Türkiye 109 ülke arasında 39. sırada
DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen “Küresel Gıda Güvenliği İndeksi”, DuPont Türkiye Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde açıklandı. Türkiye 109 ülke arasında 39. sırada yer aldı
The Marmara Esma Sultan İstanbul’da düzenlenen zirvede konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda & Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularına değinerek kamu ve özel sektörün sürdürülebilir tarıma katkısından bahsetti. Birişik, “Tarımda sürdürülebilirlik, gıdada sürdürülebilirlik demek. Tarımı sistemlere entegre edip gelecek nesillere bırakabiliyorsanız, sürdürülebilir tarımı başarmışsınız demektir” dedi. Bakanlığın gıda güvenliği/güvenilirliği için yaptığı çalışma ve planlamalardan da bahseden Birişik, “Sürdürülebilirlik sadece kamunun üstelenebileceği bir rol değil” dedi ve “Bugün burada olmamız özel sektörün bu konuda önemli rol üstlendiğini gösteriyor. Özel sektörünün Ar-Ge çalışmaları yaparak ve kamuoyunu bilinçlendirerek destek olması çok önemli” diye ekledi.
DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık ise konuşmasında “Hızlı nüfus artışı ve çevresel güçlüklerle karşı karşıya kalan dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak için biyoloji, kimya, malzeme bilimi ve mühendislik alanlarındaki uzmanlığımızı kullanıyor ve çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi. Şüphesiz sürdürülebilir tarımın ve gıdanın günümüzün en önemli ve kritik konularından biri olduğunu belirten Aydınlık, “Gelecek nesillerimize daha güvenli bir dünya sağlamak için gıda ve tarım alanında da özel sektör, hükûmet, üniversite ve STK işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.
2014 indeksi, 109 ülkeyi tüm dünyada tarım alanındaki yatırımların, işbirliklerinin ve politikaların süregelen etkisini, 28 gıda güvenliği göstergesine göre ölçüyor. Indekste yer alan bulugular şöyle:
· Türkiye, Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde puanını 2013 yılına göre yüzde 1.5 puan artırarak 39. sırada yer aldı. İndekse göre Türkiye’nin en yüksek skoru kalite ve güvenilirlikte, ancak en hızlı büyüme ulaşılabilirlikte yaşandı.
· Türkiye, tarımsal Ar-Ge alanında ilk 20 arasında yer alıyor. 2013 yılında Türkiye’de tarım alanında Ar-Ge’ye ayrılan kamu harcamaları yüzde 300 arttı.
· Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde 3. üst segmentte bulunan Türkiye, tedarik yeterliliği konusunda tüm ülkeler içinde 5. sırada yer aldı.
· Tahıl depolanması, şişelenebilir su ve market sektöründe yüksek puan alan Türkiye’nin Küresel Gıda Güvenliği İndeksi sonuçlarına göre kendisini geliştirmesi gereken alanlar; ithalat gümrük tarifesi, gıda israfı ve protein kalitesi.