Reklam gelirleri düşse de, podcastler Spotify için cesaret verici
Pandemiyle birlikte dijital platformlardaki reklam gelirlerinde ciddi bir düşüş yaşandı. Spotify da bu düşüşten kendini koruyamadı ve reklam gelirlerini yüzde 21 oranında kaybetti. Buna rağmen bu dönemin Spotify için oldukça verimli geçtiğini söylemek mümkün. Premium üye sayılarını geçen seneye oranla yüzde 27 artırarak 138 milyona ulaştıran Spotify ayrıca podcastlerin dinlenme oranlarındaki yüksek artışla kendine yeni bir gelir fırsatı yarattı.
Covid-19 Spotify’ı nasıl etkiledi?
Bu dönemde değişen tüketici alışkanlıklarıyla birlikte Spotify bu dönemde ücretli abonelerine 8 milyon yeni kişi eklendi ve dünya çapında 138 milyona ulaştı. Yaşanan bu yüzde 27’lik artış elbette rakamlara da yansıdı ve Spotify’ın yıllık geliri yüzde 13’lük bir artışla 2.2 milyar dolara yükseldi. Aylık aktif kullanıcı sayısını geçtiğimiz yıla oranla yüzde 29 artırarak dünya çapında 299 milyon kullanıcıya ulaşan Spotify için bu dönemde yaşanan tek olumsuzluk reklam gelirlerindeki düşüş oldu. Spotify pandemi döneminde yüzde 21’lik bir düşüş yaşasa da bu oranı Haziran başında yüzde 10’a geriletmeyi başardı.
Pandemi dönemi podcast girişimlerini nasıl etkiledi?
Pandemi döneminin yükselen trendlerinden birisi de podcast yayınları olmuştu. Bu dönemde Spotify’da da podcastlerin dinlenme oranı yüzde 100’lük bir artış gösterdi. Spotify genel müdürü Daniel Ek bu dönemde podcast reklam gelirlerinin önemli bir derecede artış gösterdiğini ve Omnicom ile 20 Milyon dolarlık bir anlaşma yaptıklarını ifade etti. Podcast reklamcılığına yatırım yapmak için doğan bu fırsattan büyük heyecan duyduğunu belirten Daniel Ek, bugün 1,5 milyonun üzerinde podacast yayınına sahip olan Spotify’da bu içeriklerin yarısının 2020 yılında platforma yüklenmiş olması ise ayrıca dikkat çekici bir veri olduğunu dile getirdi.
Spotify geçtiğimiz hafta ilerleyen dönemlerde kimi podcastlere video özelliği geleceğini duyurmuştu bu konu üzerine de açıklamalarda bulunan Ek, “Bunu yeni bir YouTube olarak görmemelisiniz, bu yalnızca içerik üreticileri ve dinleyicileri arasında köprü oluşturmak için geliştirdiğimiz bir özellik. İçeriklerin temelini yine ‘ses’ oluşturuyor olacak” dedi.
Kaynak: The Drum