Sokak, sokağa çıkma yasağı uygulanmalı diyor!
Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması ile Ipsos; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini ve değişen davranışlarını ortaya koymaya devam ediyor. Ipsos’un gerçekleştirdiği Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nda normalleşme öncesinde salgınla mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin toplumsal destek düzeyinin yüksek olduğu görülüyor…
Sokağa çıkma yasağına karşı olanların oranı yüzde 5
Vaka sayılarındaki artış nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar gündeme gelip gelmeyeceği toplumda merak edilen önemli hususlardan… Ipsos Araştırma Şirketi de 20. dönem araştırmasında vatandaşlara sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar başlamasına ilişkin görüşlerini sordu. Çoğunluğun sokağa çıkma yasağı uygulamasını desteklediği görüldü (yüzde 87). Desteklerin büyük bölümü bu uygulamanın il bazında değil tüm Türkiye’de uygulanması gerektiği kanısında. Sokağa çıkma yasağına karşı çıkanlar ise sadece yüzde 5 ile sınırlı.
Vatandaşların ne kadarı toplu taşıma kullanıyor?
Geçtiğimiz hafta salgın nedeniyle toplu taşımada düzenlemelere gidilmesi ülke gündemine oturdu. Ipsos, Eylül ayının ilk haftası gerçekleştirdiği araştırmasında vatandaşlara son 1 hafta içinde toplu taşıma kullanıp kullanmadıklarını sordu. Yaklaşık her 10 kişiden 4’ünün toplu taşıma kullandığı tespit edildi. Bu soruya ilave olarak, son zamanlarda genel olarak kullanılan ulaşım yöntemleri de incelendiğinde toplu taşıma araçlarından en az birini çok sık veya bazen kullananların oranı yüzde 51 seviyesinde; diğer bir ifadeyle her iki kişiden birisi toplu taşıma kullanıcısı…
Toplu taşıma kullanmak zorunda olan vatandaşlar tedirgin
Belediyeler salgının özellikle ilk dönemlerinde yolcu sayısında çok ciddi düşüşler olduğunu açıklamıştı. Normalleşmeyle birlikte yolcu sayısında ciddi artışlar görülmeye başlandı. Öte yandan gündemin tartışmalı konularından olan “Toplu taşıma kullanırken kendimizi ne kadar rahat hissediyoruz?” sorusu endişe konusu olmaya devam ediyor. Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırmada vatandaşların yüzde 43’ünün kendisini hiç rahat hissetmediği, yüzde 34’ünün ise pek rahat hissetmediği görüldü. Toplu taşıma araçlarının kalabalıklığı gibi nedenlerden ötürü virüs bulaşma ihtimalinin yüksek olması vatandaşları tedirgin ediyor.
Ebeveynler çocuklarını okula gönderecek mi?
Yeni eğitim öğretim yılı uzaktan eğitimle 31 Ağustos’ta başladı. Yüz yüze eğitime geçiş olup olmayacağı ve kademeli eğitim modelinin nasıl olacağı ebeveynlerin sürekli takip ettiği konuların başında geliyor. Ipsos’un araştırması dahilinde ebeveynlere bu dönemde yüz yüze eğitim olması durumunda çocuklarını okula gönderme eğilimleri soruldu. Buna göre okul çağındaki her bir çocuk için alınan 10 cevaptan 6’sı “gönderirim”, 2’si “göndermem”, diğer 2’si ise “okula gönderip göndermeyeceğim konusunda kararsızım” şeklinde oldu.
Vaka sayılarında artış gözlemlenmesi nedeniyle bazı önlemler yeniden uygulanmaya başlandı. Toplu taşımada ayakta yolcu alınmaması ve kına, sünnet ve düğün gibi toplantıların yasaklanmasının ardından son olarak İstanbul’da açık hava konserlerine de yasak geldi.
Okullar kısmen yüz yüze olmasına rağmen büyük oranda uzaktan eğitim ile faaliyete geçtiler ve ilk haftalar tamamlandı. Hala her on veliden dördü, okullar yüz yüze eğitime geçse bile çocuğunu okula göndermek istemiyor. Henüz sokağa çıkma kısıtlaması gündemde olmasa da vatandaşın dilinde…