsan Kaynakları Yetkilisi’ benzeri ifadeler yazarak ve lokasyon seçimi yaparak işe alım uzmanlarına kolaylıkla ulaşabileceğinizi unutmayın.
⭐ ‘Profilinizi Kim Görüntüledi?’ Alanını Düzenli Kontrol Edin
LinkedIn’in ‘Profilinizi Kim Görüntüledi?’ alanı iş arama sürecinde mükemmel bir potansiyel bağlantı kaynağı olabilir. Bu sayfa, başvuru yaptığınız şirketlerdeki işe alımcılar, işe alım yöneticileri veya kıdemli personeller profilinizi görüntülediğinde hızlıca haberdar olmanızı sağladığından iletişim başlatmanıza kolaylıkla yardımcı olabilir. Ancak bu alanda detaylı bilgi görmek için Premium bir hesap kullanmanız gerekiyor.
⭐ Ağınızı stratejik bir şekilde geliştirin.
LinkedIn şimdilik maksimum 30.000 bağlantıya sahip olmanıza izin veriyor. Bağlantı sayınız çok olsa bile eğer bu kişiler hedeflerinize ulaşma noktasında sizi yardımcı olamıyor ve profesyonel gelişiminize katkı sağlamıyorsa, bu sayının aslında hiçbir anlamı yok. Bu yüzden ağınızı geliştirirken size profesyonel fayda sağlayacak kişileri, işe alım uzmanlarını ve influencer’ları eklemeye çaba gösterin.
⭐ Mutlaka görünür olun!
Eğer aktif olarak iş arıyorsanız LinkedIn’de görünür olmanız, daha doğrusu doğru kişiler tarafından görünür olmanız şart! Bunun için kişisel ve profesyonel markanızı oluşturacak içerikler üretmeli, diğer paylaşımlara beğeni ve yorum yapmalı ve profilinizin daha fazla görüntülenmesini sağlayacak aksiyonlar almalısınız. Bu şekilde size bir sonraki işinizin kapılarını açacak bir bağlantı ile tanışabilirsiniz.
Unutmayın iş arama sürecinde LinkedIn en iyi arkadaşınızdır. Bu süreç her ne kadar zor ve bir o kadar da stresli olsa da vazgeçmemeli ve hayalinizdeki işe sahip olmak için çabalamaya devam etmelisiniz. LinkedIn’i etkili kullanmaya hemen başlayın, sonuçlara siz de şaşıracaksınız.
Gelecek Yazı Konuları:
- LinkedIn’de Ücretli ve Ücretsiz İşe Alım Araçları Arasındaki Farklar
- LinkedIn’e Gelen Yeni Özellikler
- Üst Düzey Yöneticiler için LinkedIn İpuçları